ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Σχετικά με την κατάληψη σε χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Σχετικά με την κατάληψη σε χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης

Συγκεκριμένα σε χώρο του εργαστηρίου του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (20/3): Φοιτητές καταγγέλλουν κατάληψη σε χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης!


Η Συνέλευση της Φιλοσοφικής Σχολής που συνήλθε εκτάκτως σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την κατάληψη εργαστηρίου του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών έλαβε ομόφωνα την απόφαση να εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

"Τα μέλη της Φιλοσοφικής Σχολής διαμαρτυρόμαστε για την κατάληψη δημόσιου πανεπιστημιακού χώρου που βρίσκεται σε χρήση της Σχολής.

Η κατάληψη παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, πλήττει ευθέως τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και επιτείνει την υπονόμευση του δημόσιου πανεπιστημίου δίνοντας προσχήματα σε όσους συστηματικά το απαξιώνουν και το επιβουλεύονται. 

Οι εγκαταστάσεις του δημόσιου πανεπιστημίου αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού. Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τη δημόσια πανεπιστημιακή περιουσία και να προασπίσουμε την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Ζητούμε από τα πρόσωπα που ιδιοποιήθηκαν τον δημόσιο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής να αποχωρήσουν αμέσως.

Δηλώνουμε ότι δεν θα υποκύψουμε στη βία που ασκείται ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο απ’ όπου κι αν προέρχεται. 

Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα, διδάσκοντες, υπαλλήλους και φοιτητές, σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε ειρηνικά την επιστροφή του χώρου στην κυριότητα του δημόσιου πανεπιστήμιου".

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (23/3)

Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση - ΕΑΑΚ: Την Παρασκευή 16/3 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση ενός άτυπου οργάνου υπό τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Οδυσσέα Ζώρα, με αφορμή την κατάληψη που πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες ομάδα συμφοιτητών και συμφοιτητριών μας. Ο κατειλημμένος χώρος πρόκειται για μια, εδώ και χρόνια, εγκαταλελειμμένη αίθουσα της σχολής Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (ΦΚΣ) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Η βαθιά αντιδραστική πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέσα από αυτή την άτυπη διαδικασία της Παρασκευής, επιχείρησε να εξασφαλίσει την νομιμοποίηση τόσο από καθηγητές όσο και από τους προέδρους των Φοιτητικών Συλλόγων, για βίαιη εκκένωση της κατάληψης. Αυτό πρακτικά σημαίνει την καταπάτηση του ασύλου και την εισβολή ΜΑΤ, για πρώτη φορά στα χρονικά, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ως Αριστερή Ενωτική Παρέμβαση-ΕΑΑΚ, παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε πολιτικά και αποστασιοποιούμαστε από την συγκεκριμένη κατάληψη, διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να καταπατήσει το πανεπιστημιακό άσυλο. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι πραγματικός εχθρός του πανεπιστημίου είναι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, που Ε.Ε., κυβέρνηση και πρυτανεία σπεύδουν να εφαρμόσουν με κάθε τρόπο στις σχολές μας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, γίνεται μια γενικότερη προσπάθεια να χτυπηθεί ποικιλοτρόπως το άσυλο, με σκοπό να σταματήσουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να διεκδικούν τα συμφέροντά τους. Παρόλα αυτά ποτέ προηγουμένως και καμία πρυτανεία του Π.Κ. δεν τόλμησε να απειλήσει με εισβολή των δυνάμεων καταστολής στον πανεπιστημιακό χώρο. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, να είναι σίγουρος κάθε αρμόδιος, ότι θα βρει όχι μόνο εμάς, αλλά και συνολικά την φοιτητική κοινότητα μαζικά και μαχητικά απέναντι.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr