Από τον οικισμό Ρομά πρωτοετής φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - Περιγράφει πώς τα κατάφερε (ΒΙΝΤΕΟ)

Από τον οικισμό Ρομά πρωτοετής φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης - Περιγράφει πώς τα κατάφερε (ΒΙΝΤΕΟ)

Το στοίχημα με τον εαυτό της πέτυχε η Αλή Ογλού Βιζδάν, η οποία από τον οικισμό Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης, όπου ζει, σε λίγες μέρες θα βρεθεί στην Κρήτη για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στο Τμήμα Φιλολογίας στο Ρέθυμνο.

Η ίδια εξήγησε ότι ήταν ένας μονόδρομος που είχε ακολουθήσει από μικρή ηλικία, καθώς, εν αντιθέσει με τα κορίτσια του οικισμού που παντρεύονταν σε μικρή ηλικία, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο διάβασμα.


Όπως είπε στην EΡΤ, ο άνθρωπος που ήταν μονίμως στο πλευρό της ήταν ο πατέρας της, καθώς κι εκείνος είχε ακολουθήσει στην ηλικία της την ίδια πορεία και είχε σπουδάσει νηπιαγωγός.

Έτσι, ο πατέρας της Αλή Ογλού Βιζδάν στήριξε και καθοδήγησε την κόρη του ζητώντας πάντα από εκείνη να μη σταματήσει ποτέ την προσπάθειά της.

«Επέμενα πολύ γιατί έβλεπα ποιο είναι τον μέλλον των παιδιών της γειτονιάς, ποιο ήταν το μέλλον των δύο αδερφών μου. Σταματούν το σχολείο μετά το Δημοτικό, στην καλύτερη περίπτωση, και παντρεύονται δημιουργώντας οικογένειες που δεν μπορούν οι ίδιες να στηρίξουν» δηλώνει ο Αλή Ογλού Γιουγκέρ, ο 38χρονος πατέρας τεσσάρων κοριτσιών.

Άλλος ένας λόγος που η Βιζδάν ήθελε να σπουδάσει ήταν και τα πολλά προβλήματα που υπήρχαν στον οικισμό που μεγάλωσε, με σημαντικότερο αυτό της ανεργίας.

«Της έλεγα να φύγει και να σπουδάσει όσο πιο μακριά γίνεται, να δει πως είναι ο κόσμος. Ας είναι μακριά και ας είναι ευτυχισμένη. Εδώ στη γειτονιά δεν είναι να ζει ένα κορίτσι», λέει η γιαγιά της, που παντρεύτηκε στα 16 της χρόνια.

Εκτός από την Αλή, πλώρη για το πανεπιστήμιο έχει βάλει και η μικρότερη αδελφή της, η οποία από τώρα περνά αρκετές ώρες της ημέρας διαβάζοντας, έτσι ώστε να ακολουθήσει και εκείνη τα βήματα της αδελφής της και να φύγει από τον οικισμό των Ρομά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα που αφορούν τους Πρωτοετείς Φοιτητές.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr