Πανεπιστήμιο Κρήτης: Σύμβαση για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή του Λισβορίου

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, παρουσία του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Νίκου Κατράνη, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λέσβου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας, χώρου και τεχνικού εξοπλισμού, από το Δήμο Λέσβου στην επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την πραγματοποίηση αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή του Λισβορίου.

Φορέας υλοποίησης και εκτέλεσης της προγραμματικής σύμβασης είναι ο Δήμος Λέσβου, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από τις πιστώσεις του Δήμου Λέσβου, συνολικού ύψους 10.000,00 Ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Η προγραμματική σύμβαση θα διαρκέσει μέχρι 31 – 12 – 2014, με δυνατότητα παράτασης.

Υπενθυμίζεται ότι από τριετίας περίπου, όταν η εν λόγω επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Λισβορίου, ο Δήμος Λέσβου πρόσφερε σημαντική υλική και ηθική βοήθεια για την εκτέλεση του ανασκαφικού επιστημονικού έργου, το οποίο έφερε σε φώς, τεράστιας σημασίας παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Μεγάλη υποστήριξη επίσης, πρόσφερε και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λισβορίου Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης.


Η έρευνα πραγματοποιείται σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, για πέντε έτη (2012 – 2016), μετά από θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκειμένου να εντοπισθεί, να ανασκαφεί, να χρονολογηθεί, να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί η πανάρχαιη αρχαιολογική κληρονομιά της Λέσβου που ανάγεται στην Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή και να εκπαιδευθούν οι φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στη μεθοδολογία έρευνας πεδίου.

Η σύμβαση προβλέπει:

Φιλοξενία (διαμονή και σίτιση) της ερευνητικής ομάδας, που θα απαρτίζεται από 10 άτομα για 10 ημέρες την άνοιξη 2014 και από 20 άτομα για 30 ημέρες το καλοκαίρι του 2014.

Διάθεση χώρου εργασίας της επιστημονικής ομάδας και φύλαξης των αρχαιολογικών ευρημάτων στην μια αίθουσα διδασκαλίας του κλειστού Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου.

Διάθεση του ισογείου του κλειστού Δημοτικού Σχολείου Λισβορίου, για τη διαμονή των φοιτητών, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2014.

Διάθεση ενός Δημοτικού οχήματος ή κάλυψη των δαπανών ενοικίασης ενός αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις της ομάδας για τις ανάγκες της έρευνας.

Κάλυψη δαπανών καυσίμων του παραπάνω οχήματος και των καυσίμων των άλλων τριών οχημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τις καθημερινές μετακινήσεις της ερευνητικής ομάδας, κατά τη διάρκεια της σαρανταήμερης έρευνας στη Λέσβο.

Διάθεση ενός καλαθοφόρου οχήματος για 2 ημέρες το καλοκαίρι του 2014, για φωτογράφιση του αρχαιολογικού χώρου από ψηλά.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναλαμβάνει:

Να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο την παροχή υπηρεσιών διοικητικής μέριμνας, χώρου και τεχνικού εξοπλισμού προκειμένου να φέρει εις πέρας με επιτυχία την συστηματική έρευνα για την αρχαιολογική κληρονομιά στο Λισβόρι του Δήμου Λέσβου.

Να διαδώσει στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, στους ειδικούς επιστήμονες και στο ευρύ κοινό τη γενναιόδωρη προσφορά του Δήμου Λέσβου στην έρευνα αυτή σε κάθε δημοσίευση ή προφορική παρουσίαση των πορισμάτων της ανασκαφής.

Να οργανώσει από κοινού με το Δήμο εκδήλωση στη Μυτιλήνη για την ενημέρωση των πολιτών και τη διάχυση των πορισμάτων της έρευνας.

  Να συντάξει και να καταθέσει στο Δήμο Λέσβου εντός του 2014 γραπτή αναφορά με τα πεπραγμένα στο πεδίο για το τρέχον έτος.

Να ενημερώσει σε ανοιχτή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου για τα πορίσματα και τη σημασία της έρευνα στο Λισβόρι.

Σε σχετική δήλωσή του, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, τονίζει:

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Αισθανόμαστε ευτυχείς, γιατί μέσα από την υπογραφείσα αυτή προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λέσβου και του  Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Δήμος μας θα συνεχίσει να συνδράμει αποφασιστικά στην ανάδειξη μιας άγνωστης πτυχής της πρώιμης ιστορίας της Λέσβου, του Αιγαίου και της Ελλάδας, καθιστώντας το Λισβόρι, αλλά και ολόκληρο το νησί μας, πόλο έλξης αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και προσέλκυσης Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και τουριστών. Θέλω, για ακόμη μια φορά, να συγχαρώ την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Νένα Γαλανίδου και την επιστημονική της ομάδα, για το σημαντικό ανασκαφικό τους έργο. Και αυτή η θετική εξέλιξη, αποδεικνύει τη βούληση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, να συνδράμει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Προσθέτω, τέλος, ότι η επιτροπή της UNESCO, για την αξιολόγηση της αίτησής μας για την τελική πανηγυρική αναγνώριση τον Σεπτέμβριο του 2012, ολόκληρου του Νησιού μας, ως «ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ - GEOPARK», προστατευόμενου από την Παγκόσμια αυτή οργάνωση του Ο.Η.Ε., έλαβε υπόψιν της και τα πρωτοφανέρωτα και σημαντικότατα παλαιοντολογικά ευρήματα της εν λόγω περιοχής, τα οποία ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη της επιστημονικής ομάδας της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κας Νένας Γαλανίδου, την οποία ευχαριστώ για ακόμη μια φορά » .

lesvosnews.net

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr