Διαμαρτύρονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης για το «στοίβαγμα» στις αίθουσες (ΦΩΤΟ)

Διαμαρτύρονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης για το «στοίβαγμα» στις αίθουσες (ΦΩΤΟ)

«Οι φοιτητές του Φυσικού που όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικούσαμε ασφαλή επαναλειτουργία της σχολής μας γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με το θέμα του «στοιβάγματος» των φοιτητών στις αίθουσες, πραγματοποίησαν σήμερα παρέμβαση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης, με απόφαση και του Φοιτητικού Συλλόγου.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης: 

«Συνάδελφοι αυτές τις μέρες κλείνοντας δυο χρόνια πανδημίας, βρισκόμαστε να ζούμε σε όλο και χειρότερες συνθήκες. Οι φοιτητές του Φυσικού που όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικούσαμε ασφαλή επαναλειτουργία της σχολής μας γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές παρατηρώντας χθες και σήμερα στο μάθημα των μερικών διαφορικών και της Φυσικής 4 να στοιβαζόμαστε ασφυκτικά σε αίθουσες, με συμφοιτητές μας να κάθονται όρθιοι ή να αδειάζουν το κυλικείο από καρέκλες για μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους έξω βαπό την πόρτα! και ταυτόχρονα να μην υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια από την Πρυτανεία και από το Τμήμα, το εξάμηνο να διεξαχθεί με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δηλαδή, να προσληφθεί έκτακτο διοικητικό προσωπικό (αφού υπάρχει μια υπάλληλος να ελέγχει τα τεστ και καταλήγει σε ένα μόνιμο τρεχαλητό από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο και να μην προλαβαίνει) και πρόσληψη απαραίτητου διδακτικού προσωπικού (μελών ΔΕΠ, βοηθών) ώστε να υπάρχουν ολιγομελή τμήματα.

Συνάδελφοι αυτές τις μέρες κλείνοντας δυο χρόνια πανδημίας, βρισκόμαστε να ζούμε σε όλο και χειρότερες συνθήκες. Οι φοιτητές του Φυσικού που όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικούσαμε ασφαλή επαναλειτουργία της σχολής μας γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές παρατηρώντας χθες και σήμερα στο μάθημα των μερικών διαφορικών και της Φυσικής 4 να στοιβαζόμαστε ασφυκτικά σε αίθουσες, με συμφοιτητές μας να κάθονται όρθιοι ή να αδειάζουν το κυλικείο από καρέκλες για μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους έξω βαπό την πόρτα! και ταυτόχρονα να μην υπάρχει αντίστοιχη προσπάθεια από την Πρυτανεία και από το Τμήμα, το εξάμηνο να διεξαχθεί με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δηλαδή, να προσληφθεί έκτακτο διοικητικό προσωπικό (αφού υπάρχει μια υπάλληλος να ελέγχει τα τεστ και καταλήγει σε ένα μόνιμο τρεχαλητό από αμφιθέατρο σε αμφιθέατρο και να μην προλαβαίνει) και πρόσληψη απαραίτητου διδακτικού προσωπικού (μελών ΔΕΠ, βοηθών) ώστε να υπάρχουν ολιγομελή τμήματα.

Είναι τραγικό ενώ στην εξεταστική μας για να μην αντιγράψουμε και μην χαθεί το πρεστίζ του τμήματος σε αξιολόγηση και αριστεία να τηρούνται με ευλάβεια οι αποστάσεις, τα ολιγομελή τμήματα όταν πρόκειται όμως για την ανάγκη μας να βρισκόμαστε στο αμφιθέατρο ώστε να μπορούμε να αποκτήσουμε όλη την απαραίτητη γνώση, να κατανοήσουμε το αντικείμενο, να έρθουμε σε ουσιαστική επαφή με τους συναδέλφους μας με τον καθηγητή μας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα πάνε περίπατο και μάλιστα την ίδια στιγμή υπάρχουν καθηγητές που αφήνουν έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία τους φοιτητές τους επειδή τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες ξεχειλίζουν. Την ίδια στιγμή είναι εξοργιστικό με ευθύνη της Πρυτανείας και του Τμήματος τεράστιοι χώροι του Πανεπιστημίου όπως π.χ. το αμφιθέατρο Ν. Πετρίδης με χωρητικότητα 500 φοιτητών τηρημένων των αποστάσεων, να δίνονται για σεμινάρια και ημερίδες επιχειρήσεων, αντί να ανοίγουν για την ασφαλή διαζώσης διδασκαλία των φοιτητών!

Είναι απαράδεκτο να ακούγονται σχόλια από τον ίδιο τον πρόεδρο του τμήματος ότι “να δείτε τι ωραίο μάθημα που κάνουν οι πρωτοετείς που είναι λίγοι” και ότι “εντάξει δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά... λες και είναι ακατόρθωτο να ανοίξουν ένα αμφιθέατρο για τις ανάγκες μας! Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο!

Τώρα είναι η στιγμή να οργανώσουμε τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα μας ώστε να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από τα μαθήματα του, να μπορούν όλοι χωρίς να μπαίνουν στο δίλημμα να παρακολουθήσουν το μάθημα και να νοσήσουν ή να κάτσουν σπίτι τους. Καλούμε κάθε φοιτητή που αγωνία για την υγεία του και τις σπουδές του να συμμετέχει στη παρέμβαση στη Σύγκλητο (συνεδρίαση Πρύτανη με τους προέδρους των Τμημάτων) στην Πρυτανεία αύριο 17/2 11 το πρωί (έχει πάρει ήδη απόφαση ο Φοιτητικός Σύλλογος).»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr