Πρύτανης Παν. Θεσσαλίας: Ανατρέπεται ο σχεδιασμός επέκτασης της Πολυτεχνικής Σχολής και γενικότερα του Πανεπιστημίου

Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν

"Με λύπη διαπιστώνουμε ότι οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, καθώς στη συνεδρίασή του την 3η Μαρτίου 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου απoφάσισε τον αποχαρακτηρισμό χρήσης ως «Πανεπιστημιακές Εγκαταστάσεις» μέρους έκτασης όμορης προς το κτηριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίον Άρεως", τονίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθ. κ. Ζήσης Μαμούρης.

Πιο αναλυτικά, αναφέρει: "Σύμφωνα με διαχρονικές αποφάσεις συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος η έκταση αυτή έχει προγραμματιστεί να εξυπηρετήσει την περαιτέρω επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής με την οικοδόμηση Συνεδριακού Κέντρου, Βιβλιοθήκης, Αθλητικού Κέντρου και άλλων σημαντικών υποδομών.


Το Πανεπιστήμιο έχει ήδη προβεί σε αγορά οικοπέδων που αποτελούν μέρος της συγκεκριμένης έκτασης και βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλους ιδιοκτήτες προκειμένου να ολοκληρωθεί σταδιακά η αγορά των οικοπέδων τους.

Ο αποχαρακτηρισμός του συγκεκριμένου οικοπέδου ανατρέπει ριζικά τον σχεδιασμό για την αναγκαία επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής και γενικότερα του Πανεπιστημίου στην περιοχή και στην πόλη του Βόλου και αναγκάζει το Ίδρυμα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις.

Μας προκαλεί εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη η κατασυκοφάντηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου διότι:

1. Ενώ το Πανεπιστήμιο δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία, κατηγορήθηκε ψευδώς για αδιαφορία και απουσία από την συνεδρίαση.

2. Ενώ το Πανεπιστήμιο έχει δηλώσει και καταθέσει εγγράφως την πρόθεσή του και την έμπρακτη δέσμευση σχετικών ποσών στον Προϋπολογισμό του για την αγορά των συγκεκριμένων οικοπέδων, ψευδώς δηλώθηκε εχθές ότι αδιαφορεί για την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων προς τους οικοπεδούχους. Όλα τα σχετικά έγγραφα έχουν κατ’επανάληψη κοινοποιηθεί στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και είναι σε γνώση της Δημοτικής Αρχής.

Επίσης, προκύπτει το εύλογο ερώτημα τι μεσολάβησε μετά από την πρόσφατη απόρριψη του ιδίου αιτήματος αποχαρακτηρισμού του συγκεκριμένου οικοπέδου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2020.

Η Πολυτεχνική Σχολή αποτελεί έναν κεντρικό πυλώνα ερευνητικής και εκπαιδευτικής ανάπτυξης και αριστείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ως δυναμικά αναπτυσσόμενος φορέας εκπαίδευσης και έρευνας το Πανεπιστήμιο χρειάζεται ζωτικό χώρο ανάπτυξης.

Η αναίτια και αδιαφανής ανατροπή από πλευράς του Δημοτικού Συμβουλίου ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού και αναζήτησης-διασφάλισης σχετικών πόρων για την επέκταση των υποδομών μας και την καλύτερη κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών του Ιδρύματος δεν είναι ανεκτή.

Με βαθιά αίσθηση χρέους για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε όλα τα έννομα μέσα για την ανατροπή αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης".

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr