Κινητοποίηση εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης / Τι καταγγέλλουν

Κινητοποίηση εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης / Τι καταγγέλλουν

Κινητοποίηση στη λέσχη του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Ρεθύμνου ενάντια στην απόφαση της Πρυτανείας και της Φοιτητικής Μέριμνας να απορρίψουν αιτήσεις στέγασης και σίτισης φοιτητών που τον προηγούμενο χρόνο διέμεναν στην εστία.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος, «η διοίκηση του Πανεπιστημίου κάλεσε τους εστιακούς από την αρχή του καλοκαιριού να αδειάσουν τα δωμάτιά τους, ώστε να ενοικιαστούν σε προγράμματα επιμόρφωσης φοιτητών από το εξωτερικό (summer schools)». 


Με απόφασή του, ο Σύλλογος κάλεσε τους εστιακούς να μην παραδώσουν τα κλειδιά, να κρατήσουν το δωμάτιο και το καλοκαίρι», καθώς όπως τονίζει, «οι ακαδημαϊκές μας υποχρεώσεις δεν σταματούν το καλοκαίρι ούτε γίναμε ξαφνικά πλούσιοι για να μπορούμε να νοικιάσουμε σπίτι». Και καταγγέλλει ότι «τιμωρητικά σε αυτήν την απόφασή του Συλλόγου μας η Πρυτανεία και η Μέριμνα επιχείρησε να μας εκφοβίσει με απαράδεκτες πρακτικές, όπως προσωπικά απειλητικά τηλεφωνήματα που καλούσαν όσους δεν έχουν παραδώσει το κλειδί να το κάνουν άμεσα. Λίγες μέρες αργότερα οι απειλές έγιναν πράξη, μας ήρθε μήνυμα που έλεγε ότι οι αιτήσεις μας για σίτιση και στέγαση δεν θα γίνουν δέκτες για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά».

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «είναι τουλάχιστον απαράδεκτο σε μία περίοδο που η ακρίβεια σε βασικά αγαθά τσακίζει, η πρυτανεία να επιλέγει να κόβει το φαγητό και την στέγαση στο πιο ευάλωτο κομμάτι των φοιτητών του πανεπιστημίου μας.Κάθε χρόνο έτσι και φέτος με κινητοποιήσεις διεκδικούμε και καλούμε τους εστιακούς φοιτητές να μην ενδώσουν στις απειλές, να μην δεχτούν να τους πετάξουν έξω.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη πρακτική των υπευθύνων της Φοιτητικής Μέριμνας που με απειλές και εκβιαστικές πρακτικές προσπαθούν να μας εκδιώξουν. Καλούμε τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους εργαζόμενους, ολόκληρη την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου να πάρει θέση ενάντια στις πολιτικές που θέλουν ένα Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με τους όρους της αγοράς, που τα κέρδη θα μπαίνουν πάνω από τις ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών.

Διεκδικούμε:

• Να αξιολογηθούν και να εγκριθούν άμεσα όλες οι αιτήσεις για ΣΙΤΙΣΗ και ΣΤΕΓΑΣΗ που υποβλήθηκαν για το έτος 2022-2023, χωρίς τιμωρητικές πρακτικές και άλλες απειλές.

• Σίτιση και στέγαση ΔΩΡΕΑΝ για όλους/όλες τους φοιτητές 12 μήνες το χρόνο.

• Άμεση κρατική χρηματοδότηση για αναβάθμιση και συντήρηση των κτιριακών υποδομών.

• Αξιοποίηση όλων των κτιρίων που που κατέχει το πανεπιστήμιο μέσα στην πόλη του Ρεθύμνου (π.χ. Σπίτι της Ευρώπης) για τις ανάγκες των φοιτητών και την ελαστικοποίηση των κριτηρίων .

• Ανέγερση νέων εστιών χωρίς ΣΔΙΤ χωρίς νοίκι.

• Καμία ανοχή στις τρομοκρατικές-εκβιαστικές πρακτικές της Πρυτανείας.

• ΟΧΙ στην είσοδο της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στις σχολές μας και την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο για την Παιδεία».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr