Το ΠΑΔΑ στο Παγκόσμιο Φόρουμ των Δελφών

Το ΠΑΔΑ στο Παγκόσμιο Φόρουμ των Δελφών

Πολύ ενδιαφέρουσα συμμετοχή σημείωσε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο  8ο Οικονομικό Παγκόσμιο Φόρουμ των Δελφών το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 26 – 29 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Το Πανεπιστήμιο συμμετείχε σε δύο θεματικά πάνελ για την Υγεία με την παρουσία του Επίκουρου Καθηγητή Οικονομικών της Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, κ. Κώστα Αθανασάκη. 


Στο πρώτο πάνελ με τίτλο “Rare Diseases: Improving Patient Access” συμμετείχαν επίσης εκπρόπωποι ασθενών (Νίκος Δέδες, Δημήτρης Αθανασίου), εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας (Καθηγητής Γεώργιος Τσιβγούλης), εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών (ΕΟΠΥΥ – Επιτροπή Διαπραγμάτευσης) (Νάντια Γκογκοζώτου), καθώς και εκπρόσωποι από τη φαρμακευτική βιομηχανία (Cornelia Zanetti, Lionel Picard).

Οι συνομιλητές εστίασαν στις προκλήσεις, οι οποίες αναδύονται στο ζήτημα της έγκαιρης και ανεμπόδιστης πρόσβασης των ατόμων με σπάνια νοσήματα στις κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Στη συζήτηση αναδείχθηκε η αξία της πρόληψης, αλλά και της πληροφόρησης του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για τα σπάνια νοσήματα, ώστε να επιτυγχάνεται γρήγορη αναγνώριση και διάγνωση των πασχόντων. Ο  κ. Αθανασάκης επικεντρώθηκε στο θέμα της οικονομικής επιβάρυνσης των πασχόντων από χρόνια νοσήματα, καθώς και στο ζήτημα της ισότητας στην πρόσβαση για περίθαλψη. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη της ανάγκης κατάρτισης και εφαρμογής ενός Εθνικού Σχεδίου για τα Σπάνια Νοσήματα στην Ελλάδα.

Στο δεύτερο πάνελ συζητήθηκε το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμα και ανθεκτικά Συστήματα Υγείας για το μέλλον (“Building sustainable and resilient health systems for a safer future”). Ανεπτύχθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις (αλλά και ευκαιρίες) του συστήματος υγείας στην Ελλάδα υπό την οπτική της έννοιας της βιωσιμότητας, δηλαδή της ικανότητας του συστήματος να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας παρά τις μελλοντικές προκλήσεις και της «ανθεκτικότητας», δηλαδή της ικανότητας του συστήματος να απορροφά τις επερχόμενες κρίσεις με τρόπο που να μην διαταράσσεται η λειτουργία του! Στο πλαίσιο του τραπεζιού παρουσιάστηκαν από τον κ. Αθανασάκη 23 προτάσεις για τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του εθνικού συστήματος υγείας που προέκυψαν από σχετική μελέτη που διεξήχθη για τη χώρα μας.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κυρία Ρόζα Βρεττού, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (Επίκ. Καθηγητής Ηλίας Κυριόπουλος) και εκπρόσωποι του τομέα φαρμάκων (Έλενα Χουλιάρα). Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Ευγενίδης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr