Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την ανάγκη να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ανθρώπινο δυναμικό (μέλη ΔΕΠ και διοικητικοί υπάλληλοι) θέτει η Μερόπη Τζούφη, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «με πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΙΘ προβλέφθηκαν μόλις 16 θέσεις μονίμων μελών ΔΕΠ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καλύπτοντας μόνο το 50% των κενών που έχουν προκύψει λόγω συνταξιοδοτήσεων. Η συγκεκριμένη απόφαση ναρκοθετεί την εύρυθμη λειτουργία τόσο των παλιών όσο και των νέων τμημάτων».


«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει και εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση 68 θέσεων μελών ΔΕΠ, ενώ διέθεσε 15 επιπλέον θέσεις στην Ιατρική Σχολή από το υπουργείο Υγείας», τονίζει χαρακτηριστικά η βουλευτής Ιωαννίνων και καλεί την κυβέρνηση «να σεβαστεί το θεσμοθετημένο κανόνα 1:1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις».

Ακόμα, υπογραμμίζει πως καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις διοικητικού προσωπικού, κενά που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του ιδρύματος κατά την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους και εν μέσω πανδημίας. Τέλος, η Μερόπη Τζούφη χαρακτηρίζει ως «αδικαιολόγητη» την πρακτική της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να μην υπογράφει την πρόσληψη μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν.

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

«Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε η κατανομή των θέσεων για πρόσληψη μόνιμων μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Το σύνολο των θέσεων είναι 205 και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προβλέπονται 16.

Ωστόσο, οι εν λόγω θέσεις καλύπτουν μόνον κατά το 50% τα κενά που καταγράφονται λόγω συνταξιοδοτήσεων. Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αιτήθηκε 38 θέσεις μελών ΔΕΠ προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό των παλιών και των νέων τμημάτων.

Τονίζεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει και εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση 68 θέσεων ΔΕΠ, ενώ 15 επιπλέον διατέθηκαν στην Ιατρική Σχολή από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, η κατανομή του ΥΠΑΙΘ δεν υπακούει στο θεσμοθετημένο κανόνα 1:1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις, επιτείνοντας την υποστελέχωση των ελληνικών πανεπιστημίων. Επιπρόσθετα, σημαντικά κενά καταγράφονται σε επίπεδο διοικητικού προσωπικού, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του ιδρύματος εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους.

Αδικαιολόγητη είναι επίσης, η καθυστέρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στην τελική υπογραφή για την πρόσληψη μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια κα. Υπουργός:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να υποστηριχθούν στελεχιακά
(μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό) τα ΑΕΙ και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;
Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα και σχετικός σχεδιασμός;

2. Προτίθεται η κυβέρνηση να τηρήσει τον κανόνα 1:1 στις αποχωρήσεις-προσλήψεις των
μελών ΔΕΠ, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ;»

Η ερωτώσα βουλευτής
Τζούφη Μερόπη

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr