Σε διαρκή κατάληψη η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - ΦΩΤΟ

Σε κατάληψη της Πρυτανείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προχώρησαν φοιτητές

Φοιτητικοί Σύλλογοι - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣΣε κατάληψη υπηρεσιών, όπως η Πρυτανεία, η Επιτροπή Ερευνών, το Κέντρο Δικτύων, κ.α. προχώρησε ομάδα φοιτητών που διαμένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μετά από απόφαση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών. 

Σύμφωνα με τους εστιακούς φοιτητές η κατάληψη τους πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι έμειναν εκτός επιλογής φοιτητές που δεν είχαν αποδεχτεί τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.


Σύμφωνα με τους φοιτητές, η κατάληψη των υπηρεσιών θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 13/11 οπότε και θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των φοιτητών για τον καθορισμό της στάσης τους από την Τετάρτη και μετά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Γ.Σ.

Τι αναφέρει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που απεστάλει στα «Φοιτητικά Νέα»:

"Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των αιτήσεων των πρωτοετών φοιτητών για διαμονή στις φοιτητικές κατοικίες, έπειτα από τις συνεχείς παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών. Από τους 250 περίπου πρωτοετείς φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση, 127 ήταν οι πρώτοι επιλαχόντες για την εστία. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 100 φοιτητές θα αναγκαστούν να παρατήσουν τις σπουδές τους αν δεν ανακοινωθεί επιπλέον λίστα με φοιτητές που δικαιούνται δωμάτιο. Αυτό για το οποίο συνειδητά παρέλειψαν να μας ενημερώσουν, η εφορία των φοιτητικών εστιών και η πρυτανεία, είναι ότι απέρριψανπραξικοπηματικά από την λίστα πρωτοετείς φοιτητές με τα σοβαρότατα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, μόνο και μόνο επειδή δεν συμπλήρωσαν ότι συμφωνούν με τον παρόντα Εσωτερικό Κανονισμό (ΕΚ).Το πιο εγκληματικό είναι πως ο εν λόγω ΕΚ στον οποίο αναφέρονται έχει από καιρό ανατραπεί με απόφαση Συγκλήτου, σύμφωνα με τα αιτήματα και τις ανάγκες των εστιακών φοιτητών. 

Θα μας βρουν απέναντι τους! Ο Εσωτερικός Κανονισμός που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και περιείχε ένα σωρό αντιδραστικές και νεοφιλελεύθερες διατάξεις και προϋποθέσεις, οι οποίες είχε σαν απώτερο σκοπό να κόψουν το 70% και πλέον των φοιτητών από τις εστίες (αιφνίδιους εφόδους σε δωμάτια, αποβολή όσων δεν χρήματα για να πληρώσουν τα 45 Ευρώ και όσων δεν περνούσαν το 50% των μαθημάτων κ.α.).  Σαν εστιακοί φοιτητές πήραμε εξ αρχής μια ξεκάθαρη θέση ενάντια στον κανονισμό-έκτρωμα της Συγκλήτου αποφασίζοντας από την Γενική Συνέλευση να μην συμπληρώνουμε την αποδοχή του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού.  Έπειτα από μαχητική κινητοποίηση των εστιακών, σύσσωμη η σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων (εκτός από τα μέλη της επιτροπή της εφορίας των φοιτητικών εστιών) ψήφισε να καταργηθούν μία προς μία οι αντιδραστικές διατάξεις του Κανονισμού. Δεσμεύτηκε ακόμα ρητάνα εξεταστούν όλες οι αιτήσεις των φοιτητών, με βάση τον καινούργιο Εσωτερικό Κανονισμό, χωρίς να ληφθεί υπόψη η συμφωνία ή η διαφωνία με έναν κανονισμό που πλέον δεν υπάρχει.

Παρόλ’αυτά η υπεύθυνη για τον Εσωτερικό Κανονισμό Επιτροπή για τα ζητήματα Φοιτητικής Μέριμνας με την ανοχή της Πρυτανείας, αποφάσισε να καταπατήσει πραξικοπηματικά και εκδικητικά την απόφαση της Συγκλήτου και τον ίδιο τον Νέο Εσωτερικό Κανονισμό. Τα μέλη της επιτροπής επικαλούνται ότι εφάρμοσαν κατά γράμμα το νέο ΕΚ και συγκεκριμένα το άρθρο 1-γενικές αρχές που αναφέρει: «Προϋπόθεση για τη λειτουργία του θεσμού των Φοιτητικών Κατοικιών είναι η αποδοχή, εκ μέρους των δικαιούχων φοιτητών και φιλοξενουμένων, των όρων και διατάξεων του παρόντος Εσωτερικού Κανονισμού». Το πρόβλημα είναι ότι ο νέος εσωτερικός κανονισμός αναρτήθηκε στο διαδίκτυο όταν τελείωσαν όλες οι αιτήσεις, άρα κανένας φοιτητής δεν έχει συμφωνήσει, ούτε διαφωνήσει με τον παρόν εσωτερικό κανονισμό! Επίσης το συγκεκριμένο κομμάτι αναφέρεται στην λειτουργία του θεσμού των φοιτητικών εστιών και όχι στις προϋποθέσεις για την διαμονή ή στις προϋποθέσεις για την επιλογή των φοιτητών. Όπως συνάγεται από τα άρθρα, η διαφωνία με τις διατάξεις ενός ΕΚ, δεν μπορεί να είναι πιο πάνω από την ανάγκη για στέγαση για σοβαρούς οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους! Ακόμα όμως και η απόφασή τους να ήταν σύμφωνη με τον Ε.Κ., αποτελεί τουλάχιστον απάνθρωπο και αντιεκπαιδευτικό να αποκλείονταιοι φτωχότεροι φοιτητές από την διαδικασία των αιτήσεων, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις διαμονής τους στις εστίες.

Η Επιτροπή, παίζει με τις ζωή και τις σπουδές φοιτητών και ψάχνει αφορμές και δικαιολογίες για να χτυπήσει όσους αγωνίστηκαν ενάντια στην κατάργηση του ΕΚ!Με έκπληξη ακούσαμε τις πρωτοφανείς δικαιολογίες που σκαρφίστηκαν: «είναι ανάλογα με το πώς ερμηνεύει ο καθένας τον κανονισμό» και «όταν βάζει κάποιος ότι συμφωνώ με τον εσωτερικό κανονισμό στην αίτηση, σημαίνει ότι συμφωνεί με οποιονδήποτε εσωτερικό κανονισμό και όταν διαφωνεί, ότι διαφωνεί γενικά με κάθε εσωτερικό κανονισμό».

Αυτή η στάση των 2-3 ατόμων με προεξέχοντα τον αντιπρύτανη Μηνά Πασχόπουλοείναι απαράδεκτη καθώς έχει ταχθεί επανειλημμένα ενάντια στα δίκαια αιτήματα του ΣυλλόγουΕστιακών. Μάλισταο αντιπρύτανης έχει δηλώσει σε κανάλια και εφημερίδες ότι «ο Σύλλογος των Εστιακών αποτελεί μια αισχρή μειοψηφία που κινείται προς ιδίο όφελος», ενώ σε κάθε προσπάθεια από πλευράς του συλλόγου να θέσει τα αιτήματά του, οι συγκεκριμένοι αποχωρούν υβρίζοντας και απαξιώνοντας την σοβαρότητα των προβλημάτων. Μήπως όμως είναι αυτοί που αποτελούν μια αισχρή μειοψηφία σε σχέση με τις συλλογικές αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων και απέναντι στην πλειοψηφία των φοιτητών που θέλουν να αποκλείσουν από την στέγαση; 

Αυτές οι επιθέσεις δεν έρχονται από το πουθενά. Η παιδεία τα μνημονιακά χρόνια έχει μπει στο εκτελεστικό απόσπασμα και η Νέα Δημοκρατία επανήλθε δριμύτερη για να δώσει την χαριστική βολή, συνεχίζοντας επί της ουσίας το έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης και οι λοιποί μνημονιακοί οραματίζονται ένα πανεπιστήμιο-αγορά για τους λίγους και τους “άριστους” στο οποίο δεν χωράνε τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που δεν μπορούν να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.Θέλουν να ξεμπερδεύουν με την χρηματοδότηση των εστιών και να βάλουν τους εστιακούς να πληρώνουν τα έξοδα του Πανεπιστημίου, δηλαδή να συμβάλλουν στην “αυτοχρηματοδότησή” του.

Δεν θα σταματήσουμε το αγώνα μέχρι να πάρουν όσοι φοιτητές έχουν ανάγκη δωμάτιο! Είναι ξεκάθαρο πως με δόλια και πραξικοπηματικά μέσα, θέλησαν να τιμωρήσουν όσους δεν συμμορφώνονται πλήρως στα σχέδιά τους για κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας. Για αυτό έστειλαν το μήνυμα πως όποιος τολμά και διαφωνεί, θα χάνει το δικαίωμα του στην δωρεάν στέγαση. Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι η Επιτροπή και η Πρυτανεία. Ο αγώνας μας συνεχίζεται! Με ανυποχώρητους αγώνες και μαχητικά μέσα πάλης, όπως είναι οι καταλήψεις, οι διαδηλώσεις κ.α., θα επιβάλλουμε τις ανάγκες μας γιατί κανένας φοιτητής δεν πρέπει να μείνει χωρίς εστία! Η αυθαιρεσία της Επιτροπής δεν θα περάσει! Όπως κάθε χρόνο μετά την επανίδρυση του Συλλόγου, έτσι και φέτος, διεκδικούμε να γίνουν δεκτές όλες οι αιτήσεις και να υπενοικιαστούν δωμάτια στα ξενοδοχεία, για να μπορέσουν όλοι οι φοιτητές να σπουδάσουν!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: 

  • ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΩΜΑΤΙΟ ΟΣΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Κ. ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΩΜΑΤΙΟ. ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.
  • ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
  • ΝΑ ΥΠΕΝΟΙΚΙΑΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ: 

  • ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΌ 11-13/11 
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 17/11 ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΜΠΟΛΗ ΣΤΙΣ 18:00"

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr