Σημαντική δωρεά προς τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών / ΕΙΚΟΝΕΣ

Σημαντική δωρεά προς το ΕΚΠΑ και τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών / ΕΙΚΟΝΕΣ

Μια σημαντική δωρεά συλλογής βιβλίων που προβλέπει μια σειρά ενεργειών και δράσεων, ενισχύει ακόμα περισσότερο το ΕΚΠΑ, και πιο συγκεκριμένα τη Φιλοσοφική Σχολή και τη Βιβλιοθήκη της, ως επίκεντρο παιδείας και πολιτισμού. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΦΟΙΒΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΕΚΕΠ), διά του κ. Χρήστου-Εμμανουήλ Δημητρακόπουλου και το ΕΚΠΑ, διά του Πρύτανη Καθηγητή κ. Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, μετά την από 2-5-2023 Απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου (41η Συνεδρίαση ακαδημαϊκού έτους 2022-2023) κατόπιν της από 19-12-2022 σε συνδυασμό με την από 7-4-2023 απόφαση της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, υπέγραψαν το συμφωνητικό δωρεάς από το ΕΚΕΠ προς το ΕΚΠΑ 4.493 τόμων, κυρίως ξενόγλωσσων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών πεδίων των ανθρωπιστικών σπουδών με την επωνυμία «Βιβλιοθήκη Φοίβου Παπαγεωργίου». 

Το ΕΚΠΑ αναγνωρίζει την ανάγκη του εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου με προσκτήσεις νέων βιβλίων στο μέλλον, και τη σημασία της διοργάνωσης ενός προγράμματος εκδηλώσεων συναφούς προς το ύφος και την ιστορία της,  ενώ παράλληλα η ΕΚΕΠ επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συνεχίσει να συνδράμει την Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και στο μέλλον σε αυτή την επιδίωξη μέσω ετησίων δωρεών, ενός τριετούς προγράμματος εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου και ενός, επίσης, τριετούς προγράμματος εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου στο ΕΚΠΑ.


Η Σύμβαση Δωρεάς που υπεγράφη μεταξύ της ΕΚΕΠ και του ΕΚΠΑ με αντικείμενο τη δωρεά ενός συνόλου τεσσάρων χιλιάδων εννιακοσίων ενενήντα τριών (4.493) τόμων (Βιβλιοθήκη Φοίβου Παπαγεωργίου) περιλαμβάνει και το έργο της αναδιαμόρφωσης και αναβάθμισης του χώρου αναγνωστηρίου προσκτήσεων της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής. Η υλοποίηση του Έργου θα πραγματοποιηθεί με αποκλειστική δαπάνη και μέριμνα του Δωρητή χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε χρηματικού ανταλλάγματος εκ μέρους της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το πρόγραμμα εμπλουτισμού θα περιλαμβάνει πρωτίστως έντυπα βιβλία, αποκλειστικώς ξενόγλωσσα, στις γλώσσες που καλύπτει η Βιβλιοθήκη Φοίβου Παπαγεωργίου (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά).  Μπορεί να περιλαμβάνει εκδόσεις και σε άλλες γλώσσες, εφόσον πρόκειται για εκδόσεις πολύ πρόσφατες ή επείγουσας ανάγκης για τη διδασκαλία. Τα γνωστικά πεδία που θα καλύπτει θα είναι κατά προτεραιότητα τα πεδία που χαρακτηρίζουν τη Βιβλιοθήκη Φοίβου Παπαγεωργίου. Μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα πεδία που θεραπεύονται στη Φιλοσοφική Σχολή. Ανά έτος θα καλύπτεται ένα ή ένας συνδυασμός περισσοτέρων γνωστικών πεδίων.

Κατ’ αναφορά προς την Βιβλιοθήκη Φοίβου Παπαγεωργίου, και σε σχέση με τη νέα χρήση της, θα διεξάγονται ετησίως στους χώρους της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής κατ’ ελάχιστον τρεις (3) εκδηλώσεις λόγου, μουσικής και κινηματογράφου. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα φέρει το γενικό τίτλο «Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου».ωΩς ελάχιστο ετήσιο κόστος του προγράμματος εκδηλώσεων ορίζεται το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ, το οποίο θα καλύπτεται εξ’ολοκλήρου από τον Δωρητή (για οργανωτική υποστήριξη, έξοδα φιλοξενίας ομιλητών, προωθητικές ενέργειες κλπ). Ο Δωρητής δύναται, μάλιστα, να αυξάνει κατ’ έτος το ποσό αυτό, συνεκτιμώντας την ιστορία, το περιεχόμενο, τη νέα χρήση και λειτουργία της Βιβλιοθήκης Φοίβου Παπαγεωργίου και τις ανάγκες του σπουδαστικού και αναγνωστικού κοινού της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο Δωρητής θα αναλαμβάνει, επίσης, με δικά του έξοδα και οργανωτική υποστήριξη, την διοργάνωση των εκδηλώσεων του προγράμματος. Η Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής θα συνδράμει τον Δωρητή στην εύρυθμη διοργάνωση των εκδηλώσεων του προγράμματος στους χώρους της.

Απεικονίσεις της νέας διάταξης του χώρου:

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr