Κρούσματα σε φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κρούσματα σε φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στα Ιωάννινα, καθώς δέκα φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι μένουν στην φοιτητική εστία της πόλης, διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Τα τρία πιο πρόσφατα κρούσματα έγιναν γνωστά το Σάββατο. Οι φοιτητές που έχουν νοσήσει βρίσκονται σε καραντίνα και δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ώστε να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους για το Πάσχα. Στην εστία ισχύουν αυστηρά μέτρα, ενώ το πανεπιστήμιο έχει αναλάβει τη φροντίδα όσων έχουν ασθενήσει.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Ηπείρου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, σύμφωνα με στοιχεία, προκύπτει ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν διάφορα πάρτι στη συγκεκριμένη εστία. Μάλιστα, όπως αναφέρει το newsbreak απηύθυνε έκκληση για περισσότερη υπευθυνότητα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φοιτητικά Νέα» την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ 288 rapid test σε φοιτητές (κυρίως εστιακούς) και προσωπικό του πανεπιστημίου. Εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε φοιτητές που μένουν στις φοιτητικές εστίες της πανεπιστημιούπολης, ενώ υπάρχουν στενές επαφές αυτών με αρκετά άτομα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση μεταξύ των εστιακών φοιτητών:

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους, έτσι ώστε να περιορίσουμε την όποια διάδοση του ιού στις εστίες. Να προστατέψουμε την υγεία μας και την λειτουργία των εστιών.

1) Τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής σε κοινόχρηστους χώρους. Συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε όλοι φορείς του ιού και προστατεύουμε τους γείτονες, φίλους και συμφοιτητές μας, φορώντας μάσκα και κρατώντας επαρκείς αποστάσεις.

2) Περιορίζουμε τις επαφές μας με άγνωστο κόσμο.

3) Ακυρώνουμε τυχόν μετακινήσεις προς τις πόλεις μας για να προστατεύσουμε τα οικογενειακά και άλλα κοντινά μας πρόσωπα.

4) Επαναλαμβάνουμε τον έλεγχο με rapid test

Πρωτόκολλο λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Αγαπητές φοιτήτριες και αγαπητοί φοιτητές,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας υπενθυμίσουμε το πρωτόκολλο λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς και τον αλγόριθμο της διαχείρισης πιθανού κρούσματος COVID-19 στις Φοιτητικές Κατοικίες. Το πρωτόκολλο αυτό και ο αλγόριθμος έχουν σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι μεγάλης σημασίας λόγω της διαμονής σας στις Φοιτητικές Κατοικίες, οι οποίες θεωρούνται περιβάλλον υψηλού κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού.

Τα συμπτώματα που είναι συμβατά με τον κορωνοϊό είναι: πυρετός, βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί να συνοδεύεται και με απόχρεμψη), λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης, κρυάδες, ρίγος (τρέμουλο), αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες, κεφαλαλγία, πονόλαιμος, δυσκαταποσία, ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, διάρροιες. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση ενός ατόμου στον ιό (συνήθως 3-7 ημέρες).

Ακολουθούν οι γενικές οδηγίες σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσετε ανάλογα με την κατάστασή σας:

Ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της διασποράς εντός των Φοιτητικών Κατοικιών είναι η αποχή από τις κοινωνικές συναναστροφές και τις ακαδημαϊκές δραστηριότητες, όταν δεν αισθάνεστε καλά stay in my room when unwell» policy). Αν έχετε προγραμματισμένες εκπαιδευτικές ή ακαδημαϊκές δραστηριότητες/υποχρεώσεις με φυσική παρουσία, σας υπενθυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται να συμμετέχετε σε αυτές όσο έχετε συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν ανησυχείτε για την υγεία σας ή εάν εμφανίσετε συμπτώματα αναζητήστε ΑΜΕΣΑ ιατρική εκτίμηση. Μπορείτε να απευθυνθείτε στον προσωπικό σας γιατρό, στο εφημερεύον νοσοκομείο ή στο ΕΚΑΒ. 

Αν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα και βρίσκεστε εκτός Ιωαννίνων, απομονωθείτε και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή με το ΕΚΑΒ για κλινικές οδηγίες. Κατόπιν, ενημερώνετε τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 στις Φοιτητικές Κατοικίες με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να  προγραμματιστεί έλεγχος για COVID-19. Στο μήνυμά σας, παρακαλούμε να αναφέρετε το ονοματεπώνυμό σας, το έτος σπουδών, ένα σύντομο ιστορικό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Σας συστήνουμε να μην επιστρέψετε στις Φοιτητικές Κατοικίες πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση.

Αν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και βρίσκεστε στις Φοιτητικές Κατοικίες, απομονωθείτε στο δωμάτιό σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή με το ΕΚΑΒ για κλινικές οδηγίες. Κατόπιν, ενημερώστε τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 στις Φοιτητικές Κατοικίες με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να  προγραμματιστεί έλεγχος για COVID-19. Στο μήνυμά σας, παρακαλούμε αναφέρετε το ονοματεπώνυμό σας, το έτος σπουδών, ένα σύντομο ιστορικό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση και εν αναμονή του προγραμματισμού και του αποτελέσματος του μοριακού τεστ, παραμείνετε σε απομόνωση στο δωμάτιό σας, αποφεύγοντας μεταξύ άλλων επισκέψεις  και επαφές με συμφοιτητές σας και παρακολουθείτε την υγεία σας. Αν η κλινική σας εικόνα αλλάξει, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας ή απευθυνθείτε στο ΕΚΑΒ ή το εφημερεύον νοσοκομείο. Οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα και την απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων υπάρχουν διαθέσιμες εδώ[1].

Αν το μοριακό τεστ για SARS-CoV-2 βγει αρνητικό, ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας. Μπορείτε να διακόψετε την αυτο-απομόνωση και να επιστρέψετε στις ακαδημαϊκές σας δραστηριότητες, μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς να προηγηθεί λήψη αντιπυρετικών) και την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.

Αν το μοριακό τεστ για SARS-CoV-2 βγει θετικό και είστε εκτός Ιωαννίνων, απομονωθείτε, ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και ενημερώστε άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 στις Φοιτητικές Κατοικίες με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο μήνυμά σας, παρακαλούμε να αναφέρετε το ονοματεπώνυμό σας, το έτος σπουδών, ένα σύντομο ιστορικό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.  Θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Συστήνουμε να μην επιστρέψετε στις Φοιτητικές Κατοικίες μέχρι τη λήξη της αυτο-απομόνωσης.

Αν το μοριακό τεστ για SARS-CoV-2 βγει θετικό και βρίσκεστε στις Φοιτητικές Κατοικίες, απομονωθείτε  στο δωμάτιό σας, ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας, του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας και ενημερώστε άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 στις Φοιτητικές Κατοικίες με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο μήνυμά σας, παρακαλούμε να αναφέρετε το ονοματεπώνυμό σας, το έτος σπουδών, ένα σύντομο ιστορικό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.

Αν έχετε αναγνωριστεί ως στενή επαφή κρούσματος COVID-19 (πληροφορίες εδώ[2]και βρίσκεστε εκτός Ιωαννίνων, απομονωθείτε και ακολουθείστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Κατόπιν, ενημερώστε άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 στις Φοιτητικές Κατοικίες με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο μήνυμά σας, παρακαλούμε να αναφέρετε το ονοματεπώνυμό σας, το έτος σπουδών, ένα σύντομο ιστορικό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Η Επιτροπή θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας. Συστήνουμε να μην επιστρέψετε στις Φοιτητικές Κατοικίες μέχρι τη λήξη της αυτο-απομόνωσης.

Αν έχετε αναγνωριστεί ως στενή επαφή κρούσματος COVID-19 (πληροφορίες εδώ[2]και βρίσκεστε στις Φοιτητικές Κατοικίες, απομονωθείτε και ακολουθείστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Κατόπιν, ενημερώστε άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 στις Φοιτητικές Κατοικίες με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο μήνυμά σας, παρακαλούμε να αναφέρετε το ονοματεπώνυμό σας, το έτος σπουδών, ένα σύντομο ιστορικό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Δεν επιτρέπεται η παρουσία άλλων ατόμων στο δωμάτιό σας, ακόμη και αν έχουν κι εκείνα αναγνωριστεί ως στενές επαφές, λόγω κινδύνου για την υγεία όλων σας. Επίσης, δεν επιτρέπεται η επιστροφή σας στον τόπο μόνιμης κατοικίας σας κατά τη διάρκεια της αυτο-απομόνωσης.

Σύμφωνα με ό,τι ισχύει και για όλους τους Έλληνες πολίτες, δεν επιτρέπεται καμία εκδήλωση εντός του χώρου των εστιών και δεν επιτρέπονται επισκέπτες στον χώρο των Φοιτητικών Κατοικιών.

Αναγνωρίζουμε ότι η πανδημία έχει προκαλέσει σοβαρές προκλήσεις και δυσκολίες στη ζωή και τις σπουδές σας. Επιπροσθέτως, περιπλέκει την επαφή σας με το Πανεπιστήμιο και τον χώρο των Φοιτητικών Κατοικιών, που είναι κύριοι και φυσικοί χώροι της εκπαίδευσης και της διαβίωσής σας. Η τήρηση των μέτρων προστασίας και του αλγόριθμου διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της δικής σας υγείας, αλλά και της υγείας των οικογενειών σας, των φοιτητών που είναι ένοικοι των Φοιτητικών Κατοικιών, του προσωπικού του Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, σας υπενθυμίζουμε ότι ο περιορισμός της διασποράς συμβάλλει στη διατήρηση και την ομαλή λειτουργία των Φοιτητικών Κατοικιών.  

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνέπεια που επιδεικνύετε, σας ευχόμαστε να είστε υγιείς και ασφαλείς με τη διαβεβαίωση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν στη διάθεσή σας.

Ιωάννινα, 22 Απριλίου 2021
Από την Πρυτανεία

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Ο.Δ.Υ.)

  1. Νέος κορωνοϊός Covid-19 – Οδηγίες για φροντίδα πιθανού ή επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σπίτι (eody.gov.gr)
  2. Ορισμοί κρούσματος COVID-19 και «επαφών» κρούσματος COVID-19 – 01.2021 (eody.gov.gr)
  3. Νέος κορωνοϊός Covid-19 – Οδηγίες (eody.gov.gr)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr