Απώλεια Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ Μενέλαου Μπατρίνου

Μνήμη Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ Μενέλαου Μπατρίνου

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκαν την εκδημία ενός από τους πρωτοπόρους της Ενδοκρινολογίας και θεμελιωτή της Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής στην Ελλάδα, του Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ Μενέλαου Μπατρίνου.

Ο Μενέλαος Μπατρίνος γεννήθηκε στην Καστοριά. Μετά τις γυμνασιακές σπουδές στην Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ειδικεύτηκε σε Παθολογία και Ενδοκρινολογία. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου Βroussais στο Παρίσι με τον καθηγητή de Gennes. Στην Γαλλία, όπου παρέμεινε για πολλά έτη, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τις σημαντικότερες ενδοκρινολογικές κλινικές πολλών χωρών της Ευρώπης και με τους πλέον καταξιωμένους ενδοκρινολόγους. Η εμπειρία που απέκτησε τεράστια. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα διορίζεται Διευθυντής του Ορμονολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα ενώ την ίδια εποχή εκλέγεται και Υφηγητής Παθολογίας. Το 1972 εισέρχεται στο Εργαστήριο Πειραματικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επίκουρος Καθηγητής, το 1982 γίνεται Καθηγητής Φαρμακολογίας και από το 1994 είναι πλέον Ομότιμος Καθηγητής.
Το όνομα του Μενελάου Μπατρίνου είναι στενά συνδεδεμένο με την Ενδοκρινολογία στην Ελλάδα, και από την ιδιότητα του ως ιδρυτικό μέλος της Ελληνική Εταιρείας Ενδοκρινολογίας και από το γεγονός ότι ξεκίνησε, θεμελίωσε και πάλεψε για την εγκαθίδρυση της Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής στην Ελλάδα, πάντοτε βαθύς γνώστης του αντικειμένου.


(απόσπασμα ομιλίας της Ενδοκρινολόγου και Καθηγήτριας Φαρμακολογίας του ΕΚΠΑ Χ. Λιάπη, «μαθήτριας» του Μ. Μπατρίνου). 

Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του διακεκριμένου επιστήμονα και τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους του.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr