Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ψήφισμα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ο διαρκής αγώνας του Ομότιμου Καθηγητή κ. Φωτιάδη Κωνσταντίνου για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του Πόντου, της γενοκτονίας, του ξεριζωμού και της ξενιτιάς αποτελεί τιμή για το Πανεπιστήμιό μας και υπενθυμίζει το χρέος μας απέναντι στους προγόνους μας για τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.

Στη διάρκεια της ερευνητικής και ακαδημαϊκής του πορείας, που ξεπερνά τα 45 χρόνια, ο κ. Φωτιάδης αφιερώθηκε στη συλλογή πρωτογενούς και δευτερογενούς υλικού που περιλαμβάνει σχεδόν 35.000 βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά του Πόντου, πολύτιμους χάρτες του 18ο αιώνα, γκραβούρες, καρτ-ποστάλ και χιλιάδες αυθεντικές φωτογραφίες, ανέκδοτα προξενικά έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών της Ευρώπης και της Αμερικής. Έχει συγκεντρώσει επίσης, 1500 μελέτες και προφορικές συνεντεύξεις από πρόσφυγες Α΄ και Β΄ δεύτερης γενιάς και 600 αυθεντικούς εικαστικούς πίνακες με θέματα, που αναφέρονται κυρίως στη γενοκτονία, την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου.


Εκατό χρόνια μετά τη γενοκτονία, τα πολύτιμα αυτά κειμήλια αναζητούν το χώρο για τη φιλοξενία τους. Ένας χώρος ο οποίος θα είναι προσβάσιμος σε όλους και θα ενθαρρύνει την ερευνητική δραστηριότητα για τη διάσωση και την ανάδειξη  της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.

Το Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ) έχει καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αυτός προτάθηκε μιας και ήδη υπάρχει απόφαση για την ανάπλασή του, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου και την ίδρυση Μουσείων εντός του.

Σας καλούμε να συμμετάσχετε στη συγκέντρωση υπογραφών που γίνεται στο σύνδεσμο  https://hellenicponticmrc.gr/ για την ανέγερση  και την αξιοποίηση της πολύτιμης συλλογής του κ. Φωτιάδη.

«Οι λαοί που δε βλέπουν τους προγόνους τους, δεν βλέπουν ούτε τους απογόνους τους» (Έντμουντ Μπερκ, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr