Παν. Ιωαννίνων: Η σημαντικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άρτας και τρόποι ενίσχυσης της σπουδαιότητάς της σε χωρική και κοινωνική κλίμακα

Παν. Ιωαννίνων: Η σημαντικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Άρτας και τρόποι ενίσχυσης της σπουδαιότητάς της σε χωρική και κοινωνική κλίμακα

Το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιήσει στις 27 & 28 Ιουλίου 2021 σειρά εκδηλώσεων, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου SMARTiMONY «Η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων μελών για την αντιμετώπιση της στρατηγικής καινοτομίας στο τομέα του τουρισμού σε περιφερειακές, απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές με ανθεκτικές προσφορές κληρονομιάς και επενδύσεις βάσει θέσεων στις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες» το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020».

Την Τρίτη  27 Ιουλίου 2021 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Ιστορικού Μουσείου "Γαρουφάλειος Στέγη" Συζήτηση και Συνδημιουργική Αξιολόγηση της Πολιτιστικής Σημαντικότητας των μνημείων της Άρτας. Οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι φορέων και ενεργοί πολίτες, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για την τουριστική εικόνα της Άρτας και την σημαντικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς της, μέσω της ανταλλαγής απόψεων, υποδεικνύοντας τρόπους για να (καταστεί σπουδαιότερη) αυξηθούν τα επίπεδα σπουδαιότητάς της σε χωρική (παγκόσμια, εθνική, περιφερειακή, τοπική), οικονομική και κοινωνική (έθνος, κοινότητα, ομάδα, οικογένεια, προσωπικά) κλίμακα.


Οι κύριοι άξονες συζήτησης θα είναι η ανάπτυξη των Πολιτιστικών & Δημιουργικών Βιομηχανιών στην Άρτα, οι οποίες αποτελούν διεθνώς ένα νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας με σημαντική συνεισφορά στην οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Επιπροσθέτως, έμφαση θα δοθεί στην αξιοποίηση εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας στον Πολιτισμό, οι οποίες συνεισφέρουν δυναμικά στην ορθολογική, βιώσιμη και παραγωγική διαχείριση, ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα δημιουργούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες πρόσβασης στα πολιτιστικά αγαθά, με τρόπους που δεν ήταν  εφικτοί από τα παραδοσιακά και συμβατικά μέσα.

Την Τετάρτη  28 Ιουλίου 2021 και ώρα 10:30 θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του  Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, Εκδήλωση Διαβούλευσης για την Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν καινοτόμες μεθοδολογίες σχεδιασμού και υλοποίησης της Πολιτιστικής εμπειρίας στοχευμένες στην Άρτα καθώς και τα αποτελέσματα της ποιοτικής και ποσοτικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Άρτας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι δυνητικά εμπλεκόμενοι  φορείς, ενεργοί πολίτες και  επιχειρηματίες από τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες. Επίσης, θα παρουσιαστεί το σύμφωνο συνεργασίας και συμμετοχής στο δίκτυο SMARTiMONY. 

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν  δια ζώσης τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Το Έργο SMARTiMONY στοχεύει:

  • την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού
  • στην υιοθέτηση  νέων καινοτόμων λύσεων - με άξονα τον πολιτισμό, για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη
  • στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος μέσω της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας
  • στον πολλαπλασιασμό των εσόδων από τον πολιτιστικό τουρισμό
  • στην προσέλκυση τουριστών, παρουσιάζοντας την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά  μέσω καινοτόμων αφηγηματικών τεχνικών και πολυμέσων
  • στη δημιουργία  χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, βασισμένων  σε ένα νέο πρότυπο βιωματικών εμπειριών
  • στην παροχή τουριστικών εμπειριών που βασίζονται στο συνδυασμό καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών ΤΠΕ για την ανάδειξη των υλικών και άυλων στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς
  • στη διάχυση και προώθηση  των αποτελεσμάτων του έργου σε επιλεγμένες ομάδες – στόχους μέσω της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας, 26810 50234 και Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου https://www.smartimony.eu/, καθώς και τον ιστότοπο του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής kic.uoi.gr.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr