Απόφαση των Φ.Σ. Φυσικού, Επιστήμης Υπολογιστών Παν. Κρήτης εν όψει της επετείου για το Πολυτεχνείο

Η Απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων (Φ.Σ.) Φυσικού και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης εν όψει της επετείου για το Πολυτεχνείο:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ CSD και Φυσικού

"«Το Πολυτεχνείο το τιμάμε στο δρόμο του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές και τη ζωή!»


Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές που αυτή την περίοδο συμμετέχουν μαχητικά στις συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα και έδωσαν αγωνιστικό παρών στο Πανελλαδικό Φοιτητικό Συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη στην Αθήνα! 

Τώρα κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που σαρώνει ότι έχει μείνει όρθιο σε μορφωτικά, εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται με τη φόρα που της έδωσαν οι νόμοι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Γαβρόγλου) να δώσει ένα ακόμα χτύπημα στα δικαιώματα μας με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει. Αυτόν τον αέρα οι φοιτητές θα της τον κόψουμε! 

  • Διεκδικούμε: Να δοθεί τώρα έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές. Να παρθούν μέτρα για την εκρηκτική κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα.  Στον νέο προϋπολογισμό που ετοιμάζεται, να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση της Παιδείας για να καλυφθούν οι ανάγκες μας. Δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώνουμε απαραίτητα συγγράμματα και σημειώσεις που δεν μας παρέχονται αλλά απατούνται για να μάθουμε και να περάσουμε τα μαθήματα, αναλώσιμα, εξοπλισμό. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» για την Παιδεία μια μέρα μετά τη συζήτηση του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου με το οποίο έδωσε «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια στιγμή που δίνονται 4δις εκατομμύρια στο ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς του σχεδιασμούς. 
  • Διεκδικούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας: με τα νομοσχέδια για την Παιδεία που έφερε το ένα μετά το άλλο η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βασική γνώση πετιέται εκτός των πτυχίων μας με μια σειρά από αλλαγές στα Προγράμματα Σπουδών. Αναπόσπαστες γνώσεις του επιστημονικού μας αντικειμένου μετακινούνται σε μεταπτυχιακά στα οποία βέβαια φροντίζουν να υπάρχουν δίδακτρα. Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζουν διετή, τριετή Προγράμματα, βρίσκουν νέους τρόπους να ενισχύσουν την πολυκατηγοριοποίηση των Ιδρυμάτων, όπως η νέα Οδηγία που έφερε μαζί με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση και εξισώνει παραπέρα τα πτυχία κολεγίων- Πανεπιστημίων, που τελικά ρίχνει όλων τα δικαιώματα προς τα κάτω. 
  • Να μην τολμήσει να φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που διαγράφει φοιτητές και πολλαπλασιάζει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά. Να μείνει στα χαρτιά ο νόμος για την κατάργηση του ασύλου που με αγώνες και θυσίες κατακτήθηκε!

Η επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μας εμπνέει και για τους αγώνες του σήμερα!

Ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτελέσματα όταν είναι μαζικός και προσανατολισμένος απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο που είναι το σύστημα, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους όποιες και αν είναι αυτές που για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων τσακίζουν τα δικαιώματα μας, βάζουν σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή, την ειρήνη στην περιοχή.

Το σύνθημα «Έξω αι ΗΠΑ – Έξω το ΝΑΤΟ» που έγραψαν οι φοιτητές στην πύλη του πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα ιδιαίτερη την περίοδο που διανύουμε! 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας γερά στο έδαφος που έφτιαξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανανέωση της συμφωνίας "Αμυντικής Συνεργασίας" μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου. Προχωρά στην πολυετή ανανέωση της βάσης της Σούδας, αναβαθμίζοντάς την ουσιαστικά σε βασικό προπύργιο του ΝΑΤΟ για τους δολοφονικούς σχεδιασμούς του σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή!

  • Δεν δεχόμαστε μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το τόπο που ζούμε και σπουδάζουμε να υπάρχει ένα ορμητήριο θανάτου η Βάση της Σούδας, να εφοδιάζονται αεροπλάνα και πλοία για να σκοτώνουν αμάχους, παιδιά, για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλίων. Δεν δεχόμαστε η επιστήμη και η έρευνα μας να εξυπηρετεί τους πολεμικούς τους σχεδιασμούς!
  • Δεν δεχόμαστε να μετατρέπεται η μεσόγειος, το αιγαίο σε θάλασσα νεκρών, δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε συνεχώς θανάτους μικρών προσφυγόπουλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (hot spot) στα νησιά της χώρας μας, δεν δεχόμαστε την ίδια ώρα αντί να παίρνονται μέτρα να ενισχύεται η καταστολή απέναντι στους κατατρεγμένους ανθρώπους που υπεύθυνη για την κατάσταση στη χώρα τους είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ που όπως μας λένε «είναι το σπίτι μας», «επιδιώκουν την ειρήνη»!
  • Δεν δεχόμαστε να έρχεται στην χώρα μας ο φονιάς Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ του Τράμπ, να τον υποδέχεται η κυβέρνηση με όλες τις ανέσεις και την ίδια στιγμή να χτυπάει με τα ΜΑΤ φοιτητές που διαδηλώνουν για το αυτονόητο, ενάντια στην συμφωνία που μετατρέπει τη χώρα μας σε μια μεγάλη βάση του ΝΑΤΟ. 

Και γιατί όλα αυτά; Για τους ανταγωνισμούς και τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλίων, και επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, που παζαρεύουν ποιος θα εκμεταλλευτεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, ενέργειας, για το ποιοι ιμπεριαλιστές θα κάνουν κουμάντο στην περιοχή.

Αυτή είναι η «ανάπτυξη» και οι «επενδύσεις» που τάζουν… μυρίζουν πόλεμο, προσφυγιά και θάνατο για τους λαούς της περιοχής και πλούτη και κέρδη για τους λίγους! Τις επενδύσεις τους και τους ανταγωνισμούς τους προστατεύουν εμπλέκοντας τους λαούς σε ακόμη πιο επικίνδυνα παιχνίδια.

Θα μας βρουν μπροστά τους! Όχι στις βάσεις του θανάτου στη χώρα μας! 

Πώς μας προστατεύει το ΝΑΤΟ όταν δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των συμμάχων του, πρωτοστατεί στην παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών με τη δημιουργία ΑΟΖ, αναγνωρίζει τις προκλήσεις της τουρκικής αστικής τάξης κρατώντας στάση "Πόντιου Πιλάτου". Κάθε ιμπεριαλιστικό έγκλημα έχει πάνω τη σφραγίδα του οι λαοί των Βαλκανίων έχουν δει πολλές φορές το φιτίλι του πολέμου να ανάβει με τις πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ να αφανίζουν ανθρώπινες ζωές, να δημιουργούν ανεπανόρθωτες καταστροφές ισοπεδώνοντας ολόκληρες πόλεις, διαιρώντας ολόκληρα κράτη! Ο Νο1 αντίπαλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι οι χώρες με βάσεις του ΝΑΤΟ αποτελούν τους πρώτους στόχους που θα πληγούν σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση; 

Το σύνθημα «ΝΑΤΟ σημαίνει Χούντες και Πόλεμοι» βγήκε ακριβώς γιατί καταδίκασε και το ρόλο του ΝΑΤΟ στην δικτατορία στην χώρα μας που έγινε και με την στήριξη των αμερικάνων ιμπεριαλιστών!

Απαιτούμε:

  • Να κλείσει τώρα η Βάση της Σούδας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις στην χώρα μας
  • Όχι τα πυρηνικά στον Άραξο
  • Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς!
  • Κανένας φαντάρος και καμιά αποστολή εκτός συνόρων!
  • Όχι στην συμφωνία για τις βάσεις!
  • Έξω το ΝΑΤΟ από τις σχολές καμία έρευνα για Νατοικούς σκοπούς!
  • Άμεσα μέτρα για την προστασία των προσφύγων!
  • Απευθείας, ασφαλής μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα. Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή Υγείας και Πρόνοιας για όλους.

Η νέα γενιά έχει ιδανικά! Ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά!

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες! Για την ζωή και τις σπουδές που μας αξίζουν! Για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας και δουλειά με δικαιώματα!  Τιμάμε την επέτειο από το ξεσηκωμό του πολυτεχνείου στο δρόμο του αγώνα, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας, στην κλιμάκωση της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες μας, σε συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τους μαθητές.

Καλούμε όλους τους φορείς, σωματεία, μαθητικά συμβούλια στην συμμετοχή τους να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στον αγωνιστικό εορτασμό του πολυτεχνείου.

Όλοι και όλες στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση 

Κυριακή 17 Νοέμβρη, Πλατεία Λιοντάρια στις 11:00"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr