Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Σειρά ψηφισμάτων για το θάνατο του Καθηγητή Απόστολου Παπαϊωάννου

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Σειρά ψηφισμάτων για το θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή Απόστολου Παπαϊωάννου

1. Ψήφισμα του Πρυτανικού Συμβουλίου για τον θάνατο του Απόστολου Παπαϊωάννου Ομότιμου Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ομότιμου Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνήλθε και αφού άκουσε τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος εξήρε την πνευματική προσωπικότητα του εκλιπόντος, το εξαίρετο ακαδημαϊκό ήθος, τη μεγάλη προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το δημοκρατικό ήθος και την αντιδικτατορική δράση του, αποφάσισε τα εξής:


  • Να παραστεί εκπρόσωπος της Πρυτανείας στην εξόδιο ακολουθία.
  • Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του.
  • Να αναρτηθεί την ημέρα της κηδείας μεσίστια η σημαία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
  • Να εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.
  • Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην οικογένεια του εκλιπόντος.
  • Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό ημερήσιο τύπο και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Από την Πρυτανεία

2. Ψήφισμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών για τον θάνατο του Απόστολου Παπαϊωάννου

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την οδύνη του για τον θάνατο (16-04-2022) του αγαπητού Καθηγητή, επιφανούς επιστήμονα και λαμπρού δασκάλου Απόστολου Παπαϊωάννου.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου διετέλεσε Καθηγητής της Ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και Πρόεδρος του ίδιου Τμήματος επί σειρά ετών. Διακρινόταν για την προσωπικότητά του και το δημοκρατικό ήθος. Τίμησε το Τμήμα με το πρωτότυπο, πλούσιο και πολυβραβευμένο έργο του με έμφαση στα Ιωάννινα, στην Τεργέστη, στην Κρήτη, στην Αθήνα και στην Πωγωνιανή. Λάτρης των βιβλίων, της ιστορίας τόπων που αποτελούν σύμβολα πολιτισμού και των αρχειακών ερευνών, συγχρόνως ήταν και εξαιρετικά αγαπητός δάσκαλος. Έδωσε με γενναιοδωρία πολλές ευκαιρίες σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς να μυηθούν στην ιστορία της εκπαίδευσης και την ιστορία της τυπογραφίας και της ελευθερίας του λόγου. Το Τμήμα τιμά τον Απόστολο Παπαϊωάννου για την ακαδημαϊκότητα, την ανοιχτότητα, την πολυεπιστημονικότητα και τη διδασκαλία του Νεοελληνικού Πολιτισμού.

Η Πρόεδρος και τα µέλη της Συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών αποφάσισαν διά περιφοράς:

  • να εκφράσουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος,
  • να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία,
  • μια αίθουσα του Τμήματος να φέρει το όνομά του,
  • να καταθέσουν στέφανο στη μνήμη του,
  • να καταθέσουν χρηματικό ποσό στην Κιβωτό του κόσμου όπως ο ίδιος επιθυμούσε,
  • να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στις ιστοσελίδες του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • να επιδοθεί το παρόν στους οικείους του

Η Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών 

Αικατερίνη Πλακίτση
Καθηγήτρια

3. Ψήφισμα της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Αγωγής για το θάνατο του Απόστολου Παπαϊωάννου

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την οδύνη για το θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή Απόστολου Παπαϊωάννου.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου διετέλεσε Καθηγητής της Σχολής Επιστημών Αγωγής καθώς και Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών. Υπήρξε επιφανής επιστήμονας και ξεχωριστός δάσκαλος και σε δύσκολους καιρούς ξεχώρισε για το δημοκρατικό του ήθος και την προσωπικότητά του. Το έργο του πρωτότυπο, πλούσιο αλλά και άξιο βραβεύσεων σηματοδότησε  τόσο το Πανεπιστήμιό μας όσο και την πόλη των Ιωαννίνων .

Η αγάπη του για τους φοιτητές και ο ζήλος του να τους μυήσει στην ιστορία της εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα στη γνώση μέσα από το ατελείωτο αρχείο του σε βιβλία αποτέλεσε ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που θα μείνει ανεξίτηλο στο πέρασμα των χρόνων.

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Αγωγής τιμά τον Απόστολο Παπαϊωάννου για ό,τι έδωσε τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε προσωπικό επίπεδο και συνέβαλε ώστε το Πανεπιστήμιό μας να ανέβει πολλά σκαλοπάτια στη γνώση, τη δημοκρατία, την αγάπη για τη μάθηση.

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Αγωγής αποφάσισε δια περιφοράς:

  • Να εκφράσει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του
  • Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία
  • Να καταθέσει στέφανο στη μνήμη του
  • Να αναρτήσει το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Να παραδοθεί το παρόν στους οικείους του 

Η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής

Πολυξένη Παγγέ
Καθηγήτρια

4. Ψήφισμα της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής για τον θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολου Παπαϊωάννου

Με οδύνη και θλίψη αποχαιρετούμε τον Απόστολο Παπαϊωάννου, μια εμβληματική μορφή για τις Ανθρωπιστικές Σπουδές που κόσμησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ομότιμο Καθηγητή της Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής. Πέραν του επιστημονικού βεληνεκούς του εκλιπόντος, η γενναιόδωρη ψυχοσύνθεσή του, η βαθιά του δημοκρατικότητα, ο πηγαίος πατριωτισμός του, η ευρύτητα των γνώσεων σε συνδυασμό με προσήνειά του ως ανθρώπου είχαν δημιουργήσει γι’ αυτόν θέση εξέχουσα στη συνείδηση και στον συναισθηματικό κόσμο εκείνων οι οποίοι τον γνωρίσαμε.

Αιωνία σου η Μνήμη, αγαπητέ Φίλε!

Τα μέλη της Κοσμητείας εκφράζουν στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήριά τους. Το παρόν ψήφισμα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Κοσμητείας και του Πανεπιστημίου.

Ιωάννινα, 18-4-2022

Ο Κοσμήτωρ
Ιωάννης Ε. Τζαμτζής
Καθηγητής

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr