Καθηγητής Λέκκας για σεισμό 5 Ρίχτερ / «Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε σμηνοσειρά»

Καθηγητής Λέκκας για σεισμό 5 Ρίχτερ / «Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε σμηνοσειρά»

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός στην Αττική, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τον ένιωσαν ακόμα και στη Μύκονο!

«Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε αρχικά ότι ήταν  ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα» είπε στο Πρώτο Θέμα - Παπαδόπουλος: Αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο - Η δόνηση έγινε αισθητή και στην περιοχή της Χαλκίδας


Ανησυχητικοί οι σεισμολόγοι μετά τη νέα δόνηση των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια, στις 22:06 τη νύχτα της Τρίτης.

«Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο σε μια περιοχή άγνωστη σεισμικά, αφού δεν είχε δωσει ισχυρό σεισμό στο παρελθόν. Αν και τα 4,8 Ρίχτερ το πρωί θεωρούσαμε αρχικά ότι ήταν  ο κύριος σεισμός, τώρα με το νέο σεισμό αλλάζει η εικόνα. Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σμηνοσειρά, αλλά θα πρέπει να δούμε τη συνεχεια του φαινομένου» δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.

Ψυχραιμία στον κόσμο συνέστησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου» συμπλήρωσε, «ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο».

Η βραδινή δόνηση έγινε αισθητή και στο κεντρικό τμήμα του νησιού, στην περιοχή της Χαλκίδας.

Ο δήμαρχος Αλιβερίου σε δηλώσεις του αργά την Τρίτη τόνισε ότι υπάρχει αναστάτωση στις Ζάρακες, την περιοχή όπου εντοπίζεται η δόνηση, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές. Από την πρωινή δόνηση υπάρχουν αναφορές ότι σε κάποια σπίτια έγιναν ρωγμές σε τοίχους. Πρόκειται για κατοικίες παλιές στις οποίες μένουν ηλικιωμένοι.

Και την Τετάρτη θα μείνουν κλειστές οι σχολικές μονάδες στον Δήμο Καρύστου, ενώ στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου θα παραμείνουν ανοιχτά εκτός από το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο των Ζαράκων τα οποία έπαθαν αρκετές φθορές.

Σεισμός 5 Ρίχτερ στη νότια Εύβοια - Αισθητός στην Αθήνα

Σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη νότια Εύβοια. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 8,9 Χλμ.

Το επίκεντρο τοποθετείται στα 6 Χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε ολόκληρη την Αττική και είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν το πρωί.

Καθηγητής Λέκκας για σεισμό 5 Ρίχτερ / «Ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε σμηνοσειρά»

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση ήταν εντάσεως 5,2 Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης, δύο σεισμικές δονήσεις, 4,7 και 4,2 Ρίχτερ, στις νοτιοανατολικές ακτές της Εύβοιας έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε μεγάλη ακτίνα και κυρίως στην Αττική.

Την ανησυχία τους για τον σεισμό στην περιοχή των Αλκυονίδων νήσων εξέφρασαν νωρίτερα οι σεισμολόγοι, Άκης Τσελέντης και Ευθύμης Λέκκας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr