ΠΑΔΑ και Columbia University: Κοινό 1ο Social Work Challenge Lab

ΠΑΔΑ και Columbia University: Κοινό 1ο Social Work Challenge Lab

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Social Work Challenge Lab στην Πανεπιστημιούπολή Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το Challenge Lab για πρώτη φορά συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων του ΠΑΔΑ και το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Columbia University των ΗΠΑ.

Το Challenge Lab, αποτελεί μια σημαντική διαδραστική και καινοτόμα μέθοδος ανάλυσης σύνθετων κοινωνικών φαινομένων με στόχο την ανάδειξη ολιστικών και δημιουργικών «λύσεων». Επιπλέον στόχος της εκδήλωσης ήταν να φέρει σε επαφή και ώσμωση μεταπτυχιακές/ούς φοιτήτριες/τές και νέες/ους ερευνήτριες/τές Κοινωνικής Εργασίας από το Columbia University και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 


Στο πρώτο μέρος του Challenge Lab, μικτές ομάδες νεών ερευνητών και από τα δύο Ιδρύματα επεξεργάστηκαν με τρόπο ολιστικό διαστάσεις από τις μεγάλες διεθνείς προκλήσεις στην Κοινωνική Εργασία. Τα θέματα που μελετήθηκαν συμπεριέλαβαν τα παρακάτω:

  • Κλιματική Αλλαγή
  • Μετακινήσεις πληθυσμών και μετανάστευση
  • Υπεράσπιση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Θεσμικό ρατσισμό

Στο δεύτερο μέρος του Lab, που ήταν ανοιχτό για το ευρύ κοινό, παρουσιάστηκαν οι ιδέες των ομάδων και αναπτύχθηκε κοινός σχεδιασμός για μελλοντικές συνεργασίες. Παρά την έμφαση στο αντικείμενο της κοινωνικής εργασίας, οι ομάδες ανέπτυξαν διεπιστημονικές θεωρήσεις.

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των εργασιών του Challenge Lab ο Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Βασίλειος Ιωακειμίδης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας δήλωσε:

«Όλα τα μέλη της ομάδας φοιτητών, ερευνητών και καθηγητών από το ΠΑΔΑ που συμμετείχαμε στο Challenge Lab είμαστε ενθουσιασμένοι με την επιτυχία του καινοτόμου αυτού του εγχειρήματος. Παρά τη συνθετότητα των κοινωνικών προκλήσεων που αναλύθηκαν στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι αναλύσεις που αναδείχθηκαν αλλά και οι λύσεις που προτάθηκαν, επιβεβαιώνουν πως η πολύ-επίπεδη αλλαγή που απαιτείται προς επίτευξη ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου είναι εφικτή. Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ερευνητικές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαζόμενοι και με λοιπά καταξιωμένα διεθνή πανεπιστήμια.»

Η Δρ Μασούρα Ακίλοβα από το Columbia University δήλωσε:

«Το Challenge Lab που έφερε κοντά φοιτητές από το ΠΑΔΑ και το Columbia δημιούργησε έναν εποικοδομητικό και ουσιαστικό χώρο συν-εκπαίδευσης για μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές και μελλοντικούς επαγγελματίες. Από κοινού εξετάστηκαν μερικές από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις που επηρεάζουν το επάγγελμα της κοινωνικής εργασίας και την κοινωνία γενικότερα. Οι ομάδες των νέων ερευνητών μας, αξιοποιώντας συγκριτικές μεθόδους, κατέληξαν σε πιθανές λύσεις για την αντιμετώπισή τους σε δομικό και πρακτικό επίπεδο. Είμαστε εντυπωσιασμένοι με την ικανότητα αυτής της ταλαντούχας ομάδας νέων ερευνητών να προτείνει ουσιαστικές λύσεις μέσα στις λίγες που αφιέρωσαν στο Challenge Lab

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής ευχαρίστησε τον Καθηγητή Βασίλειο Ιωακειμίδη του ΠΑΔΑ για την συγκεκριμένη σημαντική   πρωτοβουλία που οδηγεί το Ίδρυμα σε κορυφαίες γνωστικές συνέργειες, όπως και την Δρ. Μασούρα Ακίλοβα από το Columbia University για την ένθερμη υποστήριξη της πρωτοβουλίας. Ακόμη, δήλωσε την ετοιμότητα και την πλήρη διαθεσιμότητα του ΠΑΔΑ στην ενίσχυση και διεύρυνση της πρωτοβουλίας, όπως και την εδραίωσή της μέσω της δημιουργίας σχετικού διεθνούς Hub με το Columbia University, αλλά και με άλλα ηγετικά Ιδρύματα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr