Πώς το ΠΑΔΑ θα αντιμετωπίζει ύποπτο η επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19

Πώς το ΠΑΔΑ θα αντιμετωπίζει ύποπτο η επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Έγκριση «Πρωτόκολλου Διαχείρισης Πιθανά Ύποπτου Ή Επιβεβαιωμένου Κρούσματος COVID-19 Σύμφωνα με τις Διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 115744/Ζ1 (Φ.Ε.Κ. 3707/4-09-2020, τ. Β΄) : «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και Μέτρα για την Αποφυγή Διάδοσης του Κορωνοϊού COVID-19 κατά τη Λειτουργία τους» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής».

  • Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπορείτε να την δείτε εδώ.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μεταξύ άλλων αφού έλαβε υπόψη του:


  1. Την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τις απαιτήσεις κάθε Ακαδημαϊκού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
  2. Τη διευκόλυνση των φοιτητών, των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών των Ακαδημαϊκών Τμημάτων των Σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, για την πραγματοποίηση του Χειμερινού Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2020 – 2021.
  3. Τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων στα Προγράμματα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στην παρακολούθηση των Προγραμμάτων Επιμόρφωσης – Εξειδίκευσης του Χειμερινού Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2020 – 2021.
  4. Την επιτακτική ανάγκη των Ακαδημαϊκών Τμημάτων των Σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για τον προγραμματισμό και τη διεξαγωγή των Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Χειμερινού Εξαμήνου του Ακαδημαϊκού Έτους 2020 – 2021.
  5. Την επιτακτική ανάγκη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής να εξασφαλίσει ένα αξιόπιστο και αδιάβλητο τρόπο διεξαγωγής των παραδόσεων, τόσο των θεωρητικών, όσο και των κλινικών – εργαστηριακών μαθημάτων των Ακαδημαϊκών Τμημάτων των Σχολών για το Χειμερινό Εξάμηνο του Ακαδημαϊκού Έτους 2020 – 2021.
  6. Την εύρυθμη λειτουργία των Ακαδημαϊκών Τμημάτων των Σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
  7. Τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης στις οποίες έχει τεθεί ολόκληρη η Χώρα, στο πλαίσιο περιορισμού της διάδοσης του Κορωνοϊου COVID-19.
  8. Το βασικό μέλημα των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για προστασία της υγείας και ασφάλειας των φοιτητών, τόσο των Προπτυχιακών όσο και των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, των Ακαδημαϊκών Τμημάτων των Σχολών του Ιδρύματος.

μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων,

αποφάσισε ομόφωνα να:

Α. εγκρίνει το υποβληθέν «Σχέδιο / Πρωτόκολλο Διαχείρισης Πιθανά Ύποπτου ή Επιβεβαιωμένου Κρούσματος COVID-19 Σύμφωνα με την ΚΥΑ Αριθμ. 115744/Ζ1 ΦΕΚ τευχ β 3707 04/09/2020» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο έχει ως ακολούθως:

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν το σχέδιο:

«Σχέδιο / Πρωτόκολλο Διαχείρισης Πιθανά Ύποπτου Ή Επιβεβαιωμένου Κρούσματος COVID-19 Σύμφωνα με τη με αριθμ. 115744/Ζ1/4-09-2020 ΚΥΑ (Φ.Ε.Κ. 3707/4-09-2020, τ. Α΄)

1. Με Βάση τον Ορισμό του ΕΟΔΥ ως Στενή Επαφή Επιβεβαιωμένου Κρούσματος Λοίμωξης COVID-19 Ορίζεται :

Α. Άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 2 μέτρων και για ≥ 15 λεπτά

Β. Άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία, αγκάλιασμα κλπ.)

Γ. Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19

Δ. Άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. οικία, αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά

Ε. Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν σε απόσταση δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές)

ΣΤ. Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με COVID-19, χωρίς λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας

2. Συμπτώματα COVID-19:

Α. Tα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου είναι βήχας, πυρετός, δύσπνοια, αιφνίδια εκδήλωση απώλειας γεύσης ή και όσφρησης.

Β. Επιπρόσθετα, λιγότερο ειδικά συμπτώματα είναι: κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, καταβολή, έμετο και διάρροια (σημειώνεται πάντως ότι υπάρχει και ένα ποσοστό ατόμων που έχουν μολυνθεί που δεν εμφανίζει συμπτώματα).

3. Κατηγορίες ατόμων που πρέπει να αναζητήσουν οδηγίες :

Α Τα άτομα που εμφάνισαν τα ανωτέρω συμπτώματα

Β. Τα άτομα που εμφάνισαν τα ανωτέρω συμπτώματα και έχουν ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός 14 ημερών από έναρξη συμπτωμάτων τους.

Γ. Τα άτομα που εμφάνισαν τα ανωτέρω συμπτώματα και φιλοξενούνται ή είναι προσωπικό δομών όπου έχει επιβεβαιωθεί συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19

Δ. Τα άτομα που εμφάνισαν τα ανωτέρω συμπτώματα και έχουν θετική ακτινολογική εικόνα. Ε. Τα άτομα που έχουν θετική δοκιμασία PCR (μοριακός έλεγχος ιού).

4. Υπεύθυνος εφαρμογής του Πρωτόκολλου Διαχείρισης Κρούσματος :

Α. Ορίζεται ο Κ ο σ μ ή τ ο ρ α ς κάθε Σχολής ως Υπεύθυνος εφαρμογής του Πρωτόκολλου Διαχείρισης Κρούσματος ανά Σχολή.

Β. Ο Υγειονομικός Υπεύθυνος:

Ι) Συνεργάζεται με το Ιατρείο του Πανεπιστημίου για τη δήλωση του κρούσματος στον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή προστασίας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

ΙΙ) Υποστηρίζει σε περίπτωση ανάγκης την πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας.

ΙΙΙ) Ερευνά για πιθανή έκθεση άλλων Φοιτητών ή Εργαζομένων του Πανεπιστημίου σύμφωνα με την παράγραφο 7.

ΙV) Υποδεικνύει μέτρα προστασίας στη Σχολής

V) Επικοινωνεί με το Τμήμα του Φοιτητή για τη διευθέτηση γραφειοκρατικών ζητημάτων.

5. Το Ιατρείο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής:

Α. Το Ιατρείο καταχωρεί το περιστατικό σε βάση δεδομένων του, όπου και τηρείται το ιατρικό απόρρητο.

Β. Συνεργάζεται με τον υγειονομικό υπεύθυνο κάθε Σχολής.

Γ. Παρακολουθεί την εξέλιξη της υγείας του κρούσματος μέσω τακτικής επικοινωνίας.

Δ. Στην περίπτωση που το κρούσμα είναι εργαζόμενος το Ιατρείο ενημερώνει τον Ιατρό Εργασίας.

7. Εάν ο / η φοιτητής / τρια ή ο εργαζόμενος πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος COVID-19, εφαρμόζονται τα ακόλουθα:

Α. Δεν προσέρχεται στους χώρους του Πανεπιστημίου και

Β. Προχωρεί στις παρακάτω ενέργειες: επικοινωνεί άμεσα με τον Υγειονομικό Υπεύθυνο της Σχολής του για ενημέρωση και τον Ιατρό του Πανεπιστημίου, όπως ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου.

8. Προϋποθέσεις Ιχνηλάτησης Κρουσμάτων / Επαφών:

Α. Για να είναι δυνατή η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος θα πρέπει, με την ευθύνη του διδάσκοντα να διατηρείται Έντυπο με τα στοιχεία των συμμετεχόντων σύμφωνα με το Παράρτημα. Αντίγραφο των Εντύπων (Παρουσιολόγια) θα αποστέλλεται / παραδίδεται στη Γραμματεία του Τμήματος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος. Η Γραμματεία υποχρεούται να τηρεί το σχετικό Αρχείο.

Β. Καταγραφή των μελών ΔΕΠ / ΕΔΙΠ / ΕΤΕΠ / Ακ. Υποτρόφων / Υπ. Διδακτόρων που συμμετέχουν στο εργαστήριο / φροντιστήριο / κλινική, ώστε αν υπάρξει κρούσμα στην ομάδα να είναι εφικτή η ιχνηλάτηση.

Γ. Καταγραφή μελών όλων των κατηγοριών προσωπικού που συμμετείχαν με φυσική παρουσία σε συναντήσεις / συνεργασίες / επιτροπές (ώστε αν υπάρξει κρούσμα στην ομάδα να είναι εφικτή η ιχνηλάτηση). Για κάθε συνάντηση με εσωτερικούς ή εξωτερικούς συνεργάτες θα πρέπει να τηρείται Έντυπο με τα στοιχεία των συμμετεχόντων με ευθύνη αυτού που ορίζει και συντονίζει τη συνάντηση.

Δ. Αντίγραφο των ανωτέρω Εντύπων θα αποστέλλεται / παραδίδεται στη Γραμματεία του Τμήματος (για εργαζόμενους τοποθετημένους σε ακαδημαϊκά Τμήματα) και αντίστοιχα στη σχετική Διεύθυνση (για εργαζόμενους τοποθετημένους στις Διοικητικές Υπηρεσίες). Η Γραμματεία Τμήματος και η Διεύθυνση υποχρεούνται να τηρούν το σχετικό Αρχείο.

Ε. Ο Υπεύθυνος Εφαρμογής του Πρωτόκολλου διαχείρισης κρούσματος ανά Σχολή έχει την εποπτεία της τήρησης των προϋποθέσεων Ιχνηλάτησης Κρουσμάτων / Επαφών.

και

Β. συγκροτεί Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την Ορθή και Ενιαία Εφαρμογή του «Πρωτόκολλο Διαχείρισης Πιθανά Ύποπτου ή Επιβεβαιωμένου Κρούσματος COVID-19 Σύμφωνα με τη με αριθμ. 115744/Ζ1/4-09-2020 (Φ.Ε.Κ. 3707/4-09-2020, τ. Β΄) ΚΥΑ», αποτελούμενη από τους κ. κ.:

  1. Ελπίδα Πάβη, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας, ως Πρόεδρο,
  2. Λήδα Γώγου, Καθηγήτρια του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, ως μέλος,
  3. Γεώργιο Ιωαννίδη, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών, ως μέλος,
  4. Χαράλαμπο Πρέσσα, Καθηγητή του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, ως μέλος,
  5. Αθανάσιο Σπυριδάκο, Καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κοσμήτορα της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, ως μέλος και
  6. Ιωάννη Τσάκνη, Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Τροφίμων, ως μέλος.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr