Φιλοσοφική Αθηνών: Την Συντήρηση του Κτιρίου ζητούν 1000 φοιτητές

Φιλοσοφική Αθηνών: Την Συντήρηση του Κτιρίου ζητούν 1000 φοιτητές

Τουαλέτες που δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και 20 χρόνια, ασανσέρ που δεν λειτουργούν, αίθουσες που πλημμυρίζουν με ψιλόβροχο είναι η εικόνα της ιστορικής σχολής.

Όπως κάνει γνωστό στα «Φοιτητικά Νέα» ο Φοίβος Ζαντές, φοιτητής της σχολής που συμμετέχει στο «Δίκτυο» και γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου, τα προβλήματα του κτιρίου έχουν φτάσει στο μη περαιτέρωΑσανσέρ που δεν λειτουργούν, αίθουσες που πλημμυρίζουν με τη βροχή και κάθε χειμώνα γίνονται «ψυγείο» και τουαλέτες που έχουν να συντηρηθούν εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον, είναι η πραγματικότητα για κάθε φοιτητή.


Μάλιστα, στην εξεταστική περίοδο, φοιτήτρια με αναπηρία δεν μπορούσε να βρει ασανσέρ για να φτάσει στο μάθημά της. Και προφανώς, δεν υπάρχουν αρκετές προσβάσιμες τουαλέτες για ΑμεΑ...

«Τους χειμερινούς μήνες δεν είναι λίγες φορές που αίθουσες πλημμυρίζουν γιατί στάζουν τα ταβάνια διότι δεν υπάρχει καλή μόνωση, ή οι αίθουσες είναι ψυχρές γιατί οι σωλήνες της θέρμανσης δεν είναι καλά συντηρημένοι και φρακάρουν. Ενδεικτικά, από μαρτυρία καθηγητή ξέρουμε πως η θέρμανση έχει να συντηρηθεί από το 1987

Επιπροσθέτως, οι τουαλέτες χρειάζονται επειγόντως ανακατασκευή καθώς, όπως πληροφορούμαστε έχουν φτιαχτεί πριν δύο δεκαετίες με υλικά που δημιουργούν προβλήματα για την υγιεινή. Ως αποτέλεσμα οι τουαλέτες που τις επισκέπτονται δεκάδες φοιτητές κάθε μέρα είτε βρομάνε, είτε είναι γεμάτες νερά, είτε δεν λειτουργούν, είτε όλα μαζί», αποκαλύπτει ο φοιτητής.

Αναλυτικά το Σχόλιο του Φοίβου Ζαντέ (Συντονιστή Δικτύου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ) στα «Φοιτητικά Νέα»:

"Την Τετάρτη 26 Απρίλη το Δίκτυο Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, σε έναν αγώνα μας που είχαν ξεκινήσει οι δυνάμεις μας από την προηγούμενη χρονιά, καταθέσαμε υπογραφές που φτάνουν τις 1000 για την Συντήρηση του Κτιρίου.

Θυμίζω πως πέρυσι καταφέραμε να ανοίξουμε Δεύτερο Πάγκο Σίτισης έχοντας συγκεντρώσει την φωνή 450 φοιτητών, ανταποκρινόμενοι σε ένα αίτημα των φοιτητών για περιορισμό της αναμονής των φοιτητών. 

Φέτος και συνεχίζοντας τον αγώνα μας για καλύτερες συνθήκες σπουδών και για ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο με ποιοτικές υποδομές επιμένουμε και καταθέτουμε την συλλογική φωνή των χιλιάδων φοιτητών που διεκδικούμε κάτι αυτονόητο αλλά που κανείς άλλος δεν θέλει μάλλον να ασχοληθεί. Συγκεκριμένα από πέρυσι περιμέναμε κάποια απάντηση από το Υπουργείο για τα αιτήμτά μας αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ και η Υπουργός Νίκη Κεραμέως προτίμησαν να ξοδεύψουν 30.000.000 για την πανεπιστημιακή αστυνομία παρά να ασχοληθούν για τα πραγματικά προβλήματα στην Δημόσια Εκπαίδευση και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ προτίμησε να μας στοχοποιήσει και να μας αποκαλεί εγκληματίες παρά να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με εμάς και να κάνει διάλογο.

Στην Φιλοσοφική τα προβλήματα της συντήρησης είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας. Από τα ασανσέρ ελάχιστα λειτουργούν και αναδεικνύουν τεχνικά προβλήματα. Μάλιστα, στην εξεταστική υπήρξε περιστατικό όπου φοιτήτρια με αναπηρία συνάντησε δυσκολία στην πρόσβαση για να δώσει μάθημα επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμοι ανελκυστήρες. Από την άλλη, τους χειμερινούς μήνες δεν είναι λίγες φορές που αίθουσες πλημμυρίζουν γιατί στάζουν τα ταβάνια διότι δεν υπάρχει καλή μόνωση, ή οι αίθουσες είναι ψυχρές γιατί οι σωλήνες της θέρμανσης δεν είναι καλά συντηρημένοι και φρακάρουν. Ενδεικτικά, από μαρτυρία καθηγητή ξέρουμε πως η θέρμανση έχει να συντηρηθεί από το 1987. Επιπλέον, οι τουαλέτες χρειάζονται επειγόντως ανακατασκευή καθώς, όπως πληροφορούμαστε έχουν φτιαχτεί πριν δύο δεκαετίες με υλικά που δημιουργούν προβλήματα για την υγιεινή. Ως αποτέλεσμα οι τουαλέτες που τις επισκέπτονται δεκάδες φοιτητές κάθε μέρα είτε βρομάνε, είτε είναι γεμάτες νερά, είτε δεν λειτουργούν, είτε όλα μαζί. Σε αυτό το κομμάτι ειδικά, το Δίκτυο αναδεικνύουμε και το ζήτημα ότι σε κάθε όροφο οφείλει η Σχολή να παρέχει τουαλέτα που να είναι προσβάσιμη σε φοιτητές με αναπηρία, πράγμα το οποίο σήμερα δεν γίνεται.

Συνοπτικά αυτά είναι κάποια από τα κύρια ζητήματα που αφορούν την συντήρηση του Κτιρίου της Φιλοσοφικής. Από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που μας αγνόησε όταν ζητήσαμε τα αυτονόητα δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά, ειδικά όταν αντί να συζητά με τους φοιτητές επιλέγει να μας στοχοποιεί στις διεκδικήσεις μας. Και κυρίως όταν αντί να έχει ως μέλημα ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο με εθνικό προϋπολογισμό της Παιδείας στο ευρωπαϊκό 5,5%, ανταυτού, καθορίζει την χρηματοδότηση των σχολείων και των πανεπιστημίων ανάλογα με τις επιδόσεις, ένα μοντέλο άδικο και νεοφιλελεύθερο που θα μεγαλώσει τις ανισότητες και θα δημιουργήσει εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων.

Επειδή τέσσερα χρόνια έχουν γίνει πολλά που ποτέ δεν μας ρώτησαν, τώρα ήρθε η ώρα με την στήριξη χιλιάδων συμφοιτητών μας να ορθώσουμε φωνή και να ζητήσουμε τα αυτονόητα. Δυστυχώς άλλη ήταν η βούληση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και για αυτό θέλουμε πολιτική αλλαγή στον τόπο και μια κυβέρνηση που θα ακούει τους φοιτητές.

Ήρθε η ώρα να δείξουμε ότι εμείς, το Δίκτυο Προοδευτικών-Αριστερών Φοιτητών μπορούμε να Ανοίξουμε τον δρόμο στις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε για το αυριανό ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο, ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο που θα είναι Δωρεάν, Δημόσιο και Δημοκρατικό, Συμπεριληπτικό, Ποιοτικό και Πραγματικά Ζωντανό.

Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να στηρίξουν στις φοιτητικές εκλογές στις 10 Μάη το Δίκτυο σε όλες τις σχολές πανελλαδικά και στην Φιλοσοφική για ένα Δίκτυο ισχυρό ώστε να μπορεί να υλοποιήσει τα αιτήματά μας."

 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr