CIVIS: Συνάντηση των Πρυτάνεων των 10 Πανεπιστημίων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών CIVIS

ΕΚΠΑ: Συνάντηση των Πρυτάνεων των 10 Πανεπιστημίων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών CIVIS

Οι Πρυτάνεις των 10 Πανεπιστήμιων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών CIVIS είχαν συνάντηση εργασίας (Board of Rectors) στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της διοργάνωση των GlobalCivisDays. Εκ μέρους του ΕΚΠΑ συμμετείχαν ο Πρύτανης καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος και ο Αντιπρύτανης καθηγητής Δ. Καραδήμας. Στην αποστολή συμμετείχαν μέλη ΔΕΠ και υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν εμπλοκή στα πακέτα εργασίας του CIVIS, καθώς και φοιτητές και φοιτήτριες.

Οι Πρυτάνεις που συμμετείχαν διά ζώσης στη συνάντηση (από αριστερά προς τα δεξιά): Anton Muscatelli, Principal και Vice-Chancellor του University of Glasgow, Μ.-Α. Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Marian Preda, Πρύτανης του University of Bucharest, Amaya Mendikoetxea, Πρύτανης του Universidad Autónoma de Madrid, Eric Berton, Πρύτανης του Aix-Marseille Université, Annemie Schaus, Πρύτανης του Université libre de Bruxelles.


Πιο συγκεκριμένα εκ μέρους του ΕΚΠΑ συμμετείχαν:  στο Project Management Team και  WP Leaders οι Αθηνά Δημοπούλου, μέλος ΔΕΠ, WP6 Leader (φυσική παρουσία), και ο  Ηλίας Αντωνίου – Διοικητικός, NKUA Project Manager (φυσική παρουσία). Στο Steering Committee subgroup CIVIS2.0 οι Ειρήνη Αποστόλου, μέλος ΔΕΠ, (φυσική παρουσία), και ο Ηλίας Αντωνίου (online). Στο Global Student Council οι Αθανάσιος Παπανικολάου – φοιτητής, (Online), Nέλλυ Τσώρη – Φοιτήτρια, (φυσική παρουσία). Ως CIVIS Ambassadors οι Γρηγόριος Αντωνίου – φοιτητής, (φυσική παρουσία), Ελένη-Σπυριδούλα Ζαχαρίου – Φοιτήτρια, (φυσική παρουσία), Ελένη Άννα  Μποζίνη – Φοιτήτρια, (φυσική παρουσία), Αλεξάνδρα Σουλιώτη – Φοιτήτρια, (φυσική παρουσία), Αικατερίνα-Μιχαέλα Τόμου – Φοιτήτρια, (φυσική παρουσία) και Γεωργία Παπαδημητρίου – Φοιτήτρια, (φυσική παρουσία). Στο Hub Climate, Environment η Χριστίνα Άννα Μητσοπούλου – μέλος ΔΕΠ, (online), στο Hub Cities, Territories, Mobilities οι Δημήτρης Γούσκος – μέλος ΔΕΠ, (online), και Δημήτριος Χαρίτος – μέλος ΔΕΠ, (online). Στο TF Fundraising η Ευθυμία Μπάσδρα – μέλος ΔΕΠ, (online). Στο Hub Society, Culture, Heritage οι Θεοδώρα Αντωνοπούλου – μέλος ΔΕΠ, HUB co-chair, (φυσική παρουσία), Βασιλική Χρυσανθοπούλου – μέλος ΔΕΠ, (φυσική παρουσία) και Αναστασία Πετροπούλου – Φοιτήτρια (φυσική παρουσία). Στο TF Civic Engagement/Open Labs οι Μαρία Μούλιου – μέλος ΔΕΠ, (φυσική παρουσία), Μαρία Ιακώβου – μέλος ΔΕΠ, (online), και Φιλία Ίσαρη – μέλος ΔΕΠ, (online). Στο TF Communication οι Δημήτρης Κουτσομπόλης – μέλος ΕΔΙΠ, (φυσική παρουσία), και Μαριάννα Κοντολάτου – Γραφείο CIVIS ΕΚΠΑ, (online). Στο TF Alumni ο Ματθαίος Παντουβάκης – Διοικητικός, (Online). Τέλος, στο Creathon οι Νικόλαος Θεοδώρου – Διοικητικός, (φυσική παρουσία) και Γρηγόριος Αντωνίου – φοιτητής, (φυσική παρουσία).

Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων είναι ένα έργο που σχεδίασε και χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Erasmus+, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και την αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης. Μάλιστα πρόσφατα η συμμαχία του CIVIS υποδέθηκε το 10ο μέλος της από την Αυστρία, το Paris Lodron University of Salzburg (PLUS).

Το CIVIS είναι ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε από τη συμμαχία αρχικά οκτώ κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της Ευρώπης: το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Universitatea din București (Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου), το Université libre de Bruxelles (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών), το Universidad Autónoma de Madrid (Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης), το Sapienza Università di Roma (Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης), το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Eberhard Karls Universität Tübingen (Πανεπιστήμιο Eberhard Karls της Τυμβίγγης). Επίσης, έχει ενταχθεί στη συμμαχία ως συνεργαζόμενο μέλος το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, πρόσφατα εντάχθηκε και το Paris Lodron University of Salzburg. Το CIVIS σήμερα συγκεντρώνει μια κοινότητα άνω των 450.000 φοιτητών και 55.000 μελών διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων 30.000 ακαδημαϊκών και ερευνητών.

Οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της συμμαχίας του CIVIS κατά τις συνεδριάσεις που είχαν εξέτασαν την πορεία των σχεδιαζόμενων δράσεων και έργων και προχωρούν με τις Ομάδες Έργου σε δράσεις και ενέργειες σχετικά με την ενδυνάμωση του ρόλου των Κοινωνικών Εταίρων και της σύνδεσης με την κοινωνία των Ιδρυμάτων, την ενδυνάμωση της σύνδεσης του CIVIS με τα ιδρύματα της Αφρικής και της Μεσογείου, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής των φοιτητών στις δράσεις του CIVIS.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος αναλαμβάνει την επόμενη, κυλιόμενη, προεδρεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών CIVIS για το διάστημα από 1/4/2022 έως 30/9/2022. Μάλιστα το ΕΚΠΑ θα φιλοξενήσει στην Αθήνα τις επόμενες GlobalCivisDays, τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη καταγραφεί σημαντική πρόοδος στους φιλόδοξους στόχους που είχαν τεθεί για το πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά το γεγονός ότι οι δράσεις των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που στόχευαν σε μεγάλο βαθμό και στην κινητικότητα βρέθηκαν να υλοποιούνται σε καιρό πανδημίας και lockdown.  

H εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός του Πανεπιστημίου αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για τις Πρυτανικές Αρχές. Η στρατηγική αυτή στοχεύει στην προώθηση του εκπαιδευτικού, ερευνητικού και κοινωνικού έργου του Πανεπιστημίου και την ανάδειξη της διεθνούς φυσιογνωμίας του.

Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ κατά τη συνάντηση

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr