Φωταγώγηση του ΕΚΠΑ για την συμβολική ανάδειξη της σημασίας του «φωτός της Παιδείας»

Φωταγώγηση του ΕΚΠΑ για την συμβολική ανάδειξη της σημασίας του «φωτός της Παιδείας»

Την Τρίτη 3 Μαΐου, το ιστορικό κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών φωταγωγήθηκε με ειδικό φωτισμό, αναδεικνύοντας συμβολικά τη σημασία του «φωτός της Παιδείας».  


Το μήνυμα του πρύτανη για την επέτειο των 185 ετών λειτουργίας του ΕΚΠΑ:

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμπληρώνει σήμερα 185 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του, στις 3 Μαΐου 1837. Ιδρύθηκε λίγα μόλις χρόνια μετά τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Βάδισε, δηλαδή, σχεδόν παράλληλα με το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην οργάνωση και τη λειτουργία του. Ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, έως τις αρχές του 20ού αιώνα, το οποίο παρείχε στην ελληνική κοινωνία, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διπλωματούχους επιστήμονες στην ιατρική, στις ανθρωπιστικές και φυσικομαθηματικές επιστήμες, τη νομική και τα οικονομικά, την εκπαίδευση, καθώς και στον κλήρο.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με όλους σας, με όλους μας, έχει κάνει τεράστια, σταθερά βήματα προς το μέλλον που οραματιζόμαστε. Με το διδακτικό προσωπικό, τους φοιτητές του και τις φοιτήτριές του, συμμετείχε σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στη συγκρότηση και την προβολή της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους. Ο μόνιμος και σταθερός προσανατολισμός του, σε όλη την ιστορική διαδρομή του έως σήμερα, είναι η προσφορά στην κοινωνία, ταυτόχρονα με την εξωστρέφεια στο Ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

Οι διεθνείς κατατάξεις αναδεικνύουν τη σημαντική θέση του Πανεπιστημίου μας ανάμεσα σε χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Οι διακρίσεις αυτές παγκοσμίως είναι εντυπωσιακές, αν ληφθεί υπόψη η δεκαετής υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση. Επίσης, για το μέγεθος της χώρας μας, έχουμε ένα σημαντικό αριθμό “highly cited” επιστημόνων, ενώ γενικότερα η ερευνητική μας παραγωγή έχει καθοριστική συμβολή στην παραγωγή νέας γνώσης.

Επίσης, το Πανεπιστήμιό μας είναι, μαζί με άλλα 9 Πανεπιστήμια (το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, το Sapienza της Ρώμης, της Στοκχόλμης, της Γλασκόβης, της Μαδρίτης, της Μασσαλίας, του Tubingen, του Βουκουρεστίου και του Salzburg), ιδρυτικό μέλος από το 2018 του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου CIVIS, μιας Συμμαχίας, η οποία έχει ως στόχο να διαμορφώσει το πανεπιστήμιο του μέλλοντος.  Ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου που θα διευκολύνει την κινητικότητα των φοιτητών, των καθηγητών και των ερευνητών, τη δημιουργία κοινών μαθημάτων, τη διεκδίκηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και στο μέλλον κοινών πτυχίων.

Στα χρόνια που διανύουμε, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επίσης, μεγαλώνει σε υποδομές και ενισχύεται σε εξοπλισμό, σε νέες μονάδες και καινοτόμες λειτουργίες.  Ισχυροποιούμε τα ήδη διαμορφωμένα προγράμματα σπουδών και προχωράμε και στην οργάνωση άρτιων ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών. 

Οι Πρυτανικές αρχές ευχαριστούν όλο το εκπαιδευτικό ερευνητικό, τεχνολογικό και διοικητικό προσωπικό για την καθημερινή, διαχρονική προσφορά τους στη λειτουργία, την ανάπτυξη και την ανέλιξη του Πανεπιστημίου μας. Σήμερα, 3 Μαΐου 2022, το ιστορικό κεντρικό κτήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών φωταγωγείται με ειδικό φωτισμό, αναδεικνύοντας συμβολικά  τη σημασία του «φωτός της Παιδείας». Παράλληλα, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, εγκαινιάζεται  στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ψηφιακή έκθεση  με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας – Ιωάννης Δομπόλης. Μια Φιλία που έγινε Ιστορία», προς απόδοση της μέγιστης τιμής στους Ιδρυτές του Πανεπιστημίου μας.

Θάνος Δημόπουλος
Πρύτανης ΕΚΠΑ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr