Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης / Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης

Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης / Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Θεοχάρης Δετοράκης

Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη η απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Θεοχάρη Δετοράκη».

Ο Θεοχάρης Δετοράκης, μία σπουδαία μορφή των Γραμμάτων της Κρήτης και αφοσιωμένος δάσκαλος που με το ήθος και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπηρέτησε εξίσου τις Κρητολογικές σπουδές, παράλληλα με τη Βυζαντινή φιλολογία.


Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τον τιμά για τη σημαντικότατη προσφορά του στο Ίδρυμα και εκφράζει θερμά  συλλυπητήρια στους συναδέλφους -τα παιδιά του - Μαρίνα και Στάθη, καθώς και στα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Ποιος ήταν ο Θεοχάρης Δετοράκης

Ήταν μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του νησιού και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών. Η παρακαταθήκη που άφησε είναι τεράστια καθώς ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους Κρητολόγους.

Ο Θεοχάρης Ε. Δετοράκης, ήταν ομότιμος καθηγήτης βυζαντινής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του και την πολυτάραχη ιστορία της τον έστρεψε νωρίς στην έρευνα και στη μελέτη των κρητικών πραγμάτων.

Η Κρήτη βρισκόταν στο κέντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων και υπηρετήθηκε παράλληλα με τη βυζαντινή φιλολογία. Είναι ευφήμως γνωστός κρητολόγος και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από πενήντα εργασίες, που αναφέρονται σε κρητολογικά θέματα, ιστορικά, φιλολογικά, γλωσσικά, και λαογραφικά.

Το φθινώπορο του 1985 του απονεμήθηκε το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης «για την ποιότητα και τη έκταση της επιστημονικής του προσφοράς».

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, φίλοι, συγγενείς και πλήθος κόσμου αναμένεται να τον αποχαιρετήσουν την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο στις 12 το μεσημέρι.

Η σορός του θα βρίσκεται στην εκκλησία από τις 11 το πρωί ενώ η ταφή του θα γίνει στο Κοιμητήριο Ηρακλείου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr