Μεγάλες Διακρίσεις της Νομικής Σχολής Αθηνών στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου

Μεγάλες Διακρίσεις της Νομικής Σχολής Αθηνών στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Court)

Ο Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, απαρτιζόμενη από τους προπτυχιακούς φοιτητές Χαράλαμπο Βεργαδή, Αναστασία Δρόσου, Ακριβή Οικονόμου και Δέσποινα Πολυζώη, απέσπασε το πρώτο βραβείο  (Palma Victoriae) στον 16ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (International Roman Law Moot Court). Η φοιτήτρια Αναστασία Δρόσου απέσπασε επίσης το τρίτο βραβείο καλύτερου ρήτορα. Το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού κατέκτησε το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και το τρίτο του Πανεπιστήμιο του Trier.

Το διαγωνισμό φιλοξένησε φέτος η Universita di Studi di Napoli Federico II, με τη συμμετοχή των Πανεπιστημίων του Καίμπριτζ, Οξφόρδης, Νάπολης, Λιέγης, Tübigen, Trier, Βιέννης και Αθήνας. Ο μικρός και μεγάλος τελικός του διαγωνισμού διεξήχθησαν στο μοναδικού κάλλους αρχαίο Παυσίλυπον, στο αρχαίο θέατρο της ρωμαϊκής βίλας του Publius Vedius Pollio, που δεσπόζει στον κόλπο της Νάπολης.


Στο μεγάλο τελικό η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών επικράτησε έναντι αυτής του Καίμπριτζ, αφού στους προκριματικούς είχε επίσης κατακτήσει την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των ομάδων του διαγωνισμού, επικρατώντας με σημαντική διαφορά έναντι των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης, του Καίμπριτζ και της Λιέγης.

Κατά την τελετή απονομής των επάθλων, το 1ο βραβείο απένειμε στους φοιτητές της Νομικής Αθηνών ο Ομ. Καθηγητής κ. Luigi Labruna, εκ των σημαντικότερων ακαδημαϊκών δασκάλων του Ρωμαϊκού Δικαίου. Στο περιθώριο του διαγωνισμού οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, μεταξύ άλλων, στους αρχαιολογικούς χώρους της Πομπηίας και στις θέρμες της  Baia.

Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί τη μοναδική εικονική δίκη που εστιάζει στο Ρωμαϊκό Δίκαιο ως  κοινό θεμέλιο του συγχρόνου αστικού δικαίου ανά τον κόσμο. Οι  φοιτητές διαγωνίστηκαν επικαλούμενοι τις διατάξεις της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης, για να δώσουν απαντήσεις σε διαχρονικά νομικά προβλήματα. Αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού αποτελούσε το δίκαιο των συμβάσεων και αδικοπραξιών, με πηγή έμπνευσης μία αντιδικία που είχε απασχολήσει το Ιταλικό Ακυρωτικό δικαστήριο.

Η ομάδα των φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση της Αν. Καθηγήτριας Αθηνάς Δημοπούλου, με την πολύτιμη συνδρομή της προπονήτριας Αρτεμησίας Παπαδάκη, Δικηγόρου, και των παλαιών διαγωνισθέντων Γεωργίας Μπρατσιώτη και Αλέξανδρου Παπασωτηρίου.

Η συμμετοχή της ομάδας της Νομικής Αθηνών στο διεθνή διαγωνισμό κατέστη δυνατή χάρις στις ευγενικές χορηγίες των Δικηγορικών Εταιρειών Ζέπος & Γιαννόπουλος, Καρατζά & Συνεργάτες και Ποταμίτης-Βεκρής, που στηρίζουν έμπρακτα επί σειρά ετών τους φοιτητές της Σχολής μας και την καλλιέργεια νομικών σπουδών υψηλού επιπέδου στη χώρα μας, στήριξη για την οποία τους ευχαριστούμε θερμά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr