Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και ΠΑΔΑ

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και ΠΑΔΑ

Υπογράφηκε την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 και στο χώρο του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Οι συμβαλλόμενοι φορείς, τους οποίους εκπροσώπησαν η Αντιπρύτανις Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Κλειώ Σγουροπούλου και ο Δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, κ. Ιωάννης Σταθάς, συμφώνησαν εγγράφως τη συνεργασία για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων του ευρύτερου ενδιαφέροντος και πεδίου αρμοδιοτήτων του Δήμου αναφορικά με την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη. Ενδεικτικά, ως πεδία συνεργασίας μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

1. Η συντήρηση, διαχείριση και ανάδειξη των Μνημείων και των Μουσείων που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, αλλά και κάθε στοιχείου, υλικού και άυλου, της πολιτισμικής κληρονομιάς του.


2. Η σύσταση του «Ακαδημαϊκού Πόλου Διεπιστημονικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» στο Δίστομο.

3. Η προώθηση της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης, μέσα από διαλέξεις, workshops, εκδηλώσεις ενημέρωσης, εκθέσεις, ημερίδες, κ. ά.

4. Η παροχή τεχνογνωσίας από το ΠΑ.Δ.Α για την υποβολή των φακέλων αξιολόγησης εκ μέρους του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και την απόκτηση πιστοποιήσεων από την αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, για τα Μουσεία του Δήμου.

5. Ο ορισμός του ΠΑ.Δ.Α και ειδικότερα του Εργαστηρίου Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών, ως Επιστημονικά Υπεύθυνου για τη συντήρηση των μουσειακών αντικειμένων, μνημείων και έργων τέχνης του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας.

6. Η προώθηση των σύγχρονων τεχνολογιών και οι συνέργειες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πολιτισμικού κεφαλαίου του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας και την τουριστική του αξιοποίηση.

7. Η συνεργασία για την ίδρυση ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού DMO (Destination Management Organization) και ενός Παρατηρητηρίου Τουρισμού με σκοπό τη διαχείριση, την προώθηση και την αντικειμενική πληροφόρηση για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος στον Δήμο Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας, ως συγκεκριμένο τουριστικό προορισμό.

Η παρούσα συνεργασία στα παραπάνω πεδία, αφορά στη μελέτη, τον σχεδιασμό, και την υλοποίησή τους, στην τεχνική υποστήριξη για τη λήψη αποφάσεων, στην ενημέρωση σε θέματα ενδιαφέροντος και αρμοδιοτήτων του Δήμου, στην υποστήριξη και εκπροσώπηση, ανάλογα με τις ανάγκες και τους εκάστοτε στόχους τους, με απώτερο στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των πολιτιστικών δομών του Δήμου Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, την υιοθέτηση καλών πρακτικών αναφορικά με τη συντήρηση, αξιοποίηση και διαχείριση των διαφόρων συλλογών, την απόκτηση των σχετικών πιστοποιήσεων, την τουριστική τους αξιοποίηση για τη δημιουργία ειδικών μορφών τουρισμού με έμφαση στον πολιτιστικό και αστικό τουρισμό.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας, η Αντιπρύτανις κ. Σγουροπούλου, αφού αναφέρθηκε με συγκίνηση στη μακρά συνεργασία των δύο φορέων σχετικά με την καταγραφή, συντήρηση και τεκμηρίωση των καταλοίπων των «βασανισμένων», όπως χαρακτηριστικά είπε, θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου, στη συνέχεια τόνισε ότι η υλοποίηση των δράσεων που υπαγορεύει το Σύμφωνο Συνεργασίας θα αναδείξει το σύνολο της άυλης κληρονομιάς του Δήμου και θα αποτελέσει μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος, κ. Ιωάννης Σταθάς, αφού μίλησε για το εύρος και τα μεγάλα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η συνεργασία των δύο φορέων στη συντήρηση, τεκμηρίωση, προβολή, ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση των υλικών και άυλων μνημείων του Δήμου, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία και λειτουργία εργαστηρίου συντήρησης των οστών των θυμάτων της Σφαγής, τονίζοντας το χρέος της μεταβίβασης της ιστορικής μνήμης και υλικής κληρονομιάς στις επόμενες γενιές.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr