ΕΚΠΑ: Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής για το 2021-2024

ΕΚΠΑ: Προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής για το 2021-2024

Η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγήτρια κυρία Καλλιόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη αποφασίζει την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τριετή θητεία από 01.9.2021 έως 31.8.2024.

Ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας ορίζεται η 9η Ιουνίου 2021, ημέρα Τετάρτη. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και ώρα 9.00 έως 14.00. Εφόσον προκύψει ανάγκη επαναληπτικής ψηφοφορίας, η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την ακριβώς επόμενη εργάσιμη ημέρα, με την ίδια εκλογική διαδικασία και τις ίδιες ώρες.


Υποψηφιότητες υποβάλλονται στη Γραμματεία της Νομικής Σχολής μέχρι και τη 28η Μαΐου 2021 και ώρα 14.00, με αίτηση των ενδιαφερόμενων προσωπικά, μέσω εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου, ηλεκτρονικά (https://eprotocol.uoa.gr) ή επιστολικά και πρωτοκολλούνται ώστε να προκύπτει η ημερομηνία υποβολής τους. Οι υποψήφιοι μπορούν να παραιτηθούν από την υποψηφιότητά τους με γραπτή δήλωσή τους έως την έναρξη της διαδικασίας εκλογής.

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν τα μέλη Δ.Ε.Π. πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές, πλήρους απασχόλησης της Νομικής Σχολής. Δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι μέλη Δ.Ε.Π. που αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της προκηρυσσόμενης θέσης. Επίσης, δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι μέλη Δ.Ε.Π που κατέχουν συγχρόνως το αξίωμα άλλου μονοπρόσωπου οργάνου του οικείου ή άλλου Α.Ε.Ι., με εξαίρεση τις θέσεις Διευθυντή Π.Μ.Σ. ή Εργαστηρίου.

Επιτρέπεται η εκλογή Κοσμήτορα για δεύτερη συνεχόμενη θητεία και έως δύο (2) θητείες συνολικά.

Το σώμα εκλεκτόρων απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών πρώτης βαθμίδας, των αναπληρωτών καθηγητών, των επίκουρων καθηγητών, μόνιμων και επί θητεία, καθώς και των υπηρετούντων λεκτόρων της οικείας Σχολής. Στο εκλεκτορικό σώμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και όσοι εκ των ανωτέρω απουσιάζουν από τη θέση τους, ανεξαρτήτως του λόγου απουσίας, εφόσον η απουσία δεν συνεπάγεται την αναστολή ή την απαγόρευση άσκησης των καθηκόντων τους.

Την ευθύνη διεξαγωγής της εκλογής διαδικασίας έχει πενταμελής Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, με ισάριθμους αναπληρωτές, η οποία ορίζεται, με απόφαση του Κοσμήτορα, τουλάχιστον πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας και αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π. της Σχολής. Αν δεν τηρηθεί η ανωτέρω προθεσμία, η σχετική αρμοδιότητα περιέχεται στον Πρύτανη. Πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι το ανώτερης βαθμίδας αρχαιότερο μέλος Δ.Ε.Π. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αφού της παραδοθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, εξετάζει την εκλογιμότητα, ανακηρύσσει τους υποψήφιους Κοσμήτορες μέσα σε δύο (2) εργάσιμες ημέρες από τη συγκρότησή της, επιβλέπει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, εκδίδει το αποτέλεσμα και το υποβάλλει στον Πρύτανη, ο οποίος εκδίδει διαπιστωτική πράξη εκλογής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κοσμήτορας εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων ή σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλογή επαναλαμβάνεται κατά την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Σε περίπτωση νέας άγονης εκλογικής διαδικασίας, αυτή επαναλαμβάνεται κατά την επόμενη εργάσιμη ημέρα, οπότε εκλέγεται ο υποψήφιος, ο οποίος συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Εάν υπάρχει ένας μόνο υποψήφιος, αυτός εκλέγεται αν συγκεντρώσει τουλάχιστον το ένα τρίτο (1/3) των έγκυρων ψήφων.

 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr