Έφυγε από τη ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Παύλος Τούτουζας

Έφυγε από τη ζωή ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Παύλος Τούτουζας

Αποχαιρετούμε και τιμούμε σήμερα έναν Διακεκριμένο Επιστήμονα, ένα Μεγάλο Δάσκαλο, έναν Σπουδαίο Άνθρωπο και Γιατρό, θεμελιωτή της Καρδιολογίας, τον διακεκριμένο Ομότιμο Καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλο Τούτουζα.

Ο Παύλος Τούτουζας γεννήθηκε στη Θήβα το 1935. Ήταν Οµότιµος Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου  Αθηνών επί σειρά ετών. Υπήρξε ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων. Είναι εκ των ιδρυτικών µελών και θεμελιωτών του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) με σημαντικότατο, επίσης, έργο, που έτυχε υψηλότατης αναγνώρισης και εκτίμησης.   


Στο ενεργητικό του είχε πολλές και με μεγάλη απήχηση δηµοσιεύσεις, πολλά άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Έχει διατελέσει µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστημονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστημονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας, όπως το Lancet κ.ά. Υπήρξε Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουµελιωτών και μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Οι τιµητικές διακρίσεις που έλαβε ήταν πολλές, όπως Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου, Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών, Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Έλαβε επίσης τιµητική διάκριση από τον Δήµαρχο Αθηναίων, από τον Μορφωτικό Σύλλογο, το Δήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους Δήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών. Αντί στεφάνου η οικογένεια καλεί όσους επιθυμούν να κάνουν δωρεά στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, του οποίου υπήρξε ιδρυτής και θεμελιωτής.

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλειά του και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Το έργο του και το παράδειγμά του θα είναι για πάντα φωτεινός οδοδείκτης.

Θάνος Δημόπουλος
Πρύτανης ΕΚΠΑ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr