ΕΚΠΑ: Καθηγητές καλούν σε αποχή από τα διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα

ΕΚΠΑ: Καθηγητές καλούν σε αποχή από τα διδακτικά και διοικητικά καθήκοντα

Σε κινητοποιήσεις καλούν σύλλογοι διδασκόντων του ΕΚΠΑ: 

1. Σύλλογος Διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ- Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 9 Νοεμβρίου.


Πόσοι ακόμη λόγοι για να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για τις 9 Νοεμβρίου;

Στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες ζούμε ένα ακόμη ακραίο αρνητικό παράδοξο. Ενώ η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν χαρακτηρίζεται από ενεργειακή ανεπάρκεια, όλο και περισσότεροι πολίτες ωθούνται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας, καθώς με τις πολιτικές της κυβέρνησης και τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην υποτιθέμενα απελευθερωμένη αγορά ενέργειας κατέχουμε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας στην ενέργεια. Επακόλουθα, με τον πληθωρισμό σε υψηλά 25ετίας (αγγίζοντας τον Σεπτέμβριο το 12,1%), η πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας αδυνατεί να αντεπεξέλθει ακόμα και σε βασικές ανάγκες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο, η Ελλάδα κατέχει δύο ακόμη αρνητικά ρεκόρ. Τόσο η χρηματοδότηση συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και οι αποδοχές των μελών ΔΕΠ βρίσκονται μακράν στα χαμηλότερα επίπεδα της ευρωπαϊκής ένωσης. Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η οποία την περίοδο των μνημονίων υπέστη μείωση της τάξης του 60-70%, δεν επανήλθε ποτέ, έστω ως ποσοστό του ΑΕΠ, στα προ κρίσης επίπεδα, εξαναγκάζοντάς τα ΑΕΙ να χρησιμοποιούν πόρους, που υπό κανονικές συνθήκες θα δίνονταν για την έρευνα, για να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες. Παράλληλα, η επιλογή της κυβέρνησης για την μη αναπλήρωση των συναδέλφων που αφυπηρετούν, αν και ήταν νομοθετικά κατοχυρωμένη, οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ακαδημαϊκού και του υπόλοιπου προσωπικού των ΑΕΙ. Επιπλέον, ενώ η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων γίνεται με το σταγονόμετρο, η κυβέρνηση επιλέγει να δαπανήσει υπέρογκα, κατ’ αναλογία, ποσά για διορισμούς από το παράθυρο εκατοντάδων μελών της «πανεπιστημιακής αστυνομίας». Η δομή αυτή, στην οποία έχει αντιταχθεί σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, αν και ουσιαστικά ανενεργή, έχει ήδη επιφέρει προβλήματα στη λειτουργία των ΑΕΙ.

Σαν να μην ήταν όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο αρκετά, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει μια σειρά θεσμικών μέτρων που αποσκοπούν στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (εξίσωση τίτλων σπουδών πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολεγίων, ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα, ΕΒΕ, κ.λ.π.) με κορωνίδα την ψήφιση το καλοκαίρι χωρίς ουσιαστική διαβούλευση ενός νόμου-πλαίσιο που αποδυναμώνει περαιτέρω τον δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του Δημόσιου Πανεπιστημίου και οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας. Κατ’ αναλογία ακολουθείται και εδώ η ίδια πολιτική που ασκείται στην Υγεία και σε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δικαιώματα.

Παράλληλα, η κοντόφθαλμη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα μας οδήγησε στη δραστική μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων. Ειδικά όμως η μισθολογική κατάσταση των µελών ΔΕΠ τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιδεινωθεί δραματικά, καθώς οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δεν έλαβαν τις αυξήσεις που δόθηκαν σε άλλους κλάδους ειδικών μισθολογίων προ κρίσης, ενώ υπέστησαν όλες τις μετέπειτα μειώσεις. Έτσι οδηγηθήκαμε σε τεράστιες ανισορροπίες στα ειδικά μισθολόγια και σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των καθηγητών πανεπιστημίου στη χώρα μας, καθώς η μείωσή τους, συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό, ξεπερνά το 40% σε σχέση με τις αποδοχές προ δεκαετίας.

Μέσα στα πλαίσια της πολιτικής της εμπορευματοποίησης του δημόσιου πανεπιστημίου και της λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η μισθολογική απαξίωση των πανεπιστημιακών αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο. Με τον τρόπο αυτό πιέζεται µία μεγάλη μερίδα µελών ΔΕΠ να συμμετέχει σ' ένα αδιάκοπο κυνήγι εύρεσης χρηματοδότη της έρευνας και την ίδια ώρα να αναζητά πρόσθετους οικονομικούς πόρους υποστηρίζοντας τις όλο και αυξανόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες των πανεπιστημίων. Πλην όμως, οι ώρες της ημέρας είναι συγκεκριμένες και ήδη δαπανάμε περισσότερες απ’ όσες αντιστοιχούν στον εργάσιμο χρόνο μας για να επιτελέσουμε το λειτούργημά μας και να αντεπεξέλθουμε στα όλο και αυξανόμενα διδακτικά, ερευνητικά και διοικητικά μας καθήκοντα

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο µε τη συστηματική άρνηση να θεσμοθετηθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των µελών ΔΕΠ. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται μια προνομιούχος κατηγορία πανεπιστημιακών των οποίων, σε αντίθεση με την πλειοψηφία, τα κύρια εισοδήματα δεν προέρχονται από τη μισθοδοσία τους αλλά από δραστηριότητες εκτός της ακαδημαϊκής ενασχόλησης. Παράλληλα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις μέσω προγραμμάτων απόκτησης «ακαδημαϊκής εμπειρίας» οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση τους διδάσκοντες-ουσες.

Ο Σύλλογος ΔΕΠ ΘΕ θεωρεί ότι η διεκδίκηση αξιοπρεπούς μισθού των µελών ΔΕΠ και 2 καθεστώτος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αποτελεί προϋπόθεση για τη διεκδίκηση ενός πανεπιστημίου στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Ως εκ τούτου, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, με αποχή από τα διδακτικά και διοικητικά μας καθήκοντα, διεκδικώντας για τα μέλη μας αλλά και για όλες τις κατηγορίες διδασκόντων στα ΑΕΙ:

• Την αποκατάσταση των αποδοχών σε αξιοπρεπή επίπεδα, με πρώτο βήμα την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα προ του 2012.
• Εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ (υπ΄ αριθμ. 1912/2022) σε όλους τους πανεπιστημιακούς, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.
• Ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό.
• Σύνταξη στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους.
• Πάγια αύξηση στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ ώστε να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις βασικές ανάγκες τους χωρίς να μπαίνουν στον πειρασμό να εμπορευτούν τίτλους σπουδών.
• Άμεση χορήγηση νέων θέσεων μελών ΔΕΠ, πέρα από την πλήρη κάλυψη των αφυπηρετήσεων, καθώς και θέσεων τεχνικού και διοικητικού προσωπικού.
• Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Όχι άλλη μεταφορά δημόσιων πόρων στα καρτέλ των φίλιων επενδυτών.

Ο Πρόεδρος
Δ. Φασουλιώτης

Ο Γραμματέας
Σ. Κολλιόπουλος

2. Σύλλογος Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α- Κάλεσμα σε δίωρη στάση εργασίας αποχή από τα καθήκοντα στις 9 Νοεμβρίου.

Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Ε.Κ.Π.Α.

Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2022

Το Δ.Σ. του Συλλόγου συζήτησε την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ για τις αποδοχές των πανεπιστημιακών που ακολουθεί και καλεί τα μέλη του Συλλόγου σε δίωρη στάση εργασίας – αποχή από τα καθήκοντα στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

«Απόφαση ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ για τις αποδοχές των πανεπιστημιακών – να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με τη νέα απόφαση του ΣτΕ, 12-10-2022

Η ΠΟΣΔΕΠ εδώ και 15 χρόνια έχει αναδείξει τις ανισορροπίες στα ειδικά μισθολόγια και το απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των αποδοχών των Καθηγητών Πανεπιστημίου στη χώρα μας, που κυρίως οφείλεται στο ότι ενώ δεν έλαβαν τις αυξήσεις που δόθηκαν σε άλλους κλάδους την περίοδο 2008- 2010, υπέστησαν οριζόντια όλες τις μετέπειτα μειώσεις.

H Πολιτεία, η οποία δε συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ του 2014 που προέβλεπε την επαναφορά των αποδοχών των Πανεπιστημιακών τουλάχιστον στο ύψος που είχαν πριν τις περικοπές του 2012, καλείται εκ νέου, με την υπ΄ αριθμ. 1911/2022 πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νεότερο ειδικό μισθολόγιο μελών Δ.Ε.Π. του ν.4472/2017, να εφαρμόσει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, όπου όλοι οφείλουν να εφαρμόζουν τους νόμους, την ίδια υποχρέωση έχουν και οι εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι πρέπει να τηρούν το σύνταγμα και τους νόμους και να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Συνεπώς, η ΠΟΣΔΕΠ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αναμόρφωση του ισχύοντος αντισυνταγματικού μισθολογίου των Καθηγητών Πανεπιστημίου, αποκαθιστώντας τις αποδοχές των Καθηγητών Πανεπιστημίου σε επίπεδα αξιοπρεπή, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού. Ζητά δε όπως η Κυβέρνηση πράξει το αυτονόητο και χορηγήσει τα αναλογούντα αναδρομικά από το 2017 σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, απαλλάσσοντας και τα δικαστήρια από τον φόρτο της εκδίκασης περιττών προσφυγών.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά επίσης την ένταξη του ειδικού επιδόματος διδασκαλίας κι έρευνας στον βασικό μισθό, καθώς και την αναλογική αύξηση στις αποδοχές των λοιπών εργαζομένων στα Πανεπιστήμια αλλά και στις συντάξεις των συνταξιούχων συναδέλφων.

Η επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα προ του 2012 θα είναι η ελάχιστη πρώτη κίνηση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης των αποδοχών των μελών ΔΕΠ σε αξιοπρεπή επίπεδα, αντίστοιχα του έργου και των καθηκόντων τους. Η ΠΟΣΔΕΠ υπενθυμίζει ότι τα μέλη ΔΕΠ αμείβονται με βάση μισθολόγιο του 2004, ενώ στα άλλα ειδικά μισθολόγια δόθηκαν το 2008-2009 αυξήσεις από 25 έως 100%.

Για την προώθηση των αιτημάτων της η ΠΟΣΔΕΠ θα επιδιώξει άμεση συνάντηση και διαβούλευση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, όπως επίσης συναντήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για να ζητήσει να πάρουν θέση στις διεκδικήσεις μας. Παράλληλα, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια κλιμακούμενη πορεία διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων των καθηγητών για αξιοπρεπείς αποδοχές στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το σκοπό αυτό ως πρώτο βήμα καλεί τους συλλόγους να αποφασίσουν δίωρη στάση εργασίας – αποχή από τα καθήκοντα στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.»

Για το Δ.Σ.
Ευγενία Μπουρνόβα

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr