ΕΚΠΑ: Χρηματοδότηση 3.8 εκατ. ευρώ για έρευνα στα Λοιμώδη Νοσήματα / Συμμετέχουν 70 ερευνητές

Εργαστήριο Βιολογίας και Γενετικής: Εμβληματική δράση στα Λοιμώδη Νοσήματα – Σημαντική Επιτυχία Χρηματοδότησης 3.8 Εκατομ. Ευρώ

Τα Λοιμώδη Νοσήματα είναι μικρόβια (όπως ιοί, βακτήρια, παράσιτα κ.λπ.) που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στους ανθρώπους και τα ζώα. Μπορούν να μεταδοθούν από ένα άτομο σε άλλο μέσω αέρα, νερού, τροφίμων, επαφής με μολυσμένα αντικείμενα, μέσω διανομέα όπως ένα έντομο ή ζώο και άλλων τρόπων. Οι λοιμώδεις ασθένειες μπορούν να είναι ελαφριές ή σοβαρές, ανάλογα με τον τύπο του μικροβίου και την αντίδραση του συγκεκριμένου ατόμου που μολύνεται. Παραδείγματα λοιμωδών ασθενειών περιλαμβάνουν την γρίπη, τον καρκίνο, την ελονοσία, τον HIV/AIDS και τον κορονοϊό.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας και Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Αριστείδης Ηλιόπουλος, ανακοίνωσε τη νέα εμβληματική δράση που αφορά στα Λοιμώδη Νοσήματα.


Όπως ανέφερε Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιτυχή έκβαση της εμβληματικής μας πρότασης για την κατανόηση των μηχανισμών ανοσολογικής βλάβης σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρηματοδοτηθεί από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας με το ποσό των 3.8 εκατομμυρίων ευρώ!

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του Διευθυντή του Εργαστηρίου:

Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιτυχή έκβαση της εμβληματικής μας πρότασης για την κατανόηση των μηχανισμών ανοσολογικής βλάβης σε ασθενείς με σοβαρή πνευμονία, που θα χρηματοδοτηθεί από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας με το ποσό των 3.8 εκατομμυρίων ευρώ!

Η χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο των «Εμβληματικών δράσεων σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό», ID 16618, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) μετά από αξιολόγηση από επιστήμονες του εξωτερικού.

Η πρότασή μας αποσκοπεί στην χαρτογράφηση των γενετικών και μοριακών μηχανισμών που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή, συχνά θνησιγόνο πνευμονία με στόχο την ανάπτυξη εξατομικευμένων βιοδεικτών και καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών της. Το έργο συμπληρώνεται από επιδημιολογικές και φαρμακογενετικές μελέτες σε Έλληνες ασθενείς.

Συντονιστής του έργου είναι ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος και επιστημονικοί υπεύθυνοι οι καθηγητές Αριστείδης Ηλιόπουλος (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) και Γιώργος Χαμηλός (Ιατρική Σχολή Παν. Κρήτης).

Στο έργο συμμετέχουν περισσότεροι από 70 ερευνητές/μέλη ΔΕΠ από το ΕΚΠΑ, το Παν/μιο Κρήτης, και τα Ινστιτούτα Φλέμινγκ και Παστέρ, δημιουργώντας την μεγαλύτερη ομάδα μελέτης του νοσήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, μια πραγματικά εμβληματική προσπάθεια!

Είναι ιδιαίτερη χαρά να αναλάβω την επιστημονική επίβλεψη του έργου μαζί με τους συναδέλφους Θάνο Δημόπουλο και Γιώργο Χαμηλό και όλη η ομάδα έργου αναμένει την έναρξη του με την κατάθεση του τεχνικού δελτίου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr