Το ΕΚΠΑ στηρίζει την εξυπηρέτηση φοιτητών με κινητικά ή άλλα προβλήματα

Το ΕΚΠΑ στηρίζει την εξυπηρέτηση φοιτητών με κινητικά ή άλλα προβλήματα

Η ενίσχυση της σύνδεσης των Πανεπιστημίων με την κοινωνία πάνω σε θέματα προσβασιμότητας ΑμεΑ στη γνώση, πέραν του ότι είναι επιβεβλημένη από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, έχει να κάνει και με την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία πλήθους οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και κατευθυντήριες-οργανωτικές διατάξεις υλοποίησης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, ανοίγουν νέους ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και στους συνανθρώπους μας με ειδικές ικανότητες.


Ενδεικτική είναι η αναφορά στη δυνατότητα πρόσβασης τυφλών και ατόμων με προβλήματα ανάγνωσης σε έντυπα, ιστότοπους και εφαρμογές για φορητές συσκευές οργανισμών του δημόσιου τομέα ή και άλλων αντικειμένων. Ή νομοθετικές πρόνοιες για εθνικό κατάλογο προσβάσιμων τεκμηρίων υπό το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Η οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης σε αυτή τη βάση συνιστά υποχρέωση για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες. Ώστε να μην αποτελούν κανονικότητα, η αβεβαιότητα και η δομική στασιμότητα.

«Το ΕΚΠΑ, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και με την αρωγή εθελοντών, μεριμνά για την εξυπηρέτηση μεγάλου μέρους φοιτητών που αντιμετωπίζουν κινητικά ή άλλου είδους προβλήματα. Από το 2006 υποστηρίζει περισσότερους από 1300 φοιτητές σε ετήσια βάση. Νέους με μαθησιακές δυσκολίες ή με προβλήματα παρακολούθησης των σπουδών τους λόγω σοβαρής ασθένειας» γνωστοποίησε μέσω του Αθήνα 984 ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας στο τμήμα Πληροφορικής, Γιώργος Κουρουπέτογλου.

Ως επικεφαλής της Μονάδας Προσβασιμότητας μίλησε στον Γιώργο Αποστολίδη για τις προσπάθειες της συγκεκριμένης Σχολής να διευκολυνθεί η πρόσβαση των φοιτητών στο γνωστικό αντικείμενο που επέλεξαν .

«Στόχος είναι να παρέχουμε σταθερές υπηρεσίες, που θα έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση των ικανοτήτων τους ώστε να γίνουν αποδέκτες υποστηρικτικής τεχνολογίας. Παροχών δηλαδή που θα βοηθούν να γράφουν άτομα χωρίς χέρια, να διαβάζουν τυφλοί φοιτητές, όπως και να μετακινούνται με αναπηρικά τροχοκαθίσματα από το σπίτι έως τον χώρο σπουδών τους. Επίσης, φροντίσαμε να δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών που θα βοηθούν τα παιδιά να προσεγγίσουν μετά την αποβίβαση από το αυτοκίνητο, τη πόρτα του διαμερίσματος ή του σπιτιού τους».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ δωδεκαετούς διάρκειας που πραγματοποιήθηκε με δαπάνες από τις παρακρατήσεις projects τα οποία αναλάμβανε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «έκτοτε το σύνολο των Πανεπιστημίων μπήκε σε μια νέα φάση, προκειμένου να διασφαλίζουν χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΕΣΠΑ και να επιτύχουν να παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr