Φοιτητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: "Στον αέρα εξεταστική και διεξαγωγή των εργαστηρίων"

Φοιτητικοί Σύλλογοι Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Στον αέρα εξεταστική και διεξαγωγή των εργαστηρίων!

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προγραμματίζουν τη Δευτέρα 11/5 παράσταση διαμαρτυρίας στα κτήρια της διοίκησης του Πανεπιστημίου σε Λάρισα και Βόλο.

«Η ανακοίνωση του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι ΔΕΝ μπορεί να εξασφαλίσει την τήρηση των μέτρων υγιεινής και προστασίας των φοιτητών για την δια ζώσης διεξαγωγή κανενός εργαστηρίου και εξέτασης είναι κυνική ομολογία των τεράστιων ελλείψεων σε χρηματοδότηση, προσωπικό και υποδομές, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Πανεπιστημίου που να διασφαλίζει την ισότιμη και αδιάβλητη εξέταση όλων των φοιτητών τινάζει την εξεταστική μας στον αέρα!» τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν:

«Αποδεικνύεται ξανά ότι οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι «η εξεταστική θα γίνει κανονικά» και ότι «καλό θα ήταν η εξεταστική να γίνει δια ζώσης» είναι παραμύθια! Δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των δια ζώσης εργαστηρίων το Πανεπιστήμιο ανακοινώνει ότι «καλύτερα να μην ανοίξει»!

Δεν μπορούσαμε βέβαια να περιμένουμε κάτι διαφορετικό αφού η ίδια η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το αν, πώς και πότε θα γίνει η εξεταστική, πετώντας το μπαλάκι στις διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Στην ίδια λογική η σύγκλητος του Π.Θ. αντί να διεκδικήσει κρατικό κονδύλι για τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν για την λειτουργία των τμημάτων, πετάει το μπαλάκι της διεξαγωγής της εξεταστικής στα τμήματα! Αυτή είναι η φυσική κατάληξη της πολιτικής της υποχρηματοδότησης όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής της ΝΔ που χρόνια τώρα οδηγεί στην συνεχόμενη υποβάθμιση των σπουδών μας.

Τα ερωτήματα περιμένουν ακόμα απαντήσεις:

  • Τι θα γίνει με τα εργαστηριακά μαθήματα που δεν γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης;
  • Τι θα γίνει με τα μαθήματα που δεν έχουν αρχίσει καθόλου από την αρχή του εξαμήνου γιατί μέχρι πριν 2 μήνες η κυβέρνηση δεν είχε υπογράψει το κονδύλι για την πρόσληψη των ωρομίσθιων καθηγητών;
  • Τι θα γίνει με τους φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση σε ίντερνετ και εξοπλισμό για να εξεταστούνε στα μαθήματα;
  • Ποια πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί για την εξεταστική και θα μπορέσει να σηκώσει τον όγκο τόσων φοιτητών;
  • Τι θα γίνει με την πρακτική άσκηση, τις πτυχιακές εργασίες, τις κλινικές;
  • Τι θα γίνει στην εξεταστική του Σεπτέμβρη και του χειμερινού εξαμήνου που θα συνεχίσει να υπάρχει ο ιός;
  • Πώς θα συνεχίσουμε τις σπουδές μας το επόμενο εξάμηνο αφού θα παραμένουν οι ίδιες ελλείψεις σε αίθουσες, προσωπικό, μέσα προστασίας;

Αυτή η κατάσταση δεν λύνεται με διαβεβαιώσεις πως δεν θα χαθεί το εξάμηνο ή πως απλά θα γίνει εξεταστική. Η τηλεκπαίδευση και η ηλεκτρονική εξέταση των φοιτητών δεν λύνει το πρόβλημα από μόνη της και ούτε μπορεί να κρύψει τα χρόνια κενά στη λειτουργία των τμημάτων. Είναι αναγκαία εδώ και τώρα η ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας με καθηγητές, εξοπλισμό και υποδομές.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και όχι μεμονωμένα των ιδρυμάτων και των καθηγητών να δώσει λύση στον «λαβύρινθο» προβλημάτων που έχει διαμορφωθεί στα Πανεπιστήμια.

Κυβέρνηση και σύγκλητος να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την διεξαγωγή της εξεταστικής χωρίς εμπόδια για τους φοιτητές:

  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανένα φοιτητή!
  • Να γίνει η εαρινή εξεταστική για όλους τους φοιτητές! Να υπάρξουν ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, τους τελειόφοιτους και τους εργαζόμενους φοιτητές. Για όλα τα μαθήματα που δεν διδάχτηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.
  • Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων σε σχολές και εστίες.
  • Να γίνει διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι φοιτητές να στηριχτούν για να επιτύχουν στα μαθήματά τους, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
  • Για την εξ αποστάσεως εξέταση να δοθεί με ευθύνη του υπουργείου σε όλους ο κατάλληλος εξοπλισμός και πρόσβαση σε γρήγορο δίκτυο. Να υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη για όσους δεν μπορέσουν να εξεταστούν.
  • Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου.
  • Να καταργηθούν οι «αλυσίδες» να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει κάθε φοιτητής.
  • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Όπου δεν ολοκληρωθούν να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι. Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν άσκηση.
  • Να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
  • Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων.

Την Δευτέρα 11/5 στις 11:00πμ θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων στα κτήρια της διοίκησης του Πανεπιστημίου σε Λάρισα και Βόλο».

Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορείτε να την δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr