ΕΚΠΑ: Νέες Ορκωμοσίες Διδασκόντων / Ποιοι εξελίσσονται (ΟΝΟΜΑΤΑ)

ΕΚΠΑ: Νέες Ορκωμοσίες Διδασκόντων / Ποιοι εξελίσσονται (ΟΝΟΜΑΤΑ)

1. Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 28/12/2022

Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Ιωσήφ Μελετιάδηςεξέλιξη σε Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]


Ο Ιωσήφ Μελετιάδης είναι Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, υπεύθυνος του Μυκητολογικού και Ορολογικού τμήματος του Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας του ΠΓΝ Αττικόν και επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ιατρικό κέντρο Erasmus, Rotterdam Ολλανδία.  

Μετά τις βασικές σπουδές στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1993-1998), εξειδικεύτηκε στην Ιατρική Μυκητολογία στο Μυκητολογικό Εργαστήριο του Ιατρικού Κέντρου Radboud της Νιμέγης στην Ολλανδία (1998-2002). Μετά από 2 μεταδιδακτορικά στην Ιατρική μυκητολογία στο Ιατρικό Κέντρο Radboud της Νιμέγης στην Ολλανδία (2002-2003) και στα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (National Institutes of Health, NIH) των Η.Π.Α (2003-2007) εκλέχθηκε Λέκτορας (2007-2013) και κατόπιν Επίκουρος καθηγητής (2013-τώρα) στο Τμήμα Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με γνωστικό αντικείμενο «Διαγνωστική Ιατρική Μυκητολογία».  Ο Ι. Μελετιάδης παρακολούθησε 26 ελληνικά συνέδρια και 62 διεθνή συνέδρια, 19 μετεκπαιδευτικά σεμινάρια και ολοκλήρωσε την μεταδιδακτορική έρευνα στην Βακτηριολογία  στο Τμήμα Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Ιατρικό Κέντρο Erasmus, Ρότερνταμ, Ολλανδίας (2014-2016) στο οποίο συνεχίζει να είναι Επισκέπτης Ερευνητής.

Ο κ. Ι. Μελετιάδης είναι μέλος της κεντρικής ευρωπαϊκής επιτροπής για τον έλεγχο ευαισθησίας στα αντιμικροβιακά φάρμακα (EUCAST) και της υποεπιτροπής για τα αντιμυκητιακά φάρμακα (EUCAST AFST). Επίσης είναι μέλος 3 ελληνικών και 3 διεθνών επιστημονικών εταιρειών, συμμετείχε σε 3 ευρωπαϊκές ομάδες εργασίας, 7 πολυκεντρικές μελέτες και 3 κλινικά πρωτόκολλα και ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε  33 χρηματοδοτούμενες ερευνητικές μελέτες. Έχει συμμετέχει σε επιτροπές ειδικών για τη σύνταξη 6 κλινικών και 4 εργαστηριακών κατευθυντήριων οδηγιών για την διάγνωση και θεραπεία μυκητικών λοιμώξεων.

Ανάμεσα στις διακρίσεις του συγκαταλέγονται 15 βραβεία και 6 υποτροφίες και 2 ακαδημίες (FECMM, FESCMID) στις οποίες είναι μέλος. Είναι μέλος συντακτικής επιτροπής 5 περιοδικών, σύμβουλος συντακτικής επιτροπής 14 επιστημονικών περιοδικών και κριτής σε 5 επιτροπές χρηματοδότησης ερευνητικών μελετών. Το συγγραφικό του έργο,  περιλαμβάνει  172 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά  με αθροιστικό συντελεστή απήχησης 1016, μέσο συντελεστή 5,21 και βιβλιογραφικές αναφορές 10231, h-index=50  (Scopus 5/8/2022), 8 δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά, 251 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και 82 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, 2 κεφάλαια σε βιβλία. Ο κ. Ι. Μελετιάδης ήταν μέλος των επιστημονικών επιτροπών 7 ελληνικών και 3 διεθνών συνεδρίων, οργάνωσε 3 εκπαιδευτικά σεμινάρια και ήταν πρόεδρος/συντονιστής 9 τραπεζιών σε διεθνή συνέδρια.

Ο κ. Ι. Μελετιάδης διδάσκει το μάθημα και το εργαστήριο Μικροβιολογίας σε προπτυχιακούς φοιτητές Φαρμακευτικής και Οδοντιατρικής (2008-2022), συμμετείχε σε 8 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (2017-2021), συμμετείχε ως συν-επιβλέπων σε 16 διπλωματικές/διδακτορικές διατριβές και ως επιβλέπων σε 6 διδακτορικές και 3 διπλωματικές διατριβές, έχει δώσει διαλέξεις σε 15 εκπαιδευτικά σεμινάρια (9 ελληνικά, 6 διεθνή) και ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε 25 ελληνικά και 34 διεθνή συνέδρια/ημερίδες.

– Σμαράγδη Μαρινάκηεξέλιξη σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής

Η κ. Μαρινάκη Σμαράγδη είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και έχει ειδικευτεί στην Νεφρολογία. Από το 12/2002 έως το 12/2004 μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας στη Γερμανία, στο Universitaesklinikum Mannheim, V. Medizinische Klinik: Nephrologie/ Rheumatologie/ Endrokrinologie με διευθυντή τον καθηγητή Νεφρολογίας FJ van der Woude. Στην Κλινική αυτή υπηρέτησε ως έμμισθη Νεφρολόγος, ενώ το ερευνητικό της έργο περιέλαβε  και την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Aπό το 2006 έως το 2012 υπηρέτησε ως Επιμελήτρια Β και από το 2012 έως το 2019 ως Επιμελήτρια Α στην Κλινική Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου, στην οποία τον 9/2022 εκλέχθηκε Διευθύντρια.

Από 19/3/2019 υπηρέτησε ως Επίκουρη Καθηγήτρια μετά την εκλογή της σε θέση Νεφρολογίας  ενώ τον 10/2022 εκλέχθηκε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια σε θέση Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης Νεφρού στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Από το 2006 συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των προπτυχιακών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Επίσης, συμμετέχει και στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των φοιτητών της Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής και Νοσηλευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο μάθημα της Φυσιολογίας.

Συμμετέχει στη διδασκαλία συνολικά 12 προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών. Είναι επιβλέπουσα σε συνολικά 12 διπλωματικές εργασίες προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και 6 διατριβές. Έχει την υπευθυνότητα του κατ΄επιλογήν-υποχρεωτικού μαθήματος «Μεταμοσχεύσεις ιστών, κυττάρων και οργάνων».

Στα πλαίσια της ερευνητικής της δραστηριότητας,  επί συνόλου 75 δημοσιεύσεων οι 65 είναι στη βάση SCI (Απρίλιος 2022), με  602 ετεροαναφορές (Scopus) και Hirsch-index 14 (Scopus).

Το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και οργανωτικό της έργο τυγχάνει εθνικής και διεθνούς αναγνώρισης: Συμμετέχει σε επιτροπές του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), του European Board for Transplant Μedicine (ΕΒΤΝ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης (EDQM).Επίσης έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συνολικά 8 Ελληνικών και 6 ξενόγλωσσων ακαδημαικών συγγραμμάτων.

– Ιωάννης-Χρήστος ΔέδεςΕ.ΔΙ.Π. (ένταξη) στο Γενικό Τμήμα
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]

Σπουδές

2019-2020 Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών του γενικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο <<ΕΥΦΥΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ>> με βαθμό <<9,36>> Άριστα. Υποτροφία λόγο καλής επίδοσης.
Πτυχιακή εργασία με θέμα <<Ενεργειακές Τεχνολογίες Αποθήκευσης για Ευφυή Ενεργειακά Δίκτια >>. με βαθμό 10 Άριστα
1985-1989 Πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού ΤΕ τμήματος Ηλεκτρολογίας του Τ.Ε.Ι Χαλκίδας

Διδακτική εμπειρία

2019- Σήμερα ΕΤΕΠ του Γενικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών
2020-2021 Αυτοδύναμη διδασκαλία Θεωρίας Βιομηχανικών Αυτοματισμών Ι
2019-2021 Αυτοδύναμη διδασκαλία των Εργαστήριων Βιομηχανικών Αυτοματισμών Ι και ΙΙ
2012-2019 ΕΤΕΠ του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας .
Εργαστήρια ΣΑΕ ΙΙ και Εργαστήριο Βιομηχανικών Αυτοματισμών Ι και ΙΙ για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
1991-2011 ΕΤΕΠ και Εργαστηριακός συνεργάτης του Τ.Ε.Ι Χαλκίδας.
Εργαστήρια Ηλεκτρικών Μηχανών Ι και ΙΙ και Εργαστήριο Ηλεκτρικής Κίνησης για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από 1991 έως 2003.
Εργαστήρια ΣΑΕ Ι και ΙΙ και Εργαστήριο Βιομηχανικών Αυτοματισμών Ι και ΙΙ για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από 1991 έως 2003.
Εργαστήριο βιομηχανικών αυτοματισμών για το τμήμα μηχανολόγων Μηχανικών από 2003 έως 2011.

Επιστημονικά – Ερευνητικά

  1. Βιομηχανικές Εφαρμογές Σύγχρονων Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου
  2. Έμπειρα Συστήματα και Τεχνητή Νοημοσύνη
  3. Διαχείριση έξυπνων δικτύων ενέργειας
  4. Τεχνολογίες αισθητήρων
  5. Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου
  6. Δυναμικά Συστήματα
  7. Μεταβατική και Δυναμική Ευστάθεια Συστημάτων
  8. Αυτοματοποίηση Συστημάτων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας

Επαγγελματική εμπειρία

2003 -2022 Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε στο Ε.Κ.Π.Α
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε ως ειδικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό στο εργαστήριο Συστημάτων Αυτόματου Ελέγχου, του γενικού τμήματος συγκροτήματος Ευρίπου, ΕΚΠΑ.
1991-1993 Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε Προϊστάμενος τεχνικού προσωπικού στο αθλητικό κέντρο Χαλκίδας.
1991-2003 Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε (΅Ελεύθερος επαγγελματίας και Εργολήπτης δημοσίων έργων).

Δημοσιεύσεις – Ερευνητικό έργο

IC Dedes, E Tsampasis, C Elias, P Gkonis Energy Storage in Smart Electrical Grids – 10th Mediterranean Conference on Embedded 2021.
Από 02/05/05-31/12/06, έχω συμμετάσχει στο ερευνητικό έργο Αρχιμήδης ΙΙ «Ανάπτυξη ευέλικτου και αξιόπιστου συστήματος αυτοματοποιημένης αποθήκης» του ΤΕΙ Χαλκίδας ως μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Γλώσσες

• Ελληνικά Μητρική Γλώσσα
• Αγγλικά: Καλά

2. Ορκωμοσία Μελών ΔΕΠ 22/12/2022

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των μελών ΔΕΠ:

– Ευστάθιος Στυλιάρης, εξέλιξη σε Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Φυσικής
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]

Η έρευνα του κ. Στυλιάρη εστιάζεται σε θέματα Πειραματικής Πυρηνικής Φυσικής και Εφαρμογών. Επικεντρώνεται σε θέματα Αδρονικής Φυσικής και ιδιαίτερα στην ανάλυση πειραματικών δεδομένων της ηλεκτροδιέγερσης του πρωτονίου, όπως και στην μελέτη πυρηνικών δυναμικών μέσω αντιδράσεων με ραδιενεργές δέσμες. Στον τομέα των εφαρμογών, είναι ενεργοποιημένος στην περιοχή της Απεικονιστικής Πυρηνικής Ιατρικής για την ανάπτυξη ανιχνευτικών διατάξεων (γ-Camera και Compton-Camera) Μονοφωτονικής Τομοσπινθηρογραφίας (SPECT) μικρού πεδίου και υψηλής διακριτικής ικανότητας για ιατρική και ραδιοφαρμακευτική έρευνα.

Έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1981) με βαθμό άριστα και στη συνέχεια μετέβη στην Γερμανία, όπου και εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freie Universitaet Berlin, εργαζόμενος ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Hahn-Meitner Ινστιτούτο του Βερολίνου σε θέματα Πειραματικής Πυρηνικής Φυσικής με βαρέα ιόντα (1984 MSc, 1988 διδακτορικός τίτλος Dr.rer.nat.). Στη συνέχεια εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης (Wissenschaftlicher Mitarbeiter) στο Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY) του Αμβούργου. Συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών ZEUS μελετώντας τον παράγοντα δομής του πρωτονίου μέσω της ανελαστικής σκέδασης ηλεκτρονίου πάνω σε πρωτόνια.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1996 με κοινοτική υποτροφία (Return Fellowship) στα πλαίσια του Προγράμματος Marie Curie και εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών (ΙΕΣΕ) ως υπεύθυνος της εγκατάστασης της πλήρους διάταξης του γραμμικού επιταχυντή ηλεκτρονίων CW, ενέργειας 10 MeV. Το 2001 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε την ερευνητική του δραστηριότητα στην Αδρονική Φυσική σε συνεργασία με τα επιταχυντικά κέντρα ΜΙΤ-Bates και Jefferson Lab (Massachusetts και Virginia, USA) και με το Mainz-Microtron (MAMI) της Γερμανίας, ενώ παράλληλα συμμετέχει στην ομάδα της Πυρηνικής Ιατρικής για την ανάπτυξη απεικονιστικών διατάξεων τύπου SPECT. Από το 2004 διευθύνει το εργαστήριο της Μονοφωτονικής Τομοσπινθηρογραφίας (SPECT-Lab). Το 2012 προήχθη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και το 2022 στη βαθμίδα του Καθηγητή.

– Καλλιόπη Παππά, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στην Ιατρική Σχολή

Η Καλλιόπη Παππά είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Έλαβε την ειδικότητα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας και την Διδακτορική Διατριβή (PhD)  στην Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Mayo Clinic, Rochester, Μinnesota, και στο UCLA-Harbor, California, U.S.A. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εργάστηκε ως Research Fellow στο Εργαστήριο Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. και το 2008 εκλέχθηκε Λέκτορας Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.

Σήμερα εργάζεται ως Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας, στην Α’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα. Παράλληλα ασκεί το ερευνητικό της έργο ως Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, στο Εργαστήριο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) όπου δημιούργησε και ηγείται της Ομάδας για την Υγεία των Γυναικών. Είναι Διευθύντρια του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με τίτλο Μεταφραστική Έρευνα στην Υγεία των Γυναικών (MSc in Translational Research in Women’s Health) σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του Ε.Κ.Π.Α., το ΙΙΒΕΑΑ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur.

Έχει διατελέσει Μέλος της Ομάδας Εργασίας του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, Μέλος της Ομάδας Εργασίας για τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την πρόληψη λοιμώξεων στην έγκυο και το νεογνό, Μέλος Ομάδας Εργασίας της Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρείας για τη σύνταξη Κατευθυντηρίων Οδηγιών, Εμπειρογνώμονας στη διαδικασία διαβούλευσης για τη διαμόρφωση υποδείγματος για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου, Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Τακτικό Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Έρευνας της Ε.Α.Ι.Υ.Α, Πραγματογνώμονας του Πταισματοδικείου Αθηνών από το 2018, Τακτικό Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και Αναπληρωματικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα.

Έχει ηγηθεί ως Principal Investigator επιτυχώς σε αριθμό χρηματοδοτούμενων ανταγωνιστικών Ερευνητικών Προγραμμάτων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, έχει δώσει αριθμό διαλέξεων, έχει συγγράψει αριθμό κεφαλαίων σε Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά Συγγράμματα και ερευνητικών άρθρων σε διεθνή περιοδικά με κριτές (peer reviewed) και έχει επιμεληθεί την έκδοση δύο ελληνικών συγγραμμάτων Μαιευτικής-Γυναικολογίας.

– Άννα Καρακατσούλη, εξέλιξη σε Καθηγήτρια πρώτης βαθμίδας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
[Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]

Απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1989). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι με θέμα La Revue des Deux Mondes de 1920 à 1940: Une revue française devant l’étranger (1995). Παράλληλα με τις διδακτορικές σπουδές της, ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο σπουδών Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο Institut National des Langues et Civilisations Orientales στο Παρίσι (INALCO) και εργάσθηκε ως Εμπειρογνώμων στον Τομέα Πολιτισμού της UNESCO, υπεύθυνη για την ιστορική και εικονογραφική τεκμηρίωση της νέας, αναθεωρημένης έκδοσης της Ιστορίας της Ανθρωπότητας. Διετέλεσε Υποδιευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και Υπεύθυνη Έργου Σχεδιασμού και Προγραμματισμού στη Γενική Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Οργανισμού «Αθήνα 2004».

Το 2022 εξελέγη στη βαθμίδα της Καθηγήτριας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (όπου υπηρετεί από το 2003) με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία και Πολιτισμός της Ευρώπης και της Ελλάδας των Νεωτέρων Χρόνων». Είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου για την Ιστορία του Βιβλίου, μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ (Ευρωπαϊκός Πολιτισμός) και έχει διδάξει ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του ΕΚΠΑ. Υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και Κρατικών Βραβείων Μετάφρασης, και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΚΠΑ για τον Επίσημο Εορτασμό των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Κυκλοφορούν οι μονογραφίες της «Μαχητές της Ελευθερίας» και 1821: Η Ελληνική Επανάσταση στη διεθνική της διάσταση (Πεδίο, 2016) και Στη χώρα των βιβλίων: Η εκδοτική ιστορία του Βιβλιοπωλείου της Εστίας, 1885-2010 (Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2011). Βρίσκεται υπό έκδοση η μελέτη της «Το ξίφος του πνεύματος»: Βιβλίο, πολιτισμική ηγεμονία και άκρα δεξιά στην Ελλάδα μετά το 1974 (Εκδόσεις Gutenberg, 2023).

– Βαρβάρα Λαλιώτη, εκλογή σε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

Η Βαρβάρα (Μπέρρυ) είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με εξειδίκευση στην κοινωνική πολιτική, ενώ διαθέτει επίσης μεταπτυχιακούς και βασικούς τίτλους σπουδών στην πολιτική οικονομία, τη δημόσια πολιτική, την κοινωνιολογία και την ιστορία από πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελλάδα. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, υπότροφος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Ιδρύματος Fulbright. Έχει διδάξει μαθήματα, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Διαθέτει τέλος μακρόχρονη ερευνητική εμπειρία (σε διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα), με τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά της να επικεντρώνονται στον σχεδιασμό και την αξιολόγηση πολιτικών απασχόλησης και αποτελεσμάτων που αφορούν στην αγορά εργασίας, σε προνοιακές πολιτικές και τη συγκριτική ανάλυση κοινωνικής πολιτικής.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr