«Ζητάμε την άμεση αθώωση των 12 διωκόμενων φοιτητών»

«Ζητάμε την άμεση αθώωση των 12 διωκόμενων φοιτητών»

Την αθώωση των 12 διωκομένων φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης ζητά με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα πραγματοποιείται παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στου Διωκόμενους Φοιτητές του Φυσικού, την Παρασκευή 10 Φλεβάρη στις 8πμ στην Πλατεία Ελευθερίας. 

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου:


Στις 10 Φλεβάρη 2017 είναι η εξ αναβολής δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού στο Ηράκλειο Κρήτης, εξαιτίας της συμμετοχής τους σε μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2011, ενάντια στο νόμο-πλαίσιο 4009/2011 για τα ΑΕΙ.

Το καλοκαίρι του 2011, λοιπόν, η υπουργός Παιδείας εκείνης της περιόδου, Άννα Διαμαντοπούλου, ψηφίζει το νόμο 4009. Ο νόμος εκείνος προσπαθούσε να υποβαθμίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και έκανε αλλαγές στο αυτοδιοίκητό τους, με την ίδρυση των Συμβουλίων Διοίκησης. Παράλληλα, καταργούσε το άσυλο, αφαιρούσε το δικαίωμα συμμετοχής των φοιτητών στα θεσμικά όργανα και εφάρμοζε τις διαγραφές των φοιτητών.

Ο νόμος αυτός συνάντησε αντιδράσεις, με τους φοιτητές να κάνουν καταλήψεις σε πολλά τμήματα Πανελλαδικά. Στα τμήματα που συμμετείχαν στο κίνημα της περιόδου, ήταν και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, συμπεριλαμβανομένου και του Συλλόγους Φοιτητών του Τμήματος του Φυσικού που πραγματοποίησε μάλιστα μια βδομάδα κατάληψης. Μετά το τέλος των καταλήψεων και ενώ στα Πανεπιστήμια ξεκίνησε κανονικά η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου, στο Φυσικό της Κρήτης οι καθηγητές αποφάσισαν να στερήσουν την εξέταση των 4 υποχρεωτικών μαθημάτων που είχαν χαθεί την περίοδο της κατάληψης.

Ο Σύλλογος Φοιτητών του Φυσικού προσπάθησε να συζητήσει το θέμα σε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Τμήματος και την Επιτροπή Σπουδών και δεν πήρε απάντηση, παρ’ ότι υπήρχε ομολογουμένως και από πλευράς καθηγητών η δυνατότητα αναπλήρωσης των μαθημάτων που χάθηκαν. Έτσι ο Φοιτητικός Σύλλογος αποφάσισε να καταθέσει το αίτημά του στην Γενική Συνέλευση Τμήματος, όπου και κάλεσε σε παράσταση διαμαρτυρίας μαζί με τους περισσότερους Φοιτητικούς Συλλόγους του Ηρακλείου. Οι καθηγητές που βρίσκονταν στην συνεδρίαση αποφάσισαν να σταματήσουν την Συνέλευση, αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα, κάλεσαν την αστυνομία να απομακρύνει τους φοιτητές και άρχισαν να απειλούν με μηνύσεις.

Οι καθηγητές του Φυσικού Τμήματος αρνήθηκαν να επιτρέψουν την επανάληψη της εξεταστικής περιόδου «τιμωρώντας» έτσι τους φοιτητές που είχαν κάνει κατάληψη στη σχολή τους, αν και σε όλες τις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου είχε δοθεί μία ακόμα εξεταστική στο χρονικό περιθώριο ανάμεσα στα δύο εξάμηνα. Οι φοιτητές του Φυσικού Τμήματος είχαν αντιδράσει στην στάση αυτή των καθηγητών τους αποκλείοντάς τους για ώρες στην αίθουσα της Συγκλήτου. Για την πράξη τους αυτή υπέστησαν ήδη πειθαρχικές κυρώσεις από το Πανεπιστήμιο και στους περισσότερους είχε επιβληθεί αναστολή εξαμήνου. Έπειτα κάποιοι από τους καθηγητές τους προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, κινήθηκαν και νομικά υποβάλλοντας μήνυση εναντίον των 12 φοιτητών για παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας.

Τις επόμενες μέρες μετά τη διαμαρτυρία, κάποιοι από τους καθηγητές επιδόθηκαν στη δημοσιοποίηση επινοημένων και σκοπίμως εσφαλμένων περιγραφών των όσων διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, όπου παρουσίασαν την κινητοποίηση ως «ομηρία των καθηγητών απ’ τους φοιτητές», παρ’ όλο που κατά τη διάρκεια της αρκετοί καθηγητές προσήλθαν ή απήλθαν ελεύθερα από το χώρο. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα 12 από τους φοιτητές που βρίσκονταν σε εκείνη την κινητοποίηση των Συλλόγων, περνάνε από πειθαρχικό συμβούλιο για «παραδειγματισμό» και οι περισσότεροι τιμωρούνται με διακοπή φοιτητικής ιδιότητας για ένα εξάμηνο.

Πέρα από την «ακαδημαϊκή ποινή» τους οι 12 φοιτητές οδηγούνται στα ποινικά δικαστήρια από τους ίδιους τους καθηγητές τους επειδή συμμετείχαν σε παράσταση διαμαρτυρίας πριν από έξι χρόνια, πράγμα που κάνει την υπόθεση πρωτοφανή.

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου εκφράζει την αλληλεγγύη της στους διωκόμενους φοιτητές και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και σύσσωμους τους φορείς της Κρήτης, να στηρίξουν αυτή τη μάχη που δίνουν οι φοιτητές, που πάνω από όλα είναι μάχη για την δημοκρατία και την ελευθερία της πολιτικής δράσης των φοιτητών. Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι οι φοιτητές έχουν την υποχρέωση και ταυτόχρονα το δικαίωμα να ασκούν κριτική στη γνώση και στην εκπαίδευση στην οποία λαμβάνουν μέρος και να ανοίγουν διαδικασίες ζύμωσης εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

Απαιτούμε την πλήρη αθώωση των φοιτητών και καλούμε στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στου Διωκόμενους Φοιτητές του Φυσικού, την Παρασκευή 10 Φλεβάρη στις 8πμ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr