Το Πανεπιστήμιο Κρήτης άνοιξε ξανά τις πύλες μετά από 18 μήνες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης άνοιξε ξανά τις πύλες μετά από 18 μήνες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μετά από δεκαοκτώ μήνες εξ αποστάσεως εκπαίδευση, άνοιξε ξανά τις πύλες του και υποδέχτηκε τους φοιτητές του στις δύο πανεπιστημιουπόλεις σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Οι χώροι του Πανεπιστημίου γέμισαν ξανά με τη ζωντάνια των φοιτητών μας. 

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, το νέο αυτό ξεκίνημα εξελίχτηκε πολύ ομαλά, γεγονός που οφείλεται στην καλή προετοιμασία του Πανεπιστημίου, αλλά και στην υποδειγματική στάση των φοιτητών μας. Το Πανεπιστήμιο, εν αναμονή πρόσληψης νέου προσωπικού το αμέσως επόμενο διάστημα, έχει στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό που βασίζεται στην εθελοντική εργασία διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων που διενεργούν τους ελέγχους σε κάθε Αμφιθέατρο με εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Από την πλευρά τους, το σύνολο σχεδόν των φοιτητών ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις μας, ήταν πλήρως ενημερωμένοι για να μέτρα και τις προϋποθέσεις και έφεραν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα για την είσοδό τους στις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια. 


Πολύ ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός που προκύπτει από τους ελέγχους ότι η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών είναι εμβολιασμένοι. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η λειτουργία δύο εμβολιαστικών κέντρων σε Ηράκλειο (αμφιθέατρο Μανασάκη) και Ρέθυμνο (χώρος ιατρείου), όπως επίσης και δύο ιατρεία για τους πρωτοετείς φοιτητές. Φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους του Πανεπιστημίου, πιστεύουμε ότι θα μετριαστούν με την πάροδο του χρόνου. 

Παρά το επιτυχημένο ξεκίνημα, δεν εφησυχάζουμε. Το προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει πλήρη επίγνωση των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούμαστε να επιτελέσουμε το έργο μας. Η πανδημία, παρά τα σημάδια ύφεσης, είναι ακόμα μαζί μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Πανεπιστήμιο Κρήτης κάνει ό,τι μπορεί μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του για να προστατεύσει την υγεία των μελών του. Για τον σκοπό αυτό έχει στηθεί ένας άλλος παράλληλος μηχανισμός από εβδομήντα περίπου μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων covid-19, ο οποίος έχει τεθεί ξανά σε πλήρη ετοιμότητα. 

Η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης θέλει να ευχαριστήσει όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την ετοιμότητα και το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν μέχρι σήμερα. Στοιχεία που μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, προς όφελος των φοιτητών μας και της επιστημονικής γνώσης.

"Αναγνωριστική 'Ερευνα" του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνουν εκατοντάδες φοιτητές

Εμβολιάστηκε το 95% του διδακτικού προσωπικού, σχεδόν το 80% των φοιτητών και το 85% του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο - Eπιστροφή στα αμφιθέατρα για τους φοιτητές

Ζωή απέκτησε και πάλι μετά από σχεδόν δύο χρόνια η Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο, αλλά ακόμα και η ίδια πόλη η οποία κατακλύστηκε από εκατοντάδες φοιτητές. Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου έγινε με καλούς οιωνούς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης, Δημήτρης Μυλωνάκης, καθώς πάνω από το 80% των φοιτητών, αλλά και του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ο Νίκος Παυλάκης είναι ένας από τους εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο που ένα 24ωρο μετά την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου, εξακολουθεί να κάνει «αναγνωριστική έρευνα» των εγκαταστάσεων της πανεπιστημιούπολης Γάλλου. Αν και δευτεροετής του οικονομικού τμήματος, ήταν η πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης όμως και για πολλούς άλλους φοιτητές, που τηρώντας απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κατέκλυσαν τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, δίδοντας ζωή στο ναό της εκπαίδευσης.

Μεγάλο το ποσοστό των εμβολιασμένων

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για σχεδόν δύο χρόνια, είχε μετατρέψει τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο Ρέθυμνο σε μια έρημη πανεπιστημιούπολη. Η ανακοίνωση για την κανονική λειτουργία των Πανεπιστημίων βρήκε έτοιμους καθηγητές και φοιτητές σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, οι οποίοι με υποδειγματική συμπεριφορά και με τα απαραίτητα έγγραφα ανά χείρας, περνούν πλέον το κατώφλι των εγκαταστάσεων. Με βάση τα μέχρι στιμγής στοιχεία το 95% του διδακτικού προσωπικού είναι εμβολιασμένο, σχεδόν το 80% των φοιτητών και το 85% του διοικητικού προσωπικού.

Το προσεχές διάστημα, όπως επισημαίνει στην ΚΡΗΤΗ TV ο αντιπρύτανης, Δημήτρης Μυλωνάκης, στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος θα βρεθούν και κινητά κλιμάκια εμβολιασμού.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για το πανεπιστήμιο Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο ήταν και παραμένει η στέγαση των φοιτητών. Οι περίπου 3.000 νέες φοιτητικές εστίες αν και θα λύσουν διαπαντός το στεγαστικό, εντούτοις, δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί. Μέχρι τότε o αντιπρύτανης Δημήτρης Μυλωνάκης απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες σπιτιών του Ρεθύμνου, ώστε να μην γυρίσουν την πλάτη στο πανεπιστήμιο Κρήτης οι πρωτοετείς φοιτητές.

Βάσει των στοιχείων του 2020, οι εγγεγραμμένοι φοιτητές του ΠΚ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο είναι 20.900. Από αυτούς οι ενεργοί στο Ρέθυμνο είναι 8.500 και στο Ηράκλειο 6.500.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr