Παρέμβαση του Συλλόγου Αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

Παρέμβαση του Συλλόγου Αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών

Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσι​ο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) – Αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα», το οποίο τέθηκε εχθές 16/11/2020 σε δημόσια διαβούλευση:

«Με αφορμή το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) – Αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα», το οποίο τέθηκε εχθές 16/11/2020 σε δημόσια διαβούλευση, ο Σύλλογος Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση όπως άρει τον άδικο και αναχρονιστικό διαχωρισμό μεταξύ των αποφοίτων των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. και των Α.Ε.Ι. Π.Τ..


Βάσει των νόμων 2916/2001, 3549/2007, 4009/2011 και 4485/2017, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ισοτίμως με αυτά του Πανεπιστημιακού Τομέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος.

Κατόπιν, το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, όπως αυτό αντιστοιχίστηκε με το Ευρωπαϊκό στις 02/05/2015 έπειτα από παρουσίαση της Ελληνικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο της 33ης συνεδρίασης της Συμβουλευτικής Ομάδας για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων στο Βερολίνο, κατατάσσει τους τίτλους σπουδών των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. και Π.Τ. στο επίπεδο 6, ως ισότιμους τίτλους σπουδών της ίδιας βαθμίδας εκπαίδευσης.

Εν συνεχεία, αυτοπροσώπως ο νυν Πρωθυπουργός της χώρας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης της 7ης Μαρτίου 2014 της Ολομέλειας της Βουλής (σελ. 8222), από την τότε θέση του ως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθµισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανέφερε ότι έχει λάβει χώρα η εξίσωση των πτυχίων του Τεχνολογικού και Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ωστόσο αυτό δεν έχει προχωρήσει στον δημόσιο τομέα. Σημειωτέον δε, ότι η διαδικασία των προσλήψεων εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας πραγματοποιείται σε μια μόνο κατηγορία (ΠΕ), για όλους αδιακρίτως τους απόφοιτους της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Μολονότι ο Έλληνας νομοθέτης έχει εντάξει τα Α.Ε.Ι. Τ.Τ. στην Ανώτατη Εκπαίδευση εδώ και περίπου 20 χρόνια κατά ρητή επιταγή του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος, η Ελληνική Κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί αυτόν τον άδικο και παρωχημένο διαχωρισμό των αποφοίτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε κατηγορίες Τ.Ε. και Π.Ε..

Ως εκ τούτου, καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο όπως απαλείψει τον οποιονδήποτε υφιστάμενο διαχωρισμό εντός του εν λόγω Σχεδίου Νόμου μεταξύ των αποφοίτων των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. και Π.Τ. της χώρας, και όπως προχωρήσει άμεσα στην δημιουργία μιας ενιαίας κατηγορίας υπαλλήλων Ανώτατης Εκπαίδευσης στον δημόσιο τομέα, κατ’ εφαρμογή της Σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου του 2008 (2008/C111/01) για την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων για τη δια βίου μάθηση, του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος και του ισχύοντος Ν. 4485/2017.»

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΙΚΤΩΡ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΛΑΔΑΚΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΡΟΜΠΑΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr