Πανεπιστήμιο Κρήτης: Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Ιωσήφ Βεντούρα

Απώλεια Ιωσήφ Βεντούρα, Ομότιμου Καθηγητή Τμήματος Φυσικής ΠΚ

Ο Ιωσήφ Βεντούρα, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ενεργό μέλος της κοινότητας του Ηρακλείου απεβίωσε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 στο ΠΑΓΝΗ μετά από σύντομη ασθένεια.

O Ιωσήφ Βεντούρα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Μαρτίου 1938. Διπλωματούχους Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1961, συνέχισε τις σπουδές του σε πυρηνική φυσική και θεωρητική αστροφυσική και απέκτησε το διδακτορικό του το 1975 από το City University of New York στις ΗΠΑ.


Εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Tubingen της Γερμανίας και στο Institut d’Astrophysique de Paris (Γαλλία) πριν έλθει ως καθηγητής στο νεοσύστατο Τμήμα Φυσικής του Παν. Κρήτης το 1983, ως το πρώτο μέλος της ομάδας αστροφυσικής του Τμήματος. Συνταξιοδοτήθηκε το 2006 και εκλέχθηκε Ομότιμος Καθηγητής του Παν. Κρήτης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας υπήρξε επίσης συνεργαζόμενο μέλος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Διετέλεσε μέλος και Πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής και εθνικός εκπρόσωπος στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Ο Ιωσήφ Βεντούρα είχα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα και είχε υποστηρίξει ενεργά μια σειρά από δράσεις των οικολόγων του νομού Ηρακλείου.

Αφήνει πίσω του τη γυναίκα και την κόρη του.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr