Σε πορεία για Πολυτεχνείο καλεί ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σε πορεία για Πολυτεχνείο καλεί ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Στην πορεία για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου καλούν οι ΦΣ Εστιακών Φοιτητών, Φυσικού Ιστορικού-Αρχαιολογικού, ΒΕΤ, Νηπιαγωγών και Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 17.00 στη Δόμπολη

"Να ανασυγκροτήσουμε δυνάμεις και να ετοιμαστούμε για τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας", αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο σύλλογος αντιτίθεται στην απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και στην κρατική καταστολή και καλεί τον κόσμο να πάρει μέρος στην πορεία για το Πολυτεχνείο στις 18:00 στην Δόμπολη.


Η ανακοίνωση του συλλόγου

Φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον ταξικό αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας που ανέτρεψε τη Χούντα και έχτισε τα θεμέλια όλων των μέχρι πρότινος κοινωνικών μας κατακτήσεων. Σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, η κυβέρνηση ΝΔ ξεδιπλώνει τη νεοφιλελεύθερή της βαρβαρότητα, ξεγυμνωμένη πλέον από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, προσπαθώντας να ξηλώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση που κέρδισε ο ελληνικός λαός με σκληρούς αγώνες και το αίμα του. Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας φέρνει τη χώρα σε ένα 2ο γενικό lockdown, και αυτή τη φορά με το κύμα της πανδημίας να εκτυλίσσεται άκρως επιθετικά. Οι 9 μήνες που έχουν περάσει από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, δεν ήταν “αρκετοί” καθώς φαίνεται για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τις προσαρμογές στα ΜΜΜ και τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία, φέρνοντας σήμερα την δημόσια υγεία σε μεγάλο κίνδυνο. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν επανήλθε ποτέ στην “κανονικότητα”, αφού τα ΦΕΚ και οι ΚΥΑ της κυβέρνησης στο όνομα του περιορισμού της μετάδοσης φρόντισαν να κρατήσουν κλειστές τις περισσότερες δομές των ΑΕΙ, να παγιώσουν την τηλεκπαίδευση παρά τη τραγική υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου.  

Τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε μια διαλυτική κατάσταση. Βασικός στόχος της κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, αποτελεί η ολοκληρωτική διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Ανίκανοι να διαχειριστούν την τεράστια οικονομική κρίση, καταργούν την δημόσια εκπαίδευση, μετατρέποντας τα Πανεπιστήμια σε «σούπερ-μάρκετ» δεξιοτήτων. Ο διαρκής αντιεκπαιδευτικός νόμος Κεραμέως που ψηφίζεται αποσπασματικά από την περασμένη χρονιά, μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην γενίκευση των διδάκτρων, στα κλεισίματα σχολών και στα ξεπουλήματα - ιδιωτικοποιήσεις.

Από το προηγούμενο lock-down, εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, περνάνε μία σειρά μέτρων που διαλύουν πλήρως την εργατική νομοθεσία. Όλο και περισσότεροι νέοι γίνονται θύματα της τεράστιας ανεργίας (η ανεργία φτάνει στο 40%), αυξάνονται κατακόρυφα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οδηγώντας σε μία περαιτέρω φτωχοποίηση-καθίζηση του βιοτικού επιπέδου όλης της ελληνικής κοινωνίας. Η ψήφιση του νέου Πτωχευτικού κώδικα, αλλά και του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου-έκτρωμα, αποτελούν επί της ουσίας ένα νέο μνημόνιο που συμπληρώνει τις δεκάδες αντεργατικές Π.Ν.Π. Ταυτόχρονα ενισχύουν με κάθε τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο, ημέτερους στις ΔΕΚΟ, τα ΜΜΕ δίνοντας δεκάδες δις ενισχύσεις και φόρο-ελαφρύνσεις. Η υγεία-παιδεία-ασφάλιση-δικαιώματα θυσιάζονται στην αποπληρωμή των τοκογλύφων της Ε.Ε. και της «διάσωσης» του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού.

Καταστολή, τρομοκρατία και πατριδοκαπηλία που θυμίζουν την χούντα της 7ετίας

Αυτή η ολοκληρωτική επίθεση στοχεύει στην διάλυση της κοινωνίας και στο στραγγαλισμό της εργατικής τάξης. Έτσι, η κυβέρνηση θωρακίζει το σχέδιο της απέναντι σε οποιαδήποτε αντίδραση, ενεργοποιώντας και ενισχύοντας τους μηχανισμούς καταστολής της. Προσπαθούν να παγιώσουν ένα βάρβαρο Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, που από την μία χτυπά αλύπητα όποιον διεκδικεί και αγωνίζεται, και από την άλλη σπέρνει την τρομοκρατία ενάντια σε εργαζομένους, φτωχούς και νεολαία. Ήδη από πέρσι έχουν ψηφιστεί μια σειρά μέτρων που χτυπάνε τις κατακτήσεις του κινήματος, τα εργαλεία και τις δομές του συλλογικού αγώνα. Καταργούν το Άσυλο και φέρουν την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, καταργούν το δικαίωμα στην Απεργία με τη καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, ενώ ταυτόχρονα σπεύδουν να καταργήσουν ουσιαστικά και τον συνδικαλισμό.

Παράλληλα ψήφισαν τον χουντικό νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να δίνεται άδεια από την αστυνομία για την υλοποίηση μιας συγκέντρωσης – διαδήλωσης και ζητούνται τα στοιχεία των αγωνιστών. Κορωνίδα του κατασταλτικού ρεσιτάλ της Κυβέρνησης αποτελεί η ανακοίνωση για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, έλεγχο εισόδου, κάμερες εντός των πανεπιστημίων και επιβολή πιο αυστηρών ποινών, όταν ένα αδίκημα πραγματοποιείται εντός των πανεπιστημίων, από ότι αν γίνει έξω από αυτά με στόχο την καταστολή των αγώνων και του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Η χούντα των Α(χ)ρίστων, δεν δίστασε να προχωρήσει και στην απαγόρευση της διαδήλωσης της 17 Νοεμβρίου! Αυτή η αντισυνταγματική και δικτατορική απόφαση αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα της αντιδημοκρατικής αναδίπλωσης που επιβάλλει η κυβέρνηση. Το ταξικό μίσος που εξαπολύουν μέσα από τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς, δείχνουν το σκληρό και βάρβαρο προφίλ του «δημοκρατικού τόξου».

Αυτό το κρεσέντο καταστολής είναι το μοναδικό μέσο που έχει η κυβέρνηση, για να φιμώσει την κοινωνία μπροστά στις εγκληματικές ευθύνες και τη δολοφονική, νεοφιλελεύθερη πολιτικής της για τη διαχείριση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Για να επιβάλλει τα διαβόητα «ακορντεόν», το τυχοδιωκτικό «άνοιξε–κλείσε», παλινδρομώντας ανάμεσα σε τυφλά λόκνταουν (που βάζουν ταφόπλακα στην οικονομία και στέλνουν την κοινωνία σε απόγνωση) και στα μαυραγορίτικα «ανοίγματα» (που προαναγγέλουν θανάτους). 

Καμία ανοχή, είναι επικίνδυνοι και πρέπει να τους ανατρέψουμε! Τώρα που χτυπούν όλα μας τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, η εξέγερση του πολυτεχνείου μας δείχνει τον δρόμο! Οφείλουμε να βαδίσουμε ξανά στον δρόμο του Νοέμβρη, ώστε να ανασυγκροτήσουμε το φοιτητικό κίνημα για να δώσει μια απάντηση σε όλη αυτή τη τρομοκρατία. Μέσα από συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις να χαράξουμε το δικό μας σχέδιο κόντρα στα βάρβαρα σχέδια της κυβέρνησης. Να ανασυγκροτήσουμε δυνάμεις και να ετοιμαστούμε για τα Πολυτεχνεία της γενιάς μας  

  • Κάτω η απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Όλοι στις διαδηλώσεις. Να ανατρέψουμε τις χουντικές απαγορεύσεις των διαδηλώσεων και της κυκλοφορίας.
  • Κάτω η κρατική καταστολή - Υπεράσπιση του Ασύλου – Υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση
  • Κάτω ο νέος ν. Κεραμέως – Όχι στα Δίδακτρα – Όχι στις αξιολογήσεις
  • Υγειονομικά μέτρα για όλους – Ανοιχτά πανεπιστήμια

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr