Το ΠΑΔΑ υποστηρίζει με δωρεάν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια το ακριτικό νησί της Τήλου

Το ΠΑΔΑ υποστηρίζει με δωρεάν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια το ακριτικό νησί της Τήλου

Ολοκλήρωσε με επιτυχία τους τριάντα μήνες (2,5 έτη) λειτουργίας ο Πρώτος Ηλιακός Σταθμός Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (Η/Ο), ο οποίος είχε εγκατασταθεί και λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία από το Φεβρουάριο του 2019 στο ακριτικό νησί της Τήλου.

Ο πρότυπος αυτός ηλιακός σταθμός αποτέλεσε δωρεά του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Πα.Δ.Α.) προς το Δήμο Τήλου, στο πλαίσιο μακροχρόνιας συνεργασίας των δύο φορέων. Σκοπός της μακρόχρονης αυτής συνεργασίας, η οποία έχει κερδίσει την αμέριστη στήριξη της δημοτικής αρχής του νησιού, είναι η ανάπτυξη «καθαρών-πράσινων» τεχνολογιών/λύσεων στα ελληνικά νησιά (βλ. TILOS HORIZON 2020). Το σχεδιασμό, αλλά και την εγκατάσταση του πρωτοποριακού αυτού έργου πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ), με το συντονισμό του κ. Γεωργίου Σπυρόπουλου ΕΔΙΠ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και τη συμμετοχή του Συνεργάτη και Υποψήφιου Διδάκτορα του Εργαστηρίου κ. Κων/νου Χριστόπουλου.


Συνοπτικά, η λειτουργία της πιλοτικής αυτής εγκατάστασης στηρίζεται σε φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ονομαστικής ισχύος περίπου 5 kWp, που βρίσκεται εγκατεστημένη σε δώμα δημοτικού κτηρίου. Το συγκεκριμένο κτήριο όπως φαίνεται στην εικόνα βρίσκεται στον οικισμό Λιβάδια, πολύ κοντά στην ακτή και στο δημοτικό παραλιακό πεζόδρομο του λιμανιού «Τάσος Αλιφέρης». Αντίστοιχα, ο πρότυπος σταθμός φόρτισης αποτελείται από δύο σημεία φόρτισης. Το κεντρικό σημείο είναι φορτιστής Η/Ο «Type 2» ονομαστικής ισχύος 7,4 kW, που με βάση τα χαρακτηριστικά του τοπικού ηλεκτρικού δικτύου, παρέχει μέγιστο ρεύμα φόρτισης της τάξης των 32 Α, ικανό να φορτίσει πλήρως ένα τυπικό Η/Ο σε 4 έως 6 ώρες. Επιπλέον της κάλυψης των αναγκών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ο πιλοτικός Φ/Β σταθμός χρησιμοποιείται για να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του δημοτικού κτηρίου, ενώ καλύπτει και τον παραλιακό δημοτικό φωτισμό της περιοχής. Τέλος, η τυχόν περίσσεια καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού για την κάλυψη και πρόσθετων καταναλώσεων του δήμου Τήλου.  

Ο συγκεκριμένος σταθμός εδώ και περισσότερους από τριάντα μήνες προσφέρει στην τοπική κοινωνία, και θα συνεχίσει να προσφέρει, δωρεάν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια επιβεβαιώνοντας το ρόλο της «πράσινης ενέργειας» σε τοπικό επίπεδο και δίνοντας το παράδειγμα για αντίστοιχες εφαρμογές ανάλογης κλίμακας σε απομονωμένες περιοχές. Οι περίπου 7300 kWhe καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, που παράγονται ετησίως από την πρωτότυπη Φ/Β εγκατάσταση, αναδεικνύουν την κοινωνική προσφορά του νεοσύστατου Πανεπιστημίου μας προς μια απομακρυσμένη κοινότητα της χώρας, προωθώντας έμπρακτα την αξιοποίηση της καθαρής ηλεκτροκίνησης σε μικρά και απομονωμένα νησιά και βελτιώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Τήλου, μέσω της ετήσιας μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 6000 kg από την αποφυγή κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr