Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας στον Καθηγητή Λάμπρο Λιάβα

Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού 2022 στον Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Λάμπρο Λιάβα

Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών: Στις 21 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τετάρτη, στην αίθουσα της παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα απονείμει το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον Καθηγητή, κ. Λάμπρο Λιάβα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για το έτος 2022.

Επίσης θα γίνει και η βράβευση στον Ομότιμο Καθηγητή, κ. Μιχάλη Φαρδή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας για το έτος 2021.


Το έργο των τιμώμενων θα παρουσιάσουν η Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, κα Μαρία Ευθυμίου και ο Ομότιμος Καθηγητής, κ. Θεοδόσης Τάσιος αντίστοιχα.

Εξαιτίας της πανδημίας, η τελετή του 2021 δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί και έτσι, η φετινή βράβευση θα είναι διπλή, για τον Κύκλο των Θετικών Επιστημών του 2021 και στη συνέχεια για τον Κύκλο των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του 2022.

Φέτος συμπληρώνονται τριάντα δύο χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990.

Η επιλογή του βραβευόμενου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

Λίγα λόγια για τους βραβευόμενους:

Ο Λάμπρος Λιάβας είναι Διευθυντής του Τομέα Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1977-1981) και πραγματοποίησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales το 1987. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ελληνική δημοτική, η αστική λαϊκή μουσική (ρεμπέτικο, θέατρο σκιών) και το νεότερο ελληνικό τραγούδι. Έχει επιμεληθεί βιβλιογραφικές, δισκογραφικές και ηλεκτρονικές εκδόσεις, ταινίες-ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, φεστιβάλ, συναυλίες και μουσικοθεατρικές παραστάσεις για την ελληνική μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τέλος, παρουσιάζει το «Αλάτι της Γης» που είναι η μακροβιότερη ραδιοφωνική εκπομπή του είδους (από το 1981), ενώ από το 2012 προβάλλεται και ως τακτική τηλεοπτική εκπομπή στη Δημόσια Τηλεόραση ΕΡΤ1. Το 2021 του απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το Βραβείο Μουσικής Σπύρου Μοτσενίγου.

Ο Μιχάλης Φαρδής είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ. Έλαβε το διδακτορικό του από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (MIT) στον τομέα της Δομοστατικής Μηχανικής (1979). Είναι Επίτιμος Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκυροδέματος (fib) και τέως Πρόεδρος (2009-10). Είναι Αντιπρόεδρος Eπιτροπής TC250: “Ευρωκώδικες” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN) (2013-2022), Διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αντισεισμικής Μηχανικής (IAEE) (2012-2021) και Επίτιμο Μέλος της (ο δεύτερος Ευρωπαίος επί συνόλου 18). Έχει συγγράψει άρθρα σε διεθνή περιοδικά και έχει επιμεληθεί την έκδοση πλήθους βιβλίων διεθνών εκδόσεων. Έχει άνω των 9.850 αναφορών κατά Google Scholar, περίπου 4.450 αναφορές κατά Scopus και άνω των 3.500 αναφορών στο Web of Science.

Τέλος, έχει τιμηθεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Σκυροδέματος (ACI) με το Μετάλλιο Wason για την καλύτερη εργασία του 1992 στα υλικά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr