Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με κείμενο που συνέταξαν και απέστειλαν στα «Φοιτητικά Νέα», παρουσιάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ζητώντας να μη χαθεί κανένα μάθημα (εργαστήριο, θεωρία, κλινική) και η πρακτική άσκηση.

Το παρακάτω κείμενο όπως δηλώνουν στα «Φοιτητικά Νέα» έχει κατατεθεί και έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου στην πρυτανεία του Ιδρύματος:


"Με την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου βιώνουμε πάλι την υποβάθμιση και παραγκώνιση του τμήματος μας. Παρόλο που τα περισσότερα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ξεκίνησαν στις 5 Οκτώβρη τα μαθήματα, το τμήμα μας έρχεται ξανά τελευταίο, μετά από πολύ πίεση, να ανακοινώσει την έναρξη των μαθημάτων στις 19 Οκτώβρη, με πάνω από τα μισά θεωρητικά μαθήματα να μην έχουν συμπεριληφθεί.

Οι ανακοινώσεις τελευταίας στιγμής είναι μία συνηθισμένη πρακτική της γραμματείας του τμήματος μας. Έτσι λοιπόν για τα 2 εργαστήρια του περασμένου εξαμήνου που είχαν μεταφερθεί για το Σεπτέμβρη, λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης τους δια ζώσης, εμείς ενημερωθήκαμε για την έναρξη τους 3 ημέρες πριν αυτά ξεκινήσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι φοιτητές να σπεύσουν στην πόλη, καθώς δεν υπήρχε καμία δυνατότητα απουσίας, με πιο τρανταχτά παραδείγματα τους Κύπριους και εργαζόμενους συμφοιτητές μας, με φυσικό επακόλουθο πολλοί να μην κατορθώσουν να έρθουν.

Ενώ η έναρξη και ο τρόπος πραγματοποίησης των κλινικών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα, διαρρέει από το καθηγητικό προσωπικό της σχολής ότι μάλλον θα γίνουν εξ αποστάσεως. Σε παρέμβαση μας στην πρόεδρο του τμήματος, την οποία την ενημερώσαμε για τις ελλείψεις μαθημάτων και τα αιτήματά μας, προσπάθησε να μας καθησυχάσει πως τα κενά αυτά θα καλυφθούν με την πρόσληψη δυο καθηγητών. Κάτι που δεν είναι εφικτό με βάση τις ελλείψεις που υπάρχουν, οι οποίες είναι πάνω από τα μισά θεωρητικά μαθήματα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, δεν λάβαμε καμία σαφής απάντηση.

Συνειδητοποιούμε ότι ένα κομμάτι της εκπαίδευσης μας και του επαγγέλματος μας είναι πρακτικό και μας φαίνεται αδιανόητο να αντικατασταθεί με θεωρητικές εξ αποστάσεως διαλέξεις, τις οποίες δοκιμάσαμε στο προηγούμενο εξάμηνο και απέτυχαν καθώς ήταν ανεπαρκείς και σε μεγάλη απόσταση με το γνωστικό αντικείμενο το οποίο στοχεύουν, με βάση το πρόγραμμα σπουδών μας.

Kατανοούμε πλήρως ότι σε περιόδους αυξημένης διασποράς του ιού και λήψης έκτακτων μέτρων, όπως και αυτής της εβδομάδας, θα πρέπει να υπάρξει αναδιαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για το συγκεκριμένο διάστημα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους προβλήματα, οπότε είναι λογικό να μας δημιουργούνται υπόνοιες ότι οι λόγοι δεν σχετίζονται μόνο με την κατάσταση της πανδημίας που βιώνουμε, αλλά με την υποστελέχωση του τμήματος. Αυτό έρχεται να μας το επιβεβαιώσει η εμπειρία μας στη σχολή τα προηγούμενα χρόνια, οπού καθυστερούσε η έναρξη των εξαμήνων, λόγω αυτού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το περασμένο έτος, οπού ξεκινήσαμε μετά από πολλές πιέσεις το Γενάρη αντί τον Οκτώβρη.

Δεν υποβαθμίζουμε τους κίνδυνους της κατάστασης και είναι λογικό να υπάρχουν εμπόδια λόγω του ιού. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο χρησιμοποιώντας τα μέσα προστασίας που υπάρχουν, λαμβάνοντας υπόψιν κιόλας τη φύση των κλινικών και του επαγγέλματος που έχουμε επιλέξει. Ένα ρίσκο το οποίο οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες παίρνουν καθημερινά. Η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα ζητούσε εθελοντές φοιτητές να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Σε αντίθεση με αυτό, η πραγματικότητα που βιώνουμε είναι πολύ διαφορετική. Η υποβάθμιση του τμήματος και του επαγγέλματος μας είναι ξεκάθαρη εδώ και χρόνια και οι σπουδές μας αναντιστοιχίες των προσδοκιών μας.

Όχι στην υποβάθμιση των σχολών μας!

Απαιτούμε δια ζώσης πραγματοποίηση των εργαστηρίων και των κλινικών με όλα τα μέσα προστασίας και συστηματικά τεστ για όλους-όλες.

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την διεξαγωγή των θεωρητικών και κλινικών μαθημάτων.

Να δοθούν πτυχιακές εξεταστικές για όσους είναι άνω του 9ου εξαμήνου σπουδών και να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι φοιτητές που χρωστούν μαθήματα από τον ΤΕ κύκλο σπουδών, να εξεταστούν σε αυτά.

Να μη χαθεί κανένα μάθημα (εργαστήριο, θεωρία, κλινική) και η πρακτική άσκηση.

Να διεκδικήσουμε συλλογικά ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, χωρίς εκπτώσεις στις σπουδές μας."

  • Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr