Φοιτητικό συλλαλητήριο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΒΙΝΤΕΟ)

Φοιτητικό συλλαλητήριο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στα Προπύλαια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας και συγκεκριμένα της ΣΓΤΚΣ πραγματοποίησαν διαδήλωση χθες το μεσημέρι στα προπύλαια διαμαρτυρόμενοι για το ζήτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του νόμου Γαβρόγου.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητές κάτι τέτοιο θα συγχωνεύσει το ΤΕΙ Αθήνας με το ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ, πράγμα που σημαίνει ότι θα κλείσουν τμήματα και χιλιάδες φοιτητές θα βρεθούν να σπουδάζουν άλλο αντικείμενο απ' αυτό που επέλεξαν. «Εγώ μπήκα στην τεχνολογία γραφικών τεχνών, η σχολή μου συγχωνεύεται με τη γραφιστική. Τον Οκτώβριο δεν ξέρω που θα είμαι τι θα κάνω, διαλύουν τη σχολή μου». «Άμα το πτυχίο δεν έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας δεν θα μπορούμε να δουλέψουμε. Παράδειγμα το τμήμα Κοινοτικής υγείας που συγχωνεύεται με το δημόσιας. Δύο σχολές που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους, εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών».


Η σχολή (ΣΓΤΚΣ) παραμένει κατειλημμένη μέχρι σήμερα Τετάρτη 07/02 όπου θα πραγματοποιηθεί νέα Γενική Συνέλευση στις 12 στο αμφ. ΣΑΕΤ. Επίσης οι φοιτητές αποφάσισαν κινητοποίηση του συλλόγου την ημέρα που θα ψηφίζεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με κατειλημμένη σχολή.

Γενική Συνέλευση ΣΓΤΚΣ

Φοιτητές αναφέρουν: «Η ΓΣ της Τετάρτης 31/1 ήταν η πιο μαζική ΓΣ από την αρχή της χρονιάς. Συμμετείχαμε πάνω από 300 φοιτητές της ΣΓΤΚΣ οι οποίοι συζητήσαμε επί ώρες για το ζήτημα του ΠΔΑ και του νόμου Γαβρόγου. Η συνέλευση καλέστηκε μετά από συλλογή 130 υπογραφών οι οποίες επικυρώθηκαν από το ΔΣ. Συνεχίζουμε αγωνιστικά με ακόμα περισσότερους φοιτητές και φοιτήτριες στην οργάνωση και διεξαγωγή των παρεμβάσεων για νέες γενικές συνελεύσεις στους άλλους συλλόγους του ΤΕΙ».

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr δημοσιεύουν την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου της ΣΓΤΚΣ

Συγκεκριμένα:

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Επίθεση σε σπουδές και πτυχίο

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ ήταν να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβρη, δρομολογείται για αρχές Φεβρουαρίου. Η καθυστέρηση αυτή έχει προέλθει μέσα από τις δικές μας κινητοποιήσεις και τους αγώνες που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα από κοινού με την ΣΕΥΠ, κάτι που επιβεβαίωσε και η Πρύτανης Βενετίκου στην Ανοικτή Συνέλευση που είχαν καλέσει οι Πρυτανικές αρχές, δηλώνοντας ότι “το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει σε ψήφιση όσο είναι υπό κατάληψη οι σχολές”.

Το νομοσχέδιο αυτό, μέσα σε πολλά άλλα περιλαμβάνει τα εξής σημαντικά σημεία:

  • Συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων (από 42 γίνονται 26).
  • Διετή προγράμματα σπουδών (επαγγελματικές εκπαίδευσης/κατάρτησης)
  • Αλλαγές σε προγράμματα σπουδών και ονομασίες τμημάτων
  • Μειώσεις εισακτέων
  • Απολύσεις καθηγητών, δεν θα υπάρχει κανένας έκτακτος στο καινούργιο “Ίδρυμα”
  • Διάλυση του πτυχίου, με χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα
  • Οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών δικαιούνται ΜΟΝΟ πτυχίο ΤΕΙ, οι ήδη απόφοιτοι μένουν ως έχει (με πτυχίο ΤΕΙ) και οι υπόλοιποι έχουν την επιλογή για πτυχίο ΤΕΙ ή Πανεπισστημίου.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, αλλά γίνονται με στόχο την κατάργηηση της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης και μετατροπής της ως προνόμιο για λίγους. Επιδιώκεται η άμεση σύνδεση των σχολών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας των επιχειρήσεων και το κεφαλαίου, Σκοπεύουν στη δημιουργία του αυριανού αναλώσιμου, πειθήνιου, χωρίς δικαιώματα εργαζομένου. Για αυτό βλέπουμε και τις αντίστοιχες δηλώσεις από την πλευρά της βιομηχανίας και των εφοπλιστών (ΕΒΕΠ, Πρεσβεία της Κίνας κτλ).

Σε συνδιασμό με το Νόμο Γαβρόγλου, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2017, έρχεται να “δέσει” το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μέσα στο νόμο περιλαμβάνονται αλλαγές για τα ΑΕΙ στο σύνολο τους, όπως:

  • Με ένα προεδρικό διάταγμα θα μπορούν να συγχωνεύουν και να καταργούν σχολές
  • Παγιώνουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ανοίγοντας το δρόμο για τα δίδακτρα και στα προπτυχιακά
  • Αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τη θέσπιση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων
  • Καταργεί το άσυλο δίδοντας τη δυνατότητα στις πρυτανικές αρχές να καλούν την επέμβαση της αστυνομίας, όπως είδαμε και με τη Σύγκλητο να καλεί την Πρύτανη να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση
  • Προχωράνε πανελλαδικά στην μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια με αντίστοιχες συγχωνεύσεις και καταργήσεις, πράγμα που έχει ξεκινήσει και στα Πανεπιστήμια όπως με τη διάσπαση του ΦΠΨ στη Φιλοσοφική.

Σε αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιείται η ΑΔΙΠ, όπου μετά από μια “κακή” αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σχολές, στέλνοντας τους φοιτητές αυτών στο δρόμο. Επιπλέον οι φοιτητές καλούνται σε ένα ατελείωτο κυνήγι, καθώς το πτυχίο τους δεν θα επαρκεί, και θα πρέπει να παρακολουθούν πιστοποιημένα σεμινάρια, μεταπτυχιακά κτλ.

Συνολική επίθεση στα δικαιώματα μας!

Όλα τα παραπάνω συνδέονται με την γενικότερη επίθεση που διεξάγεται στην κοινωνία. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το ΠΔΑ είναι αναβάθμιση όπως και το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν (ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, απαγόρευση της απεργίας) και ότι με αυτά έρχεται το τέλος της κρίσης και η έξοδος από τα μνημόνια!

Θα πρέπει να μας βρουν απέναντι τους σε όλη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Ως φοιτητές θα πρέπει να συνεχίσουμε με αγώνες για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας στο πλευρό των εργαζομένων. Δεν πρέπει να σταματήσουμε όσες απειλές και εκβιασμούς και αν δεχόμαστε, ακόμα και τώρα που πάνε να “σώσουν” το εξάμηνο με απάνθρωπους όρους, και να κάνουν μια εξεταστική σφαγείο των πέντε ημερών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Όχι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  • Ανατροπή του Νόμου Γαβρόγλου
  • Πληρωμή όλων των συμβασιούχων
  • Πρόσληψη και μονιμοποίηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού
  • Να σπάσουν οι αλυσίδες μαθημάτων
  • Υπεράσπιση του ασύλου
  • Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλες και όλους (σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, συγγράμματα, μεταφορές, ασφάλιση)

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ:

  • Κατάληψη της ΣΓΤΚΣ μέχρι Τετάρτη 07/02
  • Συντονιστικό αμέσως μετά την Γενική Συνέλευση 
  • Νέα Γενική Συνέλευση της ΣΓΤΚΣ Τετάρτη 07/02 στις 12 στο αμφ. ΣΑΕΤ, με κατειλημμένη σχολή
  • Κάλεσμα σε Γενικές Συνελεύσεις στους υπόλοιπους Σπουδαστικούς Συλλόγους
  • Κινητοποίηση του Συλλόγου την ημέρα που θα ψηφίζεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με κατειλημμένη σχολή
  • Συλλάλητήριο στις 06/02 στα Προπύλαια, 12:00.

Όσα τα τελευταία νέα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΕΔΩ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr