Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης / Φοιτητής έχασε τη ζωή του!

Έφυγε από τη ζωή διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε τροχαίο δυστύχημα

Φοιτητικές Ειδήσεις: Στο πένθος βυθίστηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και όλη η Κρήτη μετά την είδηση θανάτου του διδακτορικού φοιτητή Διονύση Ξυδιά σε τροχαίο δυστύχημα.

Το πρωί της Παρασκευής η μηχανή που οδηγούσε εξετράπη της πορείας της και καρφώθηκε σε δέντρο χάνοντας ακαριαία τη ζωή του. Ο Διονύσης Ξυδιάς ολοκλήρωνε τις διδακτορικές του σπουδές του στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Ήταν ένας εξαίρετος επιστήμονας με λαμπρό μέλλον στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αλλά και γενικότερα ενώ συνάδελφοι από το ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης μιλούν με τα καλύτερα λόγια για εκείνον.

Σημειώνεται τέλος ότι ο άτυχος Διονύσης είναι το 46ο θύμα τροχαίου δυστυχήματος από την αρχή του 2022 στην Κρήτη. 

Η ανακοίνωση του Τμήματος

«Μεγάλη η θλίψη για τον θάνατο, σε τροχαίο, του Υποψήφιου Διδάκτορα του Τμήματος μας, Διονύση Ξυδιά. Ο Διονύσης εργαζόταν στο Εργαστηρίο Μικρο/νανο-δόμησης Υλικών με Υπερβραχείς Παλμούς Λέιζερ του ΙΤΕ, και ήταν κοντά στο τέλος της διατριβής του. Λάμπρος επιστήμονας, που αναμφισβήτητα θα άφηνε σημαντικό στίγμα στην επιστήμη, και ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους όσους είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε. Στέλνουμε τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας προς την οικογένεια του και τους οικείους του».

Ποιος ήταν ο φέρελπις ερευνητής που έχασε τη ζωή του στο τροχαίο στα Σταυράκια

Υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών και ερευνητής του ΙΤΕ ήταν ο 36χρονος που το πρωί της 28ης Οκτωβρίου έχασε τη ζωή του στο σφοδρό τροχαίο κοντά στα Σταυράκια όταν με το δίκυκλό του καρφώθηκε σε δέντρο. Λίγες ώρες αργότερα άφησαν λουλούδια στο σημείο που έχασε τη ζωή του άνθρωποι που τον γνώριζαν και τον αγάπησαν, αναφέρει το Νέα Κρήτη. Πρόκειται για τον Διονύση Ξυδιά που καταγόταν από την Αθήνα αλλά σπούδασε και διέμενε στην Κρήτη. Ήταν ενεργός συνδικαλιστής ερευνητής και όπως όλοι λένε ο Διονύσης Ξυδιάς ήταν πολλά υποσχόμενος την περίοδο 2019 - 2022, είχε καταφέρει να διακριθεί και να λάβει διδακτορική υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΛΙΔΕΚ).

Ήταν μέλος του Ultrafast Laser Micro and Nano Processing Laboratory του ΙΤΕ , υπό την επίβλεψη του Δρ Εμμανουήλ Στρατάκη. Είχε λάβει δύο υποτροφίες διδακτορικού στα πλαίσια του ΕΛΙΔΕΚ (2019-2022) και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - ΙΤΕ ΤΟΞΟΤΗΣ (2018). Έλαβε Πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα το 2010, έχοντας λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (2006-2009) και τιμητικές διακρίσεις πρώτης τάξης, για τον υψηλότερο ΜΔΣ στη Σχολή Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. και μεταπτυχιακό στη Φυσική, από το Freie Universität Berlin, Γερμανία το 2016.

Εργαζόταν στον προσδιορισμό της τοπολογικής επίδρασης της τοπογραφίας υποστρώματος σε δίκτυα νευρικών κυττάρων, διερευνώντας πώς η ηλεκτρική δραστηριότητα των δικτύων νευρικών κυτταρικών καλλιεργειών, που αναπτύσσονται σε προσχεδιασμένα υποστρώματα με κανονικά, πολύπλοκα και τυχαία σχήματα, εξαρτάται από την τοπογραφία και την διαστατικά χαρακτηριστικά του σχηματισμού καθώς και οι συνθήκες ανάπτυξης των κυτταρικών καλλιεργειών. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στον συνδυασμό πειραματικής απεικόνισης καλλιεργειών ζωντανών κυττάρων και στη χρήση θεωρητικών προσομοιώσεων μοντέλων νευρωνικών δικτύων νευρωνικής ηλεκτρικής δραστηριότητας για διαφορετικές γεωμετρίες δικτύου για τον προσδιορισμό της επίδρασής τους στην τοπολογία του δικτύου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr