Η Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Κατάταξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Κατάταξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στην 513η θέση παγκοσμίως για το ερευνητικό έργο των καθηγητών βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατακτώντας ακόμη μία διάκριση και έπαινο για το ακαδημαϊκό του έργο. Η νέα αυτή επιτυχία έγινε γνωστή στις 25 Ιουνίου 2021 όπου και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 85η θέση παγκοσμίως.

Ο συγκεκριμένος πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για 12η φορά, περιλαμβάνει 4234 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και τα 24 Ελληνικά.


Εκτός από την υψηλή αυτή θέση σε παγκόσμια επίπεδο, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 15η θέση στην Ευρώπη και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.537.572 ετεροαναφορές (citations).. Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ και την 1η θέση τόσο μεταξύ των Πανεπιστημίων της Μεσογείου όσο και μεταξύ των Πανεπιστημίων στα Βαλκάνια. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για 5η συνεχόμενη χρονιά το ΕΚΠΑ βρίσκεται στο top 100 της εν λόγω παγκόσμιας κατάταξης.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατέλαβε φέτος την 513η θέση σε όλο τον κόσμο, ενώ πέρυσι βρίσκονταν στην 559η θέση. Η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar. Τα στοιχεία των ετεροαναφορών συλλέχθηκαν το χρονικό διάστημα 20-24 Ιουνίου 2021, και στην τελική λίστα περιλαμβάνονται Πανεπιστήμια με τουλάχιστον 1.000 ετεροαναφορές.

Η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Λαλιώτου, δήλωσε: "To Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται στην 513η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην 207η σε ευρωπαικό με 524.318 ετεροαναφορές. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αυξήθηκε κατά 25% σε σχέση με το έτος 2020, αύξηση που σαφώς αποτυπώνει την ερευνητική δυναμική της ακαδημαϊκής κοινότητας του ιδρύματος".

Την «πεντάδα» των καλύτερων Ελληνικών Πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 275 με 1.104.907 ετεροαναφορές, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 375 με 792.182 ετεροαναφορές, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 383 με 777.480 ετεροαναφορές, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 403 με 738.216 ετεροαναφορές. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει 524.318 ετεροαναφορές για φέτος, ενώ πέρυσι είχε μόνο 394.000.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Harvard από τις ΗΠΑ και στην 2η 3η και 4η θέση τα επίσης αμερικάνικα Πανεπιστήμια Stanford, Berkeley και ΜΙΤ. Στην 5η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Cambridge και στην 7η το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις του top 10 καταλαμβάνονται από Πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ετεροαναφορών του ΕΚΠΑ καλύπτει περίπου το 30% του συνόλου των ετεροαναφορών των 24 ελληνικών πανεπιστημίων που συμπεριλαμβάνονται στην κατάταξη. Ο συνολικός αριθμός ετεροαναφορών των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι 8.790.596 εμφανίζοντας αύξηση 21,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στην κατάταξη του Ιουλίου του 2021 η βαθμολογία του κάθε Πανεπιστημίου υπολογίζεται από το άθροισμα των ετεροαναφορών των πρώτων 210 προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών του Πανεπιστημίου μείον τις ετεροαναφορές των είκοσι πρώτων προφίλ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr