ΠΑΔΑ: Προϋποθέσεις παροχής δωρεάν σίτισης

ΠΑΔΑ: Προϋποθέσεις παροχής δωρεάν σίτισης

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για δωρεάν σίτιση στα φοιτητικά εστιατόρια του Πανεπιστημίου. Η επιλογή των φοιτητών γίνεται με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια της οικογένειας του φοιτητή, καθώς και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν κάθε αίτηση. Οι αιτήσεις για δωρεάν σίτιση στα φοιτητικά εστιατόρια, υποβάλλονται στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους μετά από ανακοίνωση του Τμήματος Σίτισης – Στέγασης.

Οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας http://sitisi.uniwa.gr/. Τα δικαιολογητικά θα πρέπει να σαρωθούν και να επισυναφθούν μόνο ως αρχεία pdf.


Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες υποβάλλουν την συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη αίτηση καθώς και όλα τα υπόλοιπα έγγραφα – δικαιολογητικά, ως αρχεία pdf, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων και σχετικές οδηγίες, ανακοινώνονται κάθε φορά στον ιστότοπο της Φοιτητικής Μέριμνας στην καρτέλα “ανακοινώσεις”.

Δωρεάν σίτιση χορηγείται σε όλους τους φοιτητές που εμπίπτουν στις κατηγορίες που έχουν προτεραιότητα βάσει των σχετικών διατάξεων και στους δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις, εφόσον η χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό επαρκεί για την κάλυψη της δαπάνης σίτισης του συνόλου των φοιτητών που υπέβαλαν αίτηση. Σε κάθε φοιτητή ανακοινώνεται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή εάν δικαιούται δωρεάν σίτισης ή όχι καθώς και οι ημερομηνίες ενεργοποίησης του δικαιώματος αυτού.

Στους δικαιούχους φοιτητές του ΠΑ.Δ.Α διατίθενται τρία (3) γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό). Τα εστιατόρια λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκτός από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Η σχετική δαπάνη καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΠΑ.Δ.Α.

Οι μη δικαιούχοι δωρεάν σίτισης φοιτητές μπορούν να σιτίζονται στα φοιτητικά εστιατόρια καταβάλλοντας το ποσό των 4€ για πλήρες μενού για ημερήσιο γεύμα ( κύριο πιάτο , σαλάτα, τυρί, επιδόρπιο) ή για πλήρες μενού για ημερήσιο δείπνο.

Για την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού υπάρχει πρόβλεψη τόσο στη σχετική διακήρυξη, όσο και στη Σύμβαση με τον ανάδοχο και πραγματοποιούνται έλεγχοι από Επιτροπή Ελέγχου σίτισης η οποία αποτελείται από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου.

Η σίτιση των φοιτητών γίνεται στα δύο ιδιόκτητα εστιατόρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττική. Το ένα εστιατόριο στεγάζεται στην Πανεπιστημιούπολη του αρχαίου Ελαιώνα και το δεύτερο στο Πανεπιστημιούπολη στο Άλσος Αιγάλεω. Παράλληλα υπάρχει και τρίτο εστιατόριο που βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας στην οδό Κρήτης 10, Πλατεία Βάθης. Για τη σίτιση των μελών του προσωπικού του ΠΑ.Δ.Α επί πληρωμή, το Πανεπιστήμιο διαθέτει ξεχωριστό εστιατόριο στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης στο Άλσος Αιγάλεω.

Την σελίδα ενημέρωσης των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τα σημαντικότερα φοιτητικά νέα του Πανεπιστημίου μπορείτε να την δείτε εδώ. 

Η σίτιση για τους δικαιούχους σπουδαστές παρέχεται από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους έως την περάτωση των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου και διακόπτεται κατά τις διακοπές των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Η δωρεάν σίτιση διαρκεί για το σύνολο των ετών φοίτησης των σπουδαστών που προβλέπεται για την περίπτωση των σπουδών τους, προσαυξανόμενα κατά το ήμισυ.

Δικαιούχοι δωρεάν σίτισης είναι

  1. Οι ενεργοί φοιτητές των Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 του νόμου 4009/2011, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.
  2. (i) Οι εγγεγραμμένοι ως φιλοξενούμενοι φοιτητές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, οι οποίοι προέρχονται από άλλα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 36 παράγραφος 2 (α) και (β) του ν. 4009/2011). (ii) Οι εγγεγραμμένοι ως φιλοξενούμενοι φοιτητές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, οι οποίοι προέρχονται από ομοταγή Ιδρύματα της αλλοδαπής στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, όπως ορίζονται στο άρθρο 36 παράγραφος 2 (α) και (β) του ν. 4009/2011.
  3. Οι φοιτητές που μετακινούνται προσωρινά από ένα Α.Ε.Ι. σε άλλο της ημεδαπής, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Ιδρύματος προέλευσης, όπως ορίζονται στο άρθρο 36 παράγραφος 2 (ε) του ν. 4009/2011.
  4. Οι αλλοδαποί υπότροφοι του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων που πραγματοποιούν προπτυχιακές σπουδές σε Α.Ε.Ι. της ημεδαπής εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της επόμενης παραγράφου, εξαιρουμένων των περιπτώσεων (β) (ii)
  5. και (δ). 

Προϋποθέσεις δωρεάν σιτιζομένων

  1. Άγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 45.000 Ευρώ προκειμένου για οικογένεια με ένα μόνο τέκνο. Για οικογένειες με δύο τέκνα και πλέον το παραπάνω ποσό προσαυξάνεται κατά 5.000 Ευρώ για κάθε τέκνο πέραν του πρώτου. Το ανωτέρω διαμορφούμενο ποσό προσαυξάνεται κατά 3.000 Ευρώ εφόσον ο αδελφός του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός φοιτητής του πρώτου κύκλου σπουδών. Εάν περισσότεροι του ενός αδελφοί υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 Ευρώ για καθέναν από αυτούς.
  2. Έγγαμοι φοιτητές, των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα εκκαθαριστικά σημειώματα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του τελευταίου οικονομικού έτους δεν υπερβαίνει τις 45.000 Ευρώ. Προκειμένου για έντεκνη οικογένεια το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 5.000 Ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.
  3. Άγαμοι φοιτητές άνω των 25 ετών των οποίων το ετήσιο ατομικό εισόδημα, όπως προκύπτει από το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 25.000 Ευρώ. 

Διευκρινίσεις για την παροχή δωρεάν σίτισης

  1. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του ίδιου του φοιτητή, των γονέων του και των ανήλικων αδελφών του από κάθε πηγή. Προκειμένου για έγγαμο φοιτητή, ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των ιδίου, του/της συζύγου του/της και των ανηλίκων τέκνων του από κάθε πηγή.
  2. Τα κατά περίπτωση διαμορφούμενα ποσά μειώνονται κατά 10%, όταν οι δικαιούχοι φοιτητές κατοικούν μόνιμα στο Δήμο που έχει την έδρα της η Λέσχη ή το Ίδρυμα, εάν σε αυτό δεν λειτουργεί Λέσχη.
  3. Το ύψος του ετήσιου οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματος δεν αποτελεί κριτήριο παροχής δωρεάν σίτισης στον φοιτητή, όταν ο ίδιος, ανεξαρτήτου ηλικίας, ή ένας εκ των γονέων του εάν είναι άγαμος κάτω των 25 ετών, ή ο/η σύζυγος του/της εάν είναι έγγαμος, εισπράττει επίδομα ανεργίας.
  4. Στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος φοιτητής ή/και οι γονείς του ή ο/η σύζυγος του/της, εφόσον αυτός είναι έγγαμος, δεν υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν 1599/1986 περί μη υποχρέωσης υποβολής δήλωσης.

Δικαιολογητικά σίτισης

  1. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (Το δικαιολογητικό είναι του τελευταίου εξαμήνου). Σε περίπτωση αλλοδαπών μετάφραση αυτού και εξάμηνη ισχύς του.
  2. Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Ταυτότητας Ομογενούς ή Διαβατηρίου
  3. Έγγραφο δημόσιας αρχής ή υπηρεσιών ή οργανισμών κοινής ωφέλειας, από όπου να προκύπτει ο τόπος μόνιμης κατοικίας των φοιτητών και όχι της μισθωμένης (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ). (Το δικαιολογητικό είναι του τελευταίου εξαμήνου)
  4. Αντίγραφο Εκκαθαριστικού Σημειώματος ή Φορολογικής Δήλωσης ή Βεβαίωση Προσόδων του τελευταίου οικονομικού έτους ή του Υπουργείου Οικονομικών για Κύπριους Φοιτητές. (Το εκκαθαριστικό θα πρέπει να είναι του γονέα, όταν ο φοιτητής είναι προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου φοιτητή όταν έχει δικό του εισόδημα και είναι άνω των 23 ετών.)
  5. Βεβαίωση Επιδότησης Ανεργίας (εάν υπάρχει και αφορά το γονέα)
  6. Βεβαίωση Σπουδών του/της αδελφού/ής του/της Φοιτητή/τριας, εφόσον είναι φοιτητής/τρια για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (εάν υπάρχει)
  7. Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας (εάν υπάρχει)
  8. Πιστοποιητικό Υγειονομικής Επιτροπής (για τα άτομα με αναπηρία) (Εάν υπάρχει)
  9. Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου αποβιώσαντα γονέα
  10. Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογικού Έτους τελευταίου οικονομικού έτους ή με το εισόδημα του γονέα που έχει τη γονική επιμέλεια του/της φοιτητή/τριας (αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι)
  11. Διαζευκτήριο των γονέων του/της φοιτητή/τριας (αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι)
  12. Απόφαση του δικαστηρίου για την επιμέλεια και τα έξοδα του/της φοιτητή/τριας (αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι)
  13. Βεβαίωση διαμονής σε εστία 

Σχετική νομοθεσία: Υπουργική Απόφαση Φ5/68535/Β3/18-6-2012 (ΦΕΚ 1965/18-6-2012 τ. Β΄) θέμα “Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας για την παροχή δωρεάν σίτισης στους φοιτητές.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr