Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με κλειστές τις Σχολές

Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με κλειστές τις Σχολές

Αποφάσεις Γ.Σ. Φ.Σ.: Κοινό ανακοινωθέν Φοιτητικών Συλλόγων (Φ.Σ.) Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: "Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Ιωαννίνων συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητών! Στις 31 Οκτώβρη βουλιάζουμε την Αθήνα!

Οι φοιτητές ενωμένοι, ενωμένοι με τους φοιτητικούς τους συλλόγους στέλνουν μήνυμα στην Κυβέρνηση της ΝΔ πως η πολιτικής της στα Πανεπιστήμια δε θα περάσει! Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις οι σύλλογοι Μαθηματικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών, ΒΕΤ (και από συνέλευση φοιτητών πρώτων ετών των τμημάτων ΜΕΥ και Φιλολογίας) δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της όπως μας έβρισκε και η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει στα Πανεπιστήμια σιγή νεκροταφείου με την κατάργηση του ασύλου θα βρει απέναντί της τους φοιτητές οργανωμένους στους συλλόγους τους να διεκδικούν δωρεάν σύγχρονες σπουδές και δουλειά με δικαιώματα. Οργανωνόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε τις ανάγκες μας για ολοκληρωμένη μόρφωση κόντρα στην ένταση της καταστολής με την κατάργηση του ασύλου. 


Απαιτούμε να λυθούν τώρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας και διεκδικούμε έκτακτο κρατικό κονδύλι για τις ανάγκες στη στέγαση, για τη στελέχωση των σχολών μας με μόνιμους καθηγητές, για ποιοτικά συγγράμματα και εργαστήρια που να ανταποκρίνονται στην εξέλιξη της επιστήμης στον 21ο αιώνα. Δε θα επιτρέψουμε κανένας συνάδελφός μας να παρατήσει τις σπουδές του, απαιτούμε να γίνουν άμεσα όλες οι μεταγραφές για τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη! Στέλνουμε μήνυμα ότι το άθλιο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση που αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ιδιωτικών κολλεγίων, διαγράφει φοιτητές, γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά θα μας βρει απέναντι! Οι φοιτητές θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για σύγχρονα προγράμματα σπουδών, για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για δουλειά με δικαιώματα!

Τώρα είναι ανάγκη να συντονιστούμε πανελλαδικά, από τον αγώνα αυτό δε μπορεί να λείπει κανείς! Καλούμε όλους τους υπόλοιπους συλλόγους των Ιωαννίνων να συμπορευτούμε σε κοινό σχέδιο αγώνα αποφασίζοντας:

  • Κινητοποίηση στο Υπουργείο παιδείας στις 25/10 με κλειστές τις σχολές μας
  • Συμμετέχουμε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των φοιτητών. Στις 31 Οκτώβρη βουλιάζουμε την Αθήνα
  • Οργανώνουμε κινητοποιήσεις στις συνελεύσεις τμημάτων για τα προβλήματα κάθε σχολής
  • Συμμετέχουμε στην πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ" 

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 31/10

Σήμερα, Τρίτη 22/10/2019 πραγματοποιήθηκε ΓΣ του ΦΣ Ι/Α Ιωαννίνων και αποφασίστηκε η οργάνωση του αγώνα σε κάθε έτος, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους στα Γιάννενα και πανελλαδικά κόντρα στην πολιτική της Κυβέρνησης που υλοποιώντας τις επιταγές της ΕΕ εξισώνει τα πτυχία μας με των ιδιωτικών κολεγίων υποβαθμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις σπουδές και την εργασιακή προοπτική όλων των αποφοίτων, συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας με αποτέλεσμα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της σχολής μας και ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο διαγράφονται φοιτητές και εντείνεται η επιχειρηματική λειτουργία των σχολών μας. Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει τη σιωπή με την κατάργηση του ασύλου θα πέσουν στο κενό! 

Η ΓΣ αποφάσισε για τις εξής δράσεις:

  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 25/10 μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγων που έχουν πάρει απόφαση. Κατάληψη της σχολής στις 25/10
  • Συμμετοχή στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στην Αθήνα στις 31/10 και κατάληψη της σχολής!
  • Συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ, στις 10/11

Παρακάτω αναλυτικά η απόφαση της ΓΣ:

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Α) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΣΥΛΟΥ

Το άσυλο προστατεύει το δικαίωμα μας στη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση! Δε χαρίστηκε από κανέναν αλλά κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από τους φοιτητές!

Η κατάργηση του ασύλου δε γίνεται για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση αλλά για να βάλει εμπόδιο στον αγώνα που δίνουμε για:

  • Να πάρουν όλοι όσοι έχουν ανάγκη έγκαιρα μεταγραφή για την πόλη επιλογής τους!
  • Να μην εγκαταλείψει κανένας τις σπουδές του επειδή δε μπορεί να πληρώσει τα πανάκριβα νοίκια!
  • Να έχουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση οι σχολές μας!

Γιατι το καταργούν; Γιατί στην ουσία θέλουν πραγματικά να αλωνίζουν οι επιχειρήσεις μέσα στα Πανεπιστήμια, βγάζοντας τεράστια κέρδη εκμεταλλευόμενοι τους δικούς μας κόπους και την έρευνά μας. Για να έχουν ένα Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί σαν supermarket γνώσης κι εμείς θα είμαστε οι πελάτες. Δεν ταιριάζει στην κυβέρνηση και θέλει να ''τελειώνει'' με το φοιτητικό κίνημα και τη συλλογική οργάνωση. Το περίιμεναμε καθώς η Κυβέρνηση της ΝΔ πάτησε πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε security στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά, έφερε το πόρισμα Παρασκευόπουλου. ΘΕΛΟΥΝ ΣΙΓΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ....Άσυλο στη συλλογική διεκδίκηση των φοιτητών, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, ανάπτυξη της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος του λαού!

Β) ΕΣΤΙΕΣ

Κάθε χρόνο οι 1ετείς φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με το ''διαγωνισμό φτώχειας'' που επιβάλλεται από την Κυβέρνηση για το ποιος θα πάρει δωμάτιο. Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που κόπιασαν για να μπορέσουν να σπουδάσουν ζουν μέσα στην ανασφάλεια, καθώς τα αποτελέσματα για τις αιτήσεις καθυστερούν και λόγω του όγκου αλλά κατά κύριο λόγο εξαιτίας μη επαρκούς προσωπικού και μη απαραίτητων μέτρων για την μέριμνα του κράτους και της πρυτανείας. ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε κάθε πρωτοετής φοιτητής να πάρει δωμάτιο στην εστία. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: 1) Να επινοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους έχουν κάνει αίτηση και 2) Έκτακτο επίδομα στέγης για όσους δεν καταφέρουν να πάρουν δωμάτιο. 3)Ανέγερση νέων εστιών με κρατική χρηματοδότηση!

Γ) ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΝΤΕΣ

Κι εδώ έρχονται πολλοί φοιτητές να αντιμετωπίσουν μια τεράστια δυσκολία. Μέχρι τώρα όμως ΥΠΗΡΧΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ: Όλοι όσοι είναι υπό μεταγγραφή να μπορούν να κάνουν αίτηση για εστία όσο θα είναι Γιάννενα, να παρακολουθούν τα μαθήματά τους δίχως να χάνουν παραδόσεις, να έχουν ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση στη Λέσχη, να έμπορούν να προμηθεύονται φοιτητικό εισιτήριο.

Δ)ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Τα τελευταία 2 χρόνια έγινε τεράστια προσπάθεια από τους ΦΣ που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ για να μειωθεί η μηνιαία κάρτα μετακίνησης κι εν τέλει είχαμε κατάκτηση. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε ο Δήμος να χρηματοδοτήσει την μείωση της μηνιαίας κάρτας με 80.000ευρώ. Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και πραγματικά αποτελεί φάρο ελπίδας για μελλοντικές κατακτήσεις. Η συλλογική προσπάθεια και η αγωνιστική δράση που βάλαμε το περασμένο διάστημα από κοινού με τους υπόλοιπους συλλόγους απέδειξε πως ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα!!!

Ε) ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΣΕΠ

Μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι πλέον κανένας απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής δεν θα μπορεί να δώσει εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ. Πάνω στο χαλί που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται η ΝΔ να μην πάρει καμία θέση πάνω σ' αυτή την πολύ σοβαρή εξέλιξη. Την ίδια ώρα που τα κενά στα σχολεία ολοένα και μεγαλώνουν, την ίδια ώρα που προωθούν την πολιτική της ΕΕ για κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία μας, μας παραμυθιάζουν ότι ο κλάδος είναι κορεσμένος κλείνοντας ακόμα πιο πολύ τη στρόφιγγα των διορισμών. Μας ωθούν να βάλουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρυσοπληρώσουμε πιστοποιήσεις και σεμινάρια για να ανταγωνιστούμε τον συνάδελφο μας, έχοντας στην ουσία τσακισμένα δικαιώματα ΟΛΟΙ, ζώντας σ' έναν εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς θέλουμε ολοκληρωμένη γνώση, ενιαίο πτυχίο ανα επισημονικό αντικείμενο και το πτυχίο να αποτελεί μοναδική προυπόθεση για δουλειά!!!

ΣΤ) ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΕΙ-ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ

Η κυβέρνηση φέρνει σαν τον κλέφτει μέσα στην επόμενη βδομάδα τροπολογία για την παραπέρα ισοτιμία ιδιωτικών κολλεγίων με τα ελληνικά ΑΕΙ. Στην ουσία συνεχίζει από εκέι που το άφησε ο Σύριζα, ενισχύοντας την απλήρωτη δουλεία, την ανασφάλιστη εργασία για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Οδηγεί στην παραπέρα απαξίωση των δημοσίων πανεπιστημίων (βλ. Νοσοκομεία) βάζοντας τα να είναι ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά. 

Ζ) ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αλληλεγγύη στα θύματα της προσφυγιάς

Δε θα ανεχτούμε η χώρα μας να γίνει ορμητήριο πολέμου

Δεν μας ταιριάζει ως νέοι επιστήμονες να γινόμαστε θεατές των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο, των νεκρών Κούρδων και Σύρων αμάχων τώρα με την εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία!! Δεν μας πρέπει να βλέπουμε να στιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μπορεί και πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας, αλλά να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ ο αγώνας μας ενάντια στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, τις νέες βάσεις θανάτου που θέλουν να φτιάξουν στη χώρα μας κάνοντας τη στόχο. Ο σύλλογος μας κι εμείς ως αυριανοί Ιστορικοί να πρωτοστατήσουμε στο να μαθευτεί η πραγματική αλήθεια κι όχι αυτή που θέλουν να μας παρουσιάσουν ως το ΝΑΤΟ εγγυητή και σύμμαχο της Ελλάδας.

Με τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση 

βάζουμε φρένο στα σχέδια τους, κατακτάμε τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Έπειτα από την Κοινή Σύσκεψη των ΦΣ για κοινή συμπόρευση, καλούμε το ΦΣ Ι/Α σε :

  • Αλληλεγγύη στον αγώνα της Επιτρόπής Α' Έτους Εστιακών Φοιτητών για το ζήτημα των αιτήσεων τους. 
  • Για να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες: προχωράμε σε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης στο σύλλογό μας και καταλήγουμε σε διήμερο αντιπολεμικής δράσης.
  • Για το ζήτημα σχετικά με το Τμήμα μας, καλούμε: σε κινητοποίηση στον Πρόεδρο του Τμήματος ώστε να λυθεί:

1ον) ο άμεσος διορισμός και ξεκίνημα των μαθημάτων των υποτρόφων

2ον) ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών η ΔΩΡΕΑΝ επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους και η ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση μας σε αρχαιολογικούς χώρους.

3ον) ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση ζημιών του Αμφ. Δάκαρη και επιπλέον τεχνολογικός εξοπλισμός.

  • Για το θέμα του ασύλου: συμμετέχουμε στην καμπάνια για το άσυλο των Φοιτητικών συλλόγων και οργανώνουμε κινητοποίηση στην επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου απαιτώντας να παρθεί πίσω, να μην εφαρμοστεί ο νόμος για το άσυλο και να βγει αντίστοιχη ανακοίνωση από την Πρυτανεία.
  • Καλούμε στην κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας στις 25/10 και κατάληψη της σχολής εκείνη την ημέρα.
  • Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να ενώσουν τις φωνές τους με μεγάλη φοιτητική πορεία στις 31 Οκτώβρη στην Αθήνα και σε κατάληψη της σχολής εκείνη την ημέρα!
  • Συμμετοχή του ΦΣ Ι/Α στις 11/10 στην Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, τη μοναδική πανελλαδική συσπείρωση φοιτητικών συλλόγων!!!

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. ΜΘΗΜΑΤΙΚΟΥ

Σήμερα 22/10 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου του Μαθηματικού Ιωαννίνων και αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Συμμετοχή του συλλόγου μας στην πανελλαδική κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας στις 25/10 με κλειστή τη σχολή
  • Στις 31/10 οι φοιτητές από όλη τη χώρα πλημμυρίζουμε τους δρόμους της Αθήνας! Συμμετέχουμε στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο με κλειστή τη σχολή μας εκείνη τη μέρα
  • Οργανώνουμε κινητοποίηση στην επόμενη συνέλευση τμήματος των καθηγητών με αίτημα την άμεση πρόσληψη καθηγητών, την κατάργηση του ορίου δήλωσης, να ενταχθεί η παιδαγωγική επάρκεια στο πτυχίο μας-δε θα ανεχτούμε απόφοιτος του Μαθηματικού να μην έχει παιδαγωγική επάρκεια και να αποφασίσει το τμήμα ότι δε θα διαγράψει κανένα φοιτητή 
  • Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ στις 10 Νοέμβρη

Πανελλαδικός ξεσηκωμός! Απαιτούμε άμεση μετεγγραφή και στήριξη όλων των φοιτητών που έχουν κάνει αίτηση, έκτακτο κρατικό κονδύλι για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση στη σχολή μας, άμεσα μέτρα στήριξης της φοιτητικής μέριμνας, ούτε σκέψη για νομοσχέδιο που υποβαθμίζει τις σπουδές μας αναγνωρίζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των ιδιωτικών κολλεγίων, διαγράφει φοιτητές και πολλαπλασιάζει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Συντονιζόμαστε με τους υπόλοιπους συλλόγους της χώρας για να παλέψουμε για σύγχρονες δωρεάν σπουδές και πτυχία με δικαιώματα, για άσυλο στη συλλογική διεκδίκηση για δημόσια δωρεάν παιδεία κόντρα στην καταστολή και τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα! 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr