Η iGEM Thessaly 2021 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην πρώτη θέση του Falling Walls Lab Greece

Η iGEM Thessaly 2021 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην πρώτη θέση του Falling Walls Lab Greece

Η Αστερία Τσαπαδίκου, εκπροσωπώντας την ομάδα iGEM Thessaly 2021 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το ερευνητικό έργο AMALTHEA, κατάφερε να γκρεμίσει το τείχος του Μικροβιώματος, αποσπώντας την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Falling Walls Lab Greece.

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Falling Walls Lab Greece 2021 με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλαδος (ΕΒΕ), στον Πύργο Βιβλίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Από τους οκτώ φιναλίστ, ύστερα από αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής, η Αστερία Τσαπαδίκου, προπτυχιακή φοιτήτρια Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και Project Leader της διεπιστημονικής ομάδας iGEM Thessaly 2021, απέσπασε την πρώτη θέση και θα διαγωνιστεί στον τελικό του Falling Walls Lab στο Βερολίνο, στις 7 Νοεμβρίου.


Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στοχεύοντας να γκρεμίσει το τείχος του Μικροβιώματος, παρουσίασε μέσα σε 3 λεπτά την καινοτόμα ερευνητική πρόταση της ομάδας με το όνομα AMALTHEA. Ενσωματώνοντας αρχές της Συνθετικής Βιολογίας, η AMALTHEA αποσκοπεί να ανιχνεύσει την εντερική δυσβίωση με τη δημιουργία μίας βιοηλεκτρονικής κάψουλας, να αξιολογήσει τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό και να απαλύνει τα συμπτώματα από γαστρεντερικές ασθένειες με τη χρήση ενός βιοθεραπευτικού διατροφικού συμπληρώματος. Σκοπός της iGEM Thessaly 2021 είναι να προσφέρει ένα οπλοστάστιο για την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή ενσωματώνοντάς το στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων που αφορούν τόσο τον άνθρωπο όσο και τα οικόσιτα και κτηνοτροφικά ζώα. Το έργο της ομάδας θα παρουσιαστεί επίσημα στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2021, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 4 – 14 Νοεμβρίου 2021. 

Αναφορικά με το Falling Walls Lab, πρόκειται για ένα διεθνές φόρουμ για τη νέα γενιά καινοτόμων, πρωτοπόρων, δημιουργών και οραματιστών. Στόχος του είναι η σύνδεση νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών από όλους τους τομείς σε μια πλατφόρμα παγκόσμιας κλάσης που τους βοηθά να προωθήσουν τις καινοτομίες τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους, χτίζοντας ένα παγκόσμιο δίκτυο και μια βιώσιμη κοινότητα καινοτόμων. Στον παγκόσμιο τελικό, οι 100 φιναλίστ από όλο τον κόσμο καλούνται να πείσουν μία κριτική επιτροπή υψηλού επιπέδου για τις λύσεις που προτείνουν σε μερικές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας, και να διεκδικήσουν τον τίτλο “Breakthrough Winner” στην κατηγορία “Emerging Talents”, ένα χρηματικό ποσό αλλά και την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους ξανά στη σκηνή του Falling Walls Conference.

Επόμενος σταθμός για την ομάδα iGEM Thessaly 2021 και την Αστερία Τσαπαδίκου, ο παγκόσμιος τελικός του διαγωνισμού Falling Walls Lab Finale, που θα λάβει χώρα στο Βερολίνο στις 7 Νοεμβρίου 2021 και φυσικά ο Διεθνής Διαγωνισμός iGEM 2021.

Το Falling Walls Lab Greece διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό SciCo σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο ΑΘΗΝΑ, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με Executive χορηγό τη Novartis Hellas και Χορηγό τη Bayer.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr