ΕΚΠΑ: Νέα υπερσύγχρονη Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική

Νέα υπερσύγχρονη Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Εγκαινιάστηκε η υπερσύγχρονη Β’ Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Υγείας κ. Θ. Πλεύρη, του Υπουργού Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κ. Μ. Γκάγκα, του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, καθώς και πρώην Πρυτάνεων του Ε.Κ.Π.Α και πολλών μελών ΔΕΠ. Οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης στο ιατρικό προσωπικό και το σύστημα υγείας της χώρας, εξαγγέλλοντας πρωτοβουλίες σημαντικής αναβάθμισης του ρόλου τους. 


Η νεοσυσταθείσα Κλινική αποτελεί την μετεξέλιξη της αγγειοχειρουργικής μονάδας του Νοσοκομείου και φέρει μία μεγάλη ιστορική παράδοση. Σε αυτήν διδάσκεται στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. το μάθημα της Αγγειοχειρουργικής. Έχει άρτια τεχνολογική υποδομή και αντιμετωπίζει με τον πλέον σύγχρονο τρόπο περίπλοκα περιστατικά αγγειακών παθήσεων.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ ,καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί κατά τη διάρκεια της Πρυτανείας μου το Πανεπιστήμιο μας, με ένα συνεκτικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων, και με νέες δομές και υποδομές.

Γνωρίζουμε ότι τα πανεπιστημιακά τμήματα μέσα σε Κλινικές άλλης ειδικότητας, ειδικά αυτά που παρέχουν ανεξάρτητη ειδικότητα, όπως οι αγγειοχειρουργικές μονάδες του Λαϊκού Νοσοκομείου, δεν μπορούν να ανθίσουν και να παράξουν, στο βαθμό που θα μπορούσαν, το έργο τους. Ειδικώς, μάλιστα, συγκρινόμενα με ανεξάρτητες πανεπιστημιακές και κρατικές αγγειοχειρουργικές κλινικές της χώρας.

Ως Πρυτανική Αρχή αναγνωρίζοντας αυτή τη δυσλειτουργία προχωρήσαμε στη βέλτιστη λύση: Κατά τη διάρκεια της Πρυτανείας μου, μετά από πρόταση της Διεύθυνσης του Τομέα από τον καθηγητή και τότε Διευθυντή, τον σημερινό Κοσμήτορα, κ. Μ. Πικουλή, και τις ενέργειες του τότε Προέδρου, καθηγητή Π. Σφηκάκη, προχωρήσαμε στη δημιουργία της Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Γνωρίζω πάνω από 30 χρόνια τον καθηγητή, Διευθυντή και φίλο Χ. Κλωνάρη. Γνωρίζω τη διαχρονική στάση της πανεπιστημιακής διαδρομής, της ζωής και των αξιών του, όπως γνωρίζω και τα στελέχη της Κλινικής, το έργο τους και τη σημαντική προσφορά τους.

Για την Β‘ Αγγειοχειρουργική Κλινική ισχύει το ρητό: «work silently and let the success make the noise”!

 Και αυτή η επιτυχία «φωνάζει» σήμερα, αναγνωρίζεται και δικαιώνεται με την ίδρυση της Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής από την Πρυτανεία και την εγκατάσταση από το Υπουργείο της Κλινικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Είμαι σίγουρος ότι αμέσως, καθώς και τα επόμενα χρόνια, η νέα Κλινική θα αποτελέσει κέντρο αναφοράς σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζοντας στο δρόμο των επιτυχιών».

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Θεοφάνης Ροΐδης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι στη «Στρατηγική της Διοίκησης του Γ.Ν.Α. ΛΑΪΚΟ επίκεντρο είναι ο ασθενής και κεντρικός στόχος είναι η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό με κινήσεις όπως αυτή ενώ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τις δομές και τα στελέχη του νοσοκομείου πάντα υπό το πρίσμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».

Από τη πλευρά του ο Διευθυντής της νέας Κλινικής Καθηγητής κ. Χρήστος Κλωνάρης ευχαρίστησε τους φορείς που συνέβαλαν θεσμικά και οργανωτικά στην ίδρυσή της και ανέτρεξε στη σύγχρονη ιστορία και στους θεμελιωτές της Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν από τα μέσα του 20ου αιώνα οι πρώτες αγγειακές επεμβάσεις, με χαρακτηριστικότερη την πρώτη συγκόλληση άκρου στην Ευρώπη, το 1967, από τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Π. Μπάλα. Η τελετή των εγκαινίων τελέσθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., ο οποίος και εκφώνησε και κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα: «Ιατρική και Θεολογία σε διάλογο-Όρια και Αρχές».

 

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ανακοινώθηκε η απόφασης ονοματοδοσίας της εξειδικευμένης αίθουσαςτου χειρουργείου όπου τελούνται οι αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις σε «Αίθουσα Ηλίας Μπαστούνης», προς τιμήν του πρώην Διευθυντή της Α Χειρουργικής Κλινικής, Καθηγητή Ηλία Μπαστούνη, σε ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς του.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr