ΕΚΠΑ: Απέβιωσε ο καθηγητής Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης

Μνήμη Ομότιμου Καθηγητή ΕΚΠΑ Γεώργιου Χαρτοφυλακίδη

O ομότιμος καθηγητής της Ορθοπαιδικής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης απεβίωσε στην Αθήνα. Ο ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Oρθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου μας, υπό τον καθηγητή Θεόδωρο Γαροφαλίδη και στο Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης. Το 1960 αναγορεύεται διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό “άριστα”. Το 1965 εκλέγεται Υφηγητής στην έδρα της Oρθοπαιδικής και το 1969 Τακτικός καθηγητής. Διετέλεσε διευθυντής της Oρθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1969 έως το 1994. Το 1978 ιδρύει το Ερευνητικό Κέντρο “Θ. Γαροφαλίδης”, στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Το πανεπιστημιακό έτος 1974-1975 εκλέγεται Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής και το 1976-77 Συγκλητικός. Το 1994, οπότε και αποχωρεί από το Πανεπιστήμιο, του απονέμεται ο τίτλος του Oμοτίμου καθηγητή της Oρθοπαιδικής.

Ο καθηγητής Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης κατά τα 35 χρόνια της θητείας του στο Πανεπιστήμιο δίδαξε χιλιάδες φοιτητές και συνέγραψε για τη διδασκαλία τους τρία βιβλία. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Oρθοπαιδικής Εταιρείας το 1969, Πρόεδρος του Κολεγίου των Ελλήνων Oρθοπαιδικών από το 1983 έως το 1988 και Πρόεδρος της Ανωτέρας Σχολής Φυσικοθεραπείας από το 1969 έως το 1982. Κατά καιρούς κατείχε υψηλές διοικητικές θέσεις σε πολλά νοσοκομεία και ιδρύματα (ΚΑΤ, Τσαγκάρη, Συγγρού, Παιδιατρικό Πεντέλης) και διετέλεσε μέλος διαφόρων Επιτροπών για θέματα υγείας και εκπαίδευσης. Είναι μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών, κυριότερες των οποίων είναι: Η Ελληνική Oρθοπαιδική Εταιρεία, η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία, η American Orthopaedic Association, η British Orthopaedic Association και το American College of Surgeons. Έλαβε μέρος σε εκατοντάδες Ελληνικά και διεθνή Συνέδρια με ανακοινώσεις και ομιλίες και υπήρξε επισκέπτης ομιλητής πολλών Πανεπιστημίων και Νοσοκομείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συγγράψει περισσότερες από 300 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και περί τις 100 σε διεθνούς φήμης ξένα επιστημονικά περιοδικά, 25 από τις οποίες δημοσιεύθηκαν μετά την αποχώρησή του από το Πανεπιστήμιο και αποτελούν προσωπική συμβολή του στη μελέτη των παθήσεων του ισχίου και της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου. Πολλές από τις εργασίες του και τις πρωτότυπες επιστημονικές του απόψεις αναφέρονται συχνά στη διεθνή βιβλιογραφία. Η ταξινόμησή του της συγγενούς παθήσεως του ισχίου στους ενήλικες (Hartofilakidis classification of congenital hip disease in adults) χρησιμοποιείται σήμερα στα μεγαλύτερα Oρθοπαιδικά Κέντρα του κόσμου. O καθηγητής Γ. Χαρτοφυλακίδης ήταν παντρεμένος με την Άννα Γκόργκα και έχει δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Κωνσταντίνο, καθώς και τέσσερα εγγόνια, την Άννα, τον Παύλο, τον Γιώργο και τη Μαριάννα. Μέχρι και τα τελευταία χρόνια εξακολουθούσε με το ίδιο ενδιαφέρον τις επιστημονικές, εκπαιδευτικές και διοικητικές του δραστηριότητες, προσφέροντας τις υπηρεσίες και την πείρα του όπου του ζητηθεί. Υπήρξε μέλος της επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ και Επιστημονικός Διευθυντής (εθελοντής) της Πολυκλινικής του Oλυμπιακού Χωριού, στους πρόσφατους Oλυμπιακούς Αγώνες. Το 2019 τιμήθηκε από την EFORT Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ορθοπαιδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας με το LIFE ACHIEVEMENT AWARD για τη διεθνή προσφορά του στην Ορθοπαιδική.  


Οι μαθητές και οι φίλοι του θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη για τη προσφορά του και το ήθος του. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Αιωνία η μνήμη.

Παναγιώτης Παπαγγελόπουλος

Καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο “Αττικόν”

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr