Έφυγε από τη ζωή καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Έφυγε από τη ζωή καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ένα ξεχωριστό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Παν/μίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, ο αρχαιολόγος Νικόλας Φαράκλας, έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. 

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοινώνει με θλίψη τον θάνατο του Νικόλα Φαράκλα, ομότιμου καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος μας, που από τις 13 Αυγούστου 2021 δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας.


Ο Νικόλας Φαράκλας, με την προσωπικότητα και το επιστημονικό κύρος του συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Τμήματός μας από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Αφοσιωμένος ερευνητής της ιστορικής τοπογραφίας, με πλατειά αρχαιογνωσία και πάθος για τη μεγάλη πλαστική της αρχαίας Ελλάδας, και, προπαντός, σοφός και ρηξικέλευθος δάσκαλος, ενέπνευσε με τις ευφυείς, καινοτόμες και εποικοδομητικά κριτικές - έως και αιρετικές - προσεγγίσεις του πολλούς νεότερους στοχαστές του παρελθόντος. Υπηρέτησε τη μαχόμενη Αρχαιολογία παλιότερα ως μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και εργάστηκε με επιμονή για την ανανέωση των αρχαιολογικών σπουδών με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα. Ταυτόχρονα υπηρέτησε το Πανεπιστήμιο Κρήτης από σημαντικές θέσεις ευθύνης, ως λαμπρός αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, ως μέλος της Επιτροπής Ερευνών και ως εξίσου επιτυχημένος Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διευθυντής του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.

Συνάδελφοι, φίλοι και μαθητές του θα θυμόμαστε πάντοτε την ελεύθερη σκέψη του και το δημοκρατικό του ήθος, την ευγένεια και μεγαλοψυχία, το πνεύμα συλλογικότητας, τη μαχητικότητα αλλά και τη μεγάλη σεμνότητα του δικού μας Νικόλα, – τις ακαδημαϊκές, δηλαδή, αρετές που σημάδεψαν τη διαδρομή του Τμήματος και του Πανεπιστημίου μας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr