Παν/μιο Θεσσαλίας: Πρόσκληση για συμμετοχή φοιτητών στην 3η διοργάνωση λογοτεχνικού βραβείου ΓΚΟΝΚΟΥΡ Ελλάδας

Πρόσκληση για συμμετοχή φοιτητών/φοιτητριών του Π.Θ. στην 3η διοργάνωση λογοτεχνικού βραβείου ΓΚΟΝΚΟΥΡ Ελλάδας

Το Λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας θεσπίστηκε το 2019, με εμπνευστή τον Γάλλο δημοσιογράφο, συγγραφέα και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, Πιέρ Ασουλίν και η διοργάνωσή του πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και την Ακαδημία Γκονκούρ. Η εναρκτήρια τελετή της τρίτης αυτής διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 18ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης με την παρουσία του Πιερ Ασουλίν και της συγγραφέως Djaili Amadou Amal από το Καμερούν, που απέσπασε πέρυσι το Βραβείο της 2ης διοργάνωσης Γκονκούρ της Ελλάδας.

Το διάσημο λογοτεχνικό βραβείο απονέμεται στη Γαλλία από την Ακαδημία Γκονκούρ αλλά σε περισσότερες από τριάντα μία χώρες πραγματοποιείται ο παράλληλος διαγωνισμός «Choix Goncourt-Etranger » (https://www.academiegoncourt.com/choix-goncourt-a-l-etranger) που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των κατά τόπον Ινστιτούτων με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα επιδιώκοντας την συμμετοχή και προετοιμασία φοιτητών-φοιτητριών στην αναγνωστική απόλαυση σύγχρονων γαλλικών λογοτεχνικών έργων.


Η καινοτομία της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα (https://www.academiegoncourt.com/le-choix-de-la-grece), οι κριτικές επιτροπές που ψηφίζουν για το βραβείο αποτελούνται από φοιτητές-φοιτήτριες ελληνικών πανεπιστημίων, διαφόρων τμημάτων, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους και στην περσινή διοργάνωση συμμετείχαν περισσότερα από 10 πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα, 23 σχολές και πάνω από 100 φοιτητές και φοιτήτριες (https://www.ift.gr/logotechniko-vraveio-gkonkoyr-elladas/).
Κάθε κριτική επιτροπή θα πρέπει, έως τον Ιούνιο, να διαβάσει τα τέσσερα μυθιστορήματα από τον κατάλογο έργων που έχει ήδη προκρίνει η Ακαδημία Γκονκούρ - τα προμηθεύει το Γαλλικό Ινστιτούτο στην κάθε ομάδα - θα συμμετέχει σε διαδικτυακές συζητήσεις που θα διοργανώσει το Γαλλικό Ινστιτούτο με τους τέσσερεις συγγραφείς και θα ψηφίσει για την ανάδειξη του νικητή του Λογοτεχνικού Βραβείου Επιλογής Γκονκούρ της Ελλάδος στην επίσημη τελετή της Απονομής του Βραβείου. Για την πραγματοποίηση της 3ης διοργάνωσης, στηριζόμαστε εκ νέου στη συμμετοχή γαλλόφωνων φοιτητών από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος, ανεξαρτήτως Σχολής φοίτησης. Οι φοιτητές / φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ενδιαφέρονται (επίπεδο γλωσσομάθειας Β2 και άνω), μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στέλνοντας mail με τα στοιχεία τους (Ονοματεπώνυμο, Τμήμα) στην κ. Α. Ροντογιάννη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Επίτιμος πρόεδρος της 3ης διοργάνωσης έχει οριστεί ο θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, πεζογράφος και μεταφραστής, Ανδρέας Στάϊκος.

Στην τελική τετράδα για το Γκονκούρ 2021, επελέγησαν οι:

  • Christine Angot, Le Voyage dans l’Est (Flammarion)
  • Sorj Chalandon, Enfant de salaud (Grasset)
  • Louis-Philippe Dalembert, Milwaukee Blues (Sabine Wespieser) και
  • Mohamed Mbougar Sarr : La Plus Secrète Mémoire des hommes (Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων, εκδ. Philippe Rey) ο οποίος απέσπασε και το Βραβείο Γκονκούρ 2021.

Ποιο από τα τέσσερα μυθιστορήματα θα επιλέξουν οι Έλληνες φοιτητές μας; Με τι επιχειρήματα θα στηρίξουν τη γνώμη τους στη γαλλική γλώσσα; Ανυπομονούμε να γνωρίσουμε τις κριτικές μας επιτροπές, να συνομιλήσουμε με τους τέσσερεις συγγραφείς, να προβληματιστούμε αλλά και ζήσουμε γόνιμες συζητήσεις και απολαυστικές αναγνώσεις!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr